用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 資優生入讀傳統超谷小學是否不合適?
樓主: 餵食豬
go

資優生入讀傳統超谷小學是否不合適? [複製鏈接]

回覆 餵食豬 的帖子

係呀!佢讀緊活動教學的學校,功課上算少,她不喜歡抄寫㗎,不過我會和她傾抄緊嘅字的意思,有時作下句子。所以我認為選適合的教學好重要,大約每個星期一次抄寫字詞,可以接受到的。
我們學校比較希望學生有自學能力,管理好學習的時間,現在女兒初小,我會着重她自己整理worksheet,mark 低交功課的日期,和培養她平日温書的習慣。我好怕臨急抱佛腳的,默書測驗等早兩三天已經預備好,而且我囡記性頗好,我不怕她忘記。

至於考試,一年兩次,只考主科五科,其他如音樂等會計平時分。
很少聽家長說要補習,只是有些可能未學phonics 的去上堂,或者針對某科目去加d練習。這些因應小朋友的進度家長自己去決定的,學校老師從來無任何說話要催谷。

應付DSE考試方面,我的看法未必是大部分家長的期盼,小朋友是否一定要拿下滿分才會有將來?

既然不知道,何不好好享受學習過程,平衡孩子身心靈的需要,不讓孩子只在補習社渡過人生唯一的童年?

很多人誤會活動教學會好hea ,小女讀了一年多,她很喜歡思考,積極學習更多,好奇周遭發生的事情。功課自己主動在學校盡快地完成。

引用:至於考試,一年兩次,只考主科五科,其他如

原帖由 Rachelmummy2008 於 15-11-09 發表
至於考試,一年兩次,只考主科五科,其他如音樂等會計平時分。
很少聽家長說要補習,只是有些可能未學phoni ...
請問可說說你小朋友讀邊間嗎?
我亦為女兒煩惱中,謝謝

引用:女兒也是資優,最終選了男女活動教學小學,

原帖由 meow08 於 15-11-07 發表
女兒也是資優,最終選了男女活動教學小學,傳統女校就算學術高也未必是小朋友喜愛的,除非如聖方濟各有特別 ...
請問SFA有資優課程配合嗎?我仔評為資優,現有SFA offer,另外等緊CKY 、TSL result,未知邊類教學法適合?

醒目開學勳章 貢獻勳章

小王子J 發表於 15-12-19 11:01
請問SFA有資優課程配合嗎?我仔評為資優,現有SFA offer,另外等緊CKY 、TSL result,未知邊類教學法適合? ...
SFA收好多資優生,亦有唔同資優課程,包括情意教育,但始終係傳統教學,所以未必適合所有資優生
記住,資優唔等於積優

恐龍家

引用:Quote:小王子J+發表於+15-12-19+11:01+請問

原帖由 小曳人 於 15-12-19 發表
SFA收好多資優生,亦有唔同資優課程,包括情意教育,但始終係傳統教學,所以未必適合所有資優生
記住,資優 ...
Many thx for your info! 阿仔資優但輕度阿士保加,未知是否適合去 SFA?請賜教!

引用:Quote:原帖由+小曳人+於+15-12-19+發表SFA

原帖由 小王子J 於 15-12-19 發表
Many thx for your info! 阿仔資優但輕度阿士保加,未知是否適合去 SFA?請賜教!

...
How about same case but to 優才?

引用:Quote:原帖由+小王子J+於+15-12-19+發表Man

原帖由 iamadc 於 15-12-22 發表
How about same case but to 優才?
無考優才啊!報名時未知阿仔資優!

