用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 資優生入讀傳統超谷小學是否不合適?
樓主: 餵食豬
go

資優生入讀傳統超谷小學是否不合適? [複製鏈接]

引用:gifted小朋友個個都唔同.只係抽完美主義為

原帖由 cecilia.wilson 於 16-11-22 發表
gifted小朋友個個都唔同.
只係抽完美主義為例, positive perfectionism 嗰啲係一定要做好佢,可以返都唔食 ...
請教一下,如果係negative perfectionistic 可以點教?一般說理/用繪本教已講到口水乾都冇乜幫助⋯

我一個(大)讀傳統學校,一個(細)讀國際學校。
大的越操越醒神,喜歡抄寫 !
細的要看心情,十分難搞 !
完全取決於他們的性格。兩子性格十分自主,尤其在選校,課外活動及飲食方面。

Upup

回覆 babieblue 的帖子

我以前研究gifted嗰時, 見好多分享話點搞,其實來來去去都係幾個方法。不斷地支持鼓勵,陪佢慢慢一步一步做,俾佢知道有唔同方法都可以成功之類。其實好多文章講啲方法,我和你都識。
我大細女,剛好就是兩個極端例子。
大女是negative perfectionism, 細女就positive perfectionism.

大女小小事就會放棄,所以差唔多每日都要陪住佢好多,不斷咁支持,同埋給予協助。雖然佢有幾方面都好突出,但係對我就變得好依賴。我都頭痛緊點算。剛剛中文大學資優課程收咗佢,我希望佢可以見多啲其他類似嘅小朋友,大家互相支持,同埋比佢其他導師一齊感化下佢,希望可以分擔我的壓力。我也有同學校提出我個女的問題,所以老師也會特別留意,盡量俾佢多一些鼓勵同支持。始終沒有絕對的方法,係要用時間心機幫佢慢慢建立信心,同埋明白好多野唔可以完美。

細女反而唔使講,每樣嘢盡力做好,失敗左又會不斷再試,非常易處理。

其實我覺得找一間「開通」的學校很緊要。如果學校肯幫忙,對小朋友好大幫助。
‹ 上一主題|下一主題