用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 41網點揀會安全
樓主: ballg
go

41網點揀會安全 [複製鏈接]

九官, 基華, 新舊華德, 4間小學升中派位資料都透明度極低, 其實無得比較.

基華普教中, 九官粵教中 (其實所有官校都係粵教中), 兩間華德我唔肯定

不過聽聞九官換咗校長後, 課程谷咗, 功課多咗.

bbforever  舊華德是普教中  發表於 15-11-18 23:09
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:乙一九官,我都好擔心 +

原帖由 ballg 於 15-11-07 發表
乙一九官,我都好擔心
朋友早兩年乙一九官都唔中,派咗去黃大仙

引用:Quote:原帖由+ballg+於+15-11-07+發表乙一

原帖由 karen55407 於 15-11-11 發表
唔係咁驚呀😖九官乙一都入唔到,除喇沙,拔萃d咁神校,九官已經算打隠陣波都派唔到,真係心都跌埋出黎!

引用:Quote:原帖由+karen55407+於+15-11-11+發表

原帖由 Jessie0807 於 15-11-11 發表
唔係咁驚呀😖九官乙一都入唔到,除喇沙,拔萃d咁神校,九官已經算打隠陣波都派唔到,真係心都跌埋出 ...
我都好錯愕!

回覆:karen55407 的帖子

唔太意外,佢小—得四班27人@每班,自行收生之後,其實得番唔多位供乙—。(個人見解).^^.

tiffany

回覆:41網點揀會安全

九龍塘聖家乙一安全嗎?乙二真係唔知點簡好

引用:Quote:原帖由+ballg+於+15-11-07+發表乙一

最怕就係咁,我真係好唔希望去黃大仙,唔想小朋友坐校車

引用:唔太意外,佢小—得四班27人@每班,自行收

原帖由 cheungtif 於 15-11-11 發表
唔太意外,佢小—得四班27人@每班,自行收生之後,其實得番唔多位供乙—。(個人見解).^^.

...
都有道理,加上近年出生率高,九龍城又多咗新樓,僧多粥少!我本身喜歡九官,但我都諗過基華可能安全啲! 好頭痛好頭暈!

引用:Quote:原帖由+cheungtif+於+15-11-11+發表

原帖由 ballg 於 15-11-11 發表
都有道理,加上近年出生率高,九龍城又多咗新樓,僧多粥少!我本身喜歡九官,但我都諗過基華可能安全啲!:c ...
比着係我,我係會抵唔住誘惑去抽最熱門嘅學校,得就得,唔得就至多去叩門

引用:Quote:原帖由+ballg+於+15-11-11+發表都有

比着係我,我係會抵唔住誘惑去抽最熱門嘅學校,得就得,唔得就至多去叩門

...
叩門,我無諗過,機會更微

引用:Quote:原帖由+ballg+於+15-11-11+發表都有

...
熱門叩門,諗都唔駛諗,一係根本冇得叩,一係比old boy仔都唔夠

引用:Quote:原帖由+karen55407+於+15-11-11+發表

原帖由 nama 於 15-11-12 發表
熱門叩門,諗都唔駛諗,一係根本冇得叩,一係比old boy仔都唔夠
我叩門嘅意思係叩門,並非叩熱門學校,只係乙一搏熱門學校

41網既派位結果, 其實好睇當年又幾多家長敢搏..... 上年應該多數都係拼搏型家長, 結果除3大名校係乙一收晒之外, 除他學校乙二仲有人入到.
但如果多了家長保守, 乙一放棄名校, 結果又會好唔同, 所有時會有一兩間非3大名校既學校乙一都唔中.

乙一放棄3大名校, 係安全做法既第一點, 再保險D, 乙二或最遲乙三一定要諗吓係黃大仙區搵間較好既二線小學, 否則真係唔知會去咗邊
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:41網既派位結果,+其實好睇當年又幾多家長敢

原帖由 hkpapa852 於 15-11-12 發表
41網既派位結果, 其實好睇當年又幾多家長敢搏..... 上年應該多數都係拼搏型家長, 結果除3大名校係乙一收晒 ...
41感覺較all or nothing,大多人怕唔甘心,點都搏下,但搏唔到又揼心口

meowymeowy 發表於 15-11-12 10:34
41感覺較all or nothing,大多人怕唔甘心,點都搏下,但搏唔到又揼心口
其實依家好多網都變咗天地網, 41網起碼有名校叫值搏D.

引用:Quote:原帖由+babybbmm+於+15-11-09+發表識

原帖由 786 於 15-11-09 發表
當然唔係啦,喇沙難d.我識人今年小一第二志願入九龍塘(無錯,係九龍塘,唔係九龍城)聖家。

...
She is very lucky. There must be so lucky people around.
However from whose I know most kids without private sch back up, allocated to their first choice. But with private sch back up have been allocated to undesired schools.

當乙二三要選黃大仙,相信都一樣咁難!

我都41網,為怕抽唔到屋企附近嗰啲要坐校車,下年樂善堂小學唔收生又小75個位,我怕唔知派咗去邊,我選擇逃走,揀咗伍華小學有二十分,希望收我囡啦。

Lkyfanny 發表於 15-11-12 15:04
我都41網,為怕抽唔到屋企附近嗰啲要坐校車,下年樂善堂小學唔收生又小75個位,我怕唔知派咗去邊,我選擇逃 ...
咁又唔洗喎! 自行唔得, 大抽獎將伍華放乙2都未遲..... 自行揀伍華又過份保守了!

引用:Quote:Lkyfanny+發表於+15-11-12+15:04+我

原帖由 hkpapa852 於 15-11-12 發表
咁又唔洗喎! 自行唔得, 大抽獎將伍華放乙2都未遲..... 自行揀伍華又過份保守了!
...
是否已經知道教育局會借黃大仙網的那機間學校?

‹ 上一主題|下一主題