用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 德望及聖保祿幼稚園
樓主: 螞蟻兵團
go

德望及聖保祿幼稚園 [複製鏈接]

譲我補充少少,as my daughter is in spc and my friend 's daughter is in gh,就gh和spc p1 &p2 學校課程compare :
- GH深d,eg 考試assessment, GS 普通話音樂,GH深入好多,也多dAssessment,
- gh功課多d,默書背書多d
- 音樂方面,GH一定level高d,因為p1已經要認音符,唔識p1係應付唔到,spc可以一直唔識音樂到p3,因為p3要學recorder, both school do not make learning musical instrument compulsory
家長出唔出去補,好睇小朋友個ability,同自己定力,我小朋友唔聰明,無出去補,我都係working mum,未來未知,不過intend to keep it status quo...,希望keep 到
以我observe, 升上其小學,gh係要一定的學術,gh也收外來生,一定competitive 過 spk SPN spcn升小學,

引用:Quote:原帖由+siden+於+15-11-06+發表Figur

原帖由 螞蟻兵團 於 15-11-06 發表
謝謝你!以前我以為好彩入到呢D學校就可以考少D小一,睇來即使咁好彩入到,到升小時一樣要考咁多間學校。

...
你如果係呢兩間K行為學習keep到頭50%。

講真除咗 DGJS 同St Paul Coed你都冇乜需要報其他學校。

GHK K2 七月底知first round result
SPK K3 九月中知first round result

比起不是龍幼要周圍撲的小朋友

實在非常幸福

引用:Quote:原帖由+螞蟻兵團+於+15-11-07+發表前

原帖由 maylulu 於 15-11-07 發表
仲聽到一點係,GH收妹妹的機率高D,但SPK就一定看面試表現,好多細妹都唔收。

...
呢様係真。

只要個妹不是太細b或表現差,GHK係有唔細機會求到位。

但spk, 只要kg first round 唔收,之後求到位機會小。好睇表現。

引用:Quote:原帖由+siden+於+15-11-06+發表本帖

原帖由 cclemon2009 於 15-11-06 發表
想問前輩德望係點選那70%kg 學生直升小學?係睇平時表現?還是一次內部面試呢?

...
平時表現最緊要。看品行社交學習。仲有家長怪唔怪獸。

k2六月有面試,面試正常深淺不難應付。

引用:知道兩間學校都很難入,可能大家見到呢個To

知道兩間學校都很難入,可能大家見到呢個Topic心入面都會諗人地收你先算,不過我仍然很想了解這兩所學校多 ...
兩間都好,我覺得各方面差不多,德望運動叻D,讀邊間會視乎住香港定九龍

引用:Quote:原帖由+cclemon2009+於+15-11-06+發

原帖由 siden 於 15-11-07 發表
平時表現最緊要。看品行社交學習。仲有家長怪唔怪獸。

k2六月有面試,面試正常深淺不難應付。
多謝意見,我以為在幼稚園階段已經要鬥學術才可升小,咁即係如果小朋友屬文靜受教形會比較大機會在first round 有德小offer?

引用:Quote:原帖由+siden+於+15-11-07+發表平時

原帖由 cclemon2009 於 15-11-07 發表
多謝意見,我以為在幼稚園階段已經要鬥學術才可升小,咁即係如果小朋友屬文靜受教形會比較大機會在first ro ...
直頭大機會。

但文靜還文靜,不能上堂粒聲唔出,唔答問題,非常被動。咁就危。

SPK比GH更注重品行受教。

Long time no see in EK

你同囡囡好叻把持得住。  大把SPC出去小補或大補,呢個真係風氣,我識的個個補。其實補得太多會唔夠時間休息。

GH 一個學期只有中英默各四次。範圍不大。P2 上學期尾先有背默。

GH 功課不多。你想佢俾多兩張工作紙consolidate 下都難。

主科考試深淺兩間相若。可能SPC仲要深多一點點。不是內容深的分別,而是做卷速度更demanding.

引用:+本帖最後由+siden+於+15-11-6+19:53+編輯+

原帖由 siden 於 15-11-06 發表
嘩前輩的料好勁啊!

