用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: FortuneR
go

Y11 [複製鏈接]

FortuneR 發表於 15-11-5 15:23
亮燈兄,你說得我很有共鳴!小兒在傳統名校成績中上,但每天看到他營營役役,放學又要返補習,朝六晚七,回 ...
唔係假架!如果時光倒流,而我又有能力的話,阿仔小學就俾佢讀國際學校,點解?我表姐個仔就係咁,而佢平時就打羽毛球,因為國際學校冇咁多功課,所以佢既嗜好就得到發展,文又得武又得,之後去英國入左Charterhouse繼續讀中學,之後考到倫大,前幾年返香港做精算。其實佢初中讀過傳統中學,點知成績好差,所以就去英國讀喇!咁你話香港果D係乜野教育?

回覆:亮燈 的帖子

我覺得如果小朋友本身係有心讀書而沒有太大情緒問題嘅,外國教育真係好過填鴨式太多,我哋做父母嘅能力範圍內應該提供一個適合佢哋嘅平台讓佢哋發光發亮⋯⋯而唔係讀到頭耷耷,連自己興趣都要放在一邊,求學祇是求分數

回覆 FortuneR 的帖子

財力許可的話,考慮Jan2016插班讀Y10。

miffy3005 發表於 15-11-5 20:44
回覆 FortuneR 的帖子

財力許可的話,考慮Jan2016插班讀Y10。
我覺得應該有學校會收1月Y10插班生. 我friend 住singapore ...12月先至學期完....佢個女上一年都係1月去英國讀sixth form ....既然有班星馬留學生,應該有學校收1月插班生.

引用:我覺得如果小朋友本身係有心讀書而沒有太大

原帖由 FortuneR 於 15-11-05 發表
我覺得如果小朋友本身係有心讀書而沒有太大情緒問題嘅,外國教育真係好過填鴨式太多,我哋做父母嘅能力範圍 ...
萬分同意。

回覆:wloi 的帖子

亞仔一聽見一月咁趕要過去已經鬼曬咁嘈話唔好

回覆:亮燈 的帖子

講得好早去好D,多方面發展,香港教育無話。。。。

引用:亞仔一聽見一月咁趕要過去已經鬼曬咁嘈話唔

亞仔一聽見一月咁趕要過去已經鬼曬咁嘈話唔好
快些申請,2016年1月過去較為合適。

阿仔今年9月7日到達英國重讀中三,佢到步後,第二日即向學校爭取讀中四,學校話要觀察,結果係10月19日升阿仔讀中四。

10月23日傍晚,開始放秋季學期中休。

11月1日傍晚,回校準備下半場。

11月2日上午,才再開學。

12月3日,又話放聖誕節

2016年1月4日,春季學期開始。

其實我想話阿仔到今日11月5日 ,才讀了9日中四課程。

咁令公子出年1月過去,其實上學日數,不是欠太多!

db7mu23 發表於 15-11-5 22:41

阿仔今年9月7日到達英國重讀中三,佢到步後,第二日即向學校爭取讀中 ...
你仔嘅聖誕假足足一個月,頗長呢!一般是三個星期長!

引用:Quote:原帖由+FortuneR+於+15-11-05+發表亞

原帖由 db7mu23 於 15-11-05 發表

阿仔今年9月7日到達英國重讀中三,佢到步後,第二日即向學校爭取讀中 ...
多謝你,真人示範,令我知得更多要同仔再商量下先,佢原先諗住起碼讀完中四先過去

引用:Quote:FortuneR+發表於+15-11-5+15:23+亮燈

原帖由 亮燈 於 15-11-05 發表
唔係假架!如果時光倒流,而我又有能力的話,阿仔小學就俾佢讀國際學校,點解?我表姐個仔就係咁,而佢平時 ...
亮兄 請問你表姐個仔向倫大讀精算嗎?佢考  A level 肯定考得好好 全部 A* ? 阿仔嘅目標都係精算

引用:Quote:原帖由+db7mu23+於+15-11-05+發表快

多謝你,真人示範,令我知得更多要同仔再商量下先,佢原先諗住起碼讀完中四先過去:no ...
之前做咗過2015至2016學期表俾嗰朋友睇,參考吓!

回覆:db7mu23 的帖子

Million thanks 可惜太細睇得唔多清楚

FortuneR 發表於 15-11-5 22:54
多謝你,真人示範,令我知得更多要同仔再商量下先,佢原先諗住起碼讀完中四先過去:no ...

我估你要俾佢知讀完中4走,佢可以選的學校唔多...唔係佢想像中咁簡單. 既然佢成績唔錯, 反而會易d插到班.

大前提係佢自己想去,定係你想佢去?  如果係你一廂情願,不如讀埋中5先走.....你會多d時間去揀到ranking 高的學校.

引用:Million+thanks+可惜太細睇得唔多清楚 +

Million thanks 可惜太細睇得唔多清楚
我已經將嗰學期表放係親子王國

--- 王國論壇

---The Kingdom

--- 自由廣場,

入面嘅題目

[流動現金120萬,另每年可儲26萬,夠去英國,澳,紐讀大學嗎?]

再找
第247貼
英國其中一間寄宿中學2015至2016學期表,參考下:

順便睇埋
第242貼
香港/英國兩地教育制度比較

〈有興趣,請移玉步找找〉

CPW628 發表於 15-11-5 23:13
亮兄 請問你表姐個仔向倫大讀精算嗎?佢考  A level 肯定考得好好 全部 A* ? 阿仔嘅目標都係精算

...
我又冇問到啊!有機會問下先!

回覆:Y11

Db7mu23,搵到啦,thanks !

kaimiles  英國三年大學,有些科目可以多讀一年有master 文憑 too  發表於 15-11-6 16:38

回覆:Y11

原來EK係冇得下載相片

引用:Quote:CPW628+發表於+15-11-5+23:13+亮兄+

原帖由 亮燈 於 15-11-06 發表
我又冇問到啊!有機會問下先!

引用:原來EK係冇得下載相片 +

原帖由 FortuneR 於 15-11-06 發表
原來EK係冇得下載相片
係呀!
EK 呢邊,真係冇咁user friendly.
BK 嗰邊,圖片可以放大放細,又可以儲存圖片,方便好多!

‹ 上一主題|下一主題