用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 等寄宿學校比offer
go

等寄宿學校比offer

請問大家知吾知一般會幾時有消息?

香港學校,2月初要比下年既deposit .
怕英國果邊好遲覆。

另外,一般會選3~4間去in, 會吾會間間都吾得架? 有經驗家長可否分享下? 同埋你地係咪都好有信心選果d都好大機會收?

可否分享下你地仔女選校果/等結果時既心情同情況?謝謝

我女上年報 Y10 , 5間都係一月尾二月頭出 offer
我考5間,3間有 offer . 當時覺得如果入唔到自己喜歡的學校就唔出國住,所以完全無壓力。

靚媽媽 發表於 15-11-5 18:32

如果係經agent報,係佢度考試,佢會建議選校,而建議既幾間,都會有部份會收既!好似阿大咁,當時報左四、五間,有兩間收。而阿細依家就報左四間,兩間未有反應,一間因負擔唔到要放棄,只有一間考左試,依家等緊消息,如果真係唔收,惟有再揀其他。

引用:請問大家知吾知一般會幾時有消息? 香港學

原帖由 靚媽媽 於 15-11-05 發表

我都等緊 只報左 3 間 好驚 3 間都 .......

引用:Quote:原帖由+靚媽媽+於+15-11-05+發表請問

原帖由 CPW628 於 15-11-05 發表
我都等緊 只報左 3 間 好驚 3 間都 .......
係啦。

我知有朋友收到offer, 我無報佢果間,佢間名校。 佢個仔找專人同佢操卷又溫書,好勤力。

我女有時問我,會大約幾時知,我都吾識答佢。我問agent,是否要找多一,二間後備,佢又話遲下睇下你選果幾間有無覆先,吾使禁擔心。 考試都好辛苦,我同agent講,我選既其中一間收亞女,我其他都吾想考啦,費事辛苦。希望大家都快d收到好消息啦。

靚媽媽 發表於 15-11-5 21:17
係啦。

我知有朋友收到offer, 我無報佢果間,佢間名校。 佢個仔找專人同佢操卷又溫書,好勤力。
系呀,考試對佢地都幾辛苦㗎,間間都要考幾科同幾個鈡,又間間都5同時間俾offer,真系幾煩,心情都幾忐忑㗎!直至收到offer 後,心情才平靜d,但無耐又煩第二樣, visa, packing list, label, bank account, 陪開學,對呀女難捨難離,千世情人嘅掛念.....心情十足坐過山車!

引用:請問大家知吾知一般會幾時有消息? 香港學

原帖由 靚媽媽 於 15-11-05 發表

我地13年十一月中考兩間。兩間都係12月頭知道結果。

引用:Quote:靚媽媽+發表於+15-11-5+21:17+係啦。

原帖由 DKmum 於 15-11-05 發表
系呀,考試對佢地都幾辛苦㗎,間間都要考幾科同幾個鈡,又間間都5同時間俾offer,真系幾煩,心情都幾忐忑㗎 ...
係啦好煩呀!要應付學校uniform tests之餘,又要考entrance test,辛苦呀!如果有任何offer我都即刻停

Mapleac 發表於 15-11-6 10:23
係啦好煩呀!要應付學校uniform tests之餘,又要考entrance test,辛苦呀!如果有任何offer我都即刻停:sickm ...

都係, 因AGENT 星期日吾開, 學校要求6科考試要在同一天內完成.

所以這幾個星期六都要在AGENT 那邊.
平日放學就去AGENT 度SKYPE INTERVIEW.
有些學校又要回家寫PERSONAL STATEMENT.
見到亞女都好忙.

大家努力, 希望快D有OFFER :)

引用:Quote:靚媽媽+發表於+15-11-5+21:17+係啦。

原帖由 DKmum 於 15-11-05 發表
系呀,考試對佢地都幾辛苦㗎,間間都要考幾科同幾個鈡,又間間都5同時間俾offer,真系幾煩,心情都幾忐忑㗎 ...
講中晒我上年的心情

回覆:靚媽媽 的帖子

因為我仔報的學校要求同他skype,請問大約問什麽問題的?

引用:因為我仔報的學校要求同他skype,請問大約

原帖由 Adelakan 於 15-11-07 發表
因為我仔報的學校要求同他skype,請問大約問什麽問題的?
校長係黎 HK interview 嘅 我唸大致上都係嗰 D 問題 interview 時問阿仔點解想去 UK 讀書 鐘意邊科 點解鍾意 仲問阿仔有咩問題想問 其實 agent 向 interview 前 send 左 D interview tips 黎 tips 有講鐘意學生有問題問

我女上年interview ...有間學校問佢對佔中的睇法。我估係想考下時事觸覺。

另一間,比個topic佢,要佢即場作個故事講出來。