用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 老師說這句話是否帶有侮辱性?
樓主: tracy0927
go

老師說這句話是否帶有侮辱性? [複製鏈接]

回覆:老師說這句話是否帶有侮辱性?

其實他說的是xxx的粗魯,焦點是粗魯,名字只是direction pointer,如他所說,是舉例而已,說出他對同學的要求。
PE老師願意去從嚴指正,其實他幾有心去教學生造人。換轉造了幾十年的老師,會嗎?本人讀書時,每逢上PE,總有同學有家長信說她生理期、身體不適…目的就是不用上堂,老師但求有家長信,不理是否隔個星期又來…

Heyheyjoyjoy 發表於 15-11-11 09:19
其實他說的是xxx的粗魯,焦點是粗魯,名字只是direction pointer,如他所說,是舉例而已,說出他對同學的要 ...
1. 托呼拉圈又大又重, 托上膊完全係正確的搬法, 唔覺有咩粗魯, 我買米都托上膊, 無咁易整親。不過, 重點係老師如果覺得有問題, 唔應該响同學背後講, 因為似八婆學是非, 當事人又聽唔到無改善, 完全唔能夠理解係為教好學生。如果佢覺得托上膊有問題, 下次就叫D男同學做, 唔好叫女同學做啦。

2. 不過, 如果係我都只係會同體育老師講, 直接表示我既關注, 唔會同班主任講。

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

引用:其實他說的是xxx的粗魯,焦點是粗魯,名字

原帖由 Heyheyjoyjoy 於 15-11-11 發表
其實他說的是xxx的粗魯,焦點是粗魯,名字只是direction pointer,如他所說,是舉例而已,說出他對同學的要 ...
要指正,就應該直接向該學生指正,而並非向其他學生講,要教導,老師應該親身示範正確搬運呼拉圈姿勢。我讚成直接跟PE老師溝通。

‹ 上一主題|下一主題