我果日交GH form坐小巴,有2個高年級(著絲襪)既GH gals對話:如果佢地第時有錢,一定唔送女兒讀GH,唔想個女讀到喊。

Between,我鍾意SPK多D,MTR唔洗轉車和小學好似返晏DD。

回覆:德望及聖保祿幼稚園

好可悲

SPC無參與小五六呈分試,咁GH有無呈分試?

回覆:maylulu 的帖子

德望要補習才跟得上,St Paul容許有happy school life,天差地遠。

引用:德望要補習才跟得上,St+Paul容許有happy+s

原帖由 utshoward 於 15-12-08 發表
德望要補習才跟得上,St Paul容許有happy school life,天差地遠。
完全錯誤。

其實兩間都可以唔去補。

但St Paul 出去補習的比德望更多。

stinkyrabbit111 發表於 15-11-7 07:41
譲我補充少少,as my daughter is in spc and my friend 's daughter is in gh,就gh和spc p1 &p2 學校課程 ...
唔知係咪咁Q, 我識得讀GH既, even幾個女都係起GH讀,都話深話谷, 起EK seems to be another story. SPCS就起到成日比人話要狂補, 我又真係唔覺. 當然我知有d係好誇張, 但唔係majority係咁, 我唔知話SPCS狂補既係咪其實識晒全校家長定係其實係起學校做所以咁了解實際情況? 我相信兩間都有怪獸吧.
唔知GH升中點, 不過SPCS好大機會上中學.

Anyways, 只可以話兩間都係有要求既學校, 谷唔谷, 補唔補, 好depends家長要求+小朋友資質.

引用:回覆+cpychung+的帖子 多謝你的回答!!聽落

回覆 cpychung 的帖子

多謝你的回答!!
St. Paul convent 不公開招生?可以有學校不公開招生的嗎?

引用:Quote:stinkyrabbit111+發表於+15-11-7+07:

原帖由 323 於 15-12-08 發表
唔知係咪咁Q, 我識得讀GH既, even幾個女都係起GH讀,都話深話谷, 起EK seems to be another story. SPCS就起 ...

你係Convent家長,應該好清楚只有熟家長之間先會在私底下討論如何補如何support, 平時social 甚少提及。冇提及的,並不代表冇補。可能你同好多家長都相熟所以知得更透徹。

Convent附近幾間專補SPC學生的補習社,日日放學高朋滿座。Weekend更有操卷班。GH因為在山上, 並無專補的補習社。淨係呢點,已見明顯分別。我不認同SPC好多人狂補。狂字太誇太負面。好多人定義也難介定。但SPC確是有食supplements的風氣。請別誤會,並無貶義。

公道點説,GH也是一堆女孩子去食補品。只是,Convent 不會吃得比GH 少。半説笑半認真:GH 7:30am上課, SPC 8:30am, 大家同時間放學。GH班女6am爬起身,放學後仲邊有精神日日去補乜補物... 比較常見係星期六去補。

欣賞敬佩你不用補就搞定。只是我相信你對自己學校culture應該心中有數。

如你所說,其實兩間都有人不補。好睇家長取向。好多時不是小朋友需要, 而是家長見其他人去補,自己唔去唔安樂。

我一向不會在forum亂吹。這樣comment 得自有原因。來源不便公開disclose。如有空閒, PM再慢慢分享吧。

平心分析,補習風氣in spc可能真係多過GH,不過用家來說,學生,至少up to p4 I can say, can survive school life without 補習,provided proper follow up from parents
風氣形成, not necessarily mean we hv to follow, due to the following reasons:
1. Spc 小學太方便,補習社四圍都係
2. 返放學時間好,功課算少, kids can still spare time to 補
Purely my speculations only

siden  Right  發表於 15-12-8 09:33

純粹靠估- 幾乎龍校得來成績又好,很難相信不外補都可以維持,當然有些資質好的學生是不需外補,或父母跟已夠,但始終升中都有人要走,就算成績唔差都谷一谷避免跌落底⋯ 其實我自己覺得,即使其他神校名小,一樣有呢d情況,你估真係「神」咩,入到去就自動變叻

siden    發表於 15-12-8 09:34
‹ 上一主題|下一主題