醒目開學勳章 貢獻勳章

小王子J 發表於 15-12-19 14:01

...
好難答~我仔上堂遇到問題,因知道係資優,得到EP適切嘅協調
相信呢方面可能幫到d,但最終都要睇小朋友做功課/專注上,會唔會有困難
恐龍家

引用:Quote:小王子J+發表於+15-12-19+14:01+Many

原帖由 小曳人 於 15-12-24 發表
好難答~我仔上堂遇到問題,因知道係資優,得到EP適切嘅協調
相信呢方面可能幫到d,但最終都要睇小朋友做功 ...
請問您小朋友是否在 SFA讀緊?小朋友資優適應嗎?

醒目開學勳章 貢獻勳章

小王子J 發表於 15-12-30 11:39
請問您小朋友是否在 SFA讀緊?小朋友資優適應嗎?
我兒曾响SFA讀小一,現已轉津校孩子嘅評估係由註校教育心理學家做嘅,之後同老師嘅溝通都做得好好,EP對佢好關照,如果唔係有其他考慮,絕唔會轉走!

SFA適應無太大問題,反而轉去津校適應期超長

恐龍家

引用:Quote:小王子J+發表於+15-12-30+11:39+請問

原帖由 小曳人 於 15-12-30 發表
我兒曾响SFA讀小一,現已轉津校孩子嘅評估係由註校教育心理學家做嘅,之後同老師嘅溝通都做得好好,EP對佢 ...
多謝賜教!考插班會不會交資優報告?

小曳人  唔會  發表於 15-12-30 15:53

引用:Quote:小王子J+發表於+15-12-30+11:39+請問

我兒曾响SFA讀小一,現已轉津校孩子嘅評估係由註校教育心理學家做嘅,之後同老師嘅溝通都做得好好,EP對佢 ...
應該說,我們呢類小朋友叩門、插班時,提交資優報告有幫助嗎?

醒目開學勳章 貢獻勳章

小王子J 發表於 15-12-30 12:17
應該說,我們呢類小朋友叩門、插班時,提交資優報告有幫助嗎?

我估,你有好靚仔嘅比賽成績,已經夠証明醒目仔,無需再加份報告。通常資優都伴隨或多或少課堂問題,無乜嘢唔會自己主動講小朋友嘅"缺點"掛~雖然,學校其實好可能你唔講都知

我响江湖傳聞得知有人以超高IQ score叩喇沙小一,成功!但未經當事人証實
我覺得,除非係咁,否則...唔攞出嚟好D

我地報名時無交,但入學校後交咗,亦入咗talent pool,校外有比賽亦叫過阿仔參加

恐龍家

引用:+本帖最後由+小曳人+於+15-12-30+16:07+編

啊!收到收到!Thanks!

小曳人 發表於 15-12-30 16:01
我估,你有好靚仔嘅比賽成績,已經夠証明醒目仔,無需再加份報告。通常資優都伴隨或多或少課堂問題,無乜 ...

想知道由sfa 轉津小嘅原因?轉嘅原因不只是為大仔?

醒目開學勳章 貢獻勳章

引用:Quote:小曳人+發表於+15-12-30+16:01+ 我估

原帖由 Sabrine309 於 16-09-24 發表
想知道由sfa 轉津小嘅原因?轉嘅原因不只是為大仔?
原因係:阿仔主動要求同細佬-齊返學,細佬唔適合SFA,所以就轉津校

恐龍家

回覆:資優生入讀傳統超谷小學是否不合適?

SFA 的 support真的幾好,盛傳有大概 20% 的資優生入讀。
不過,無論lQ 幾高,勤力好緊要。

小王子J 發表於 16-9-25 14:59
SFA 的 support真的幾好,盛傳有大概 20% 的資優生入讀。
不過,無論lQ 幾高,勤力好緊要。

...

FOR EXAMPLE, 有咩SUPPORT?

引用:Quote:小王子J+發表於+16-9-25+14:59+SFA+

原帖由 retriever 於 16-09-26 發表
FOR EXAMPLE, 有咩SUPPORT?
校內有心理學家,按小朋友需要而協助。見到高年級的家長也有 workshop 教如何處理資優小朋友。

‹ 上一主題|下一主題