用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

Y11

其實不嬲都plan緊送個仔過英國,爬咗文咁耐,見大家都毫不吝嗇分享經驗,真係獲益良多!好想送個仔去英國早啲適應,佢依家讀緊中四,有冇人會去讀Y11?如果讀完中四想去英國留學,仲有什麼選擇?多謝指敎!

回覆:FortuneR 的帖子

你囝已讀緊中四,你想佢讀完今年明年就去的話要趕快了。最簡單揾 agent 傾下。視乎你囝年齢,成績,有人讀一年制 GCSE, 亦有人直接跳讀 year 12. 反而好少學校收 year 11 插班。

我女兒都是讀緊中四,已申請緊1年gcse課程,比佢適應下先讀a-level!

引用:其實不嬲都plan緊送個仔過英國,爬咗文咁耐

原帖由 FortuneR 於 15-11-05 發表
其實不嬲都plan緊送個仔過英國,爬咗文咁耐,見大家都毫不吝嗇分享經驗,真係獲益良多!好想送個仔去英國早 ...
最好搵agent問問俾意見,因通常Y10或Y12過去,好少Y11。

回覆:Y11

謝謝3位回覆,無言感激
原本是計劃中三過去但當時又未捨得放手,但見個仔日日埋頭讀書沒有了青少年的快樂,又聽了很多成功例子,於是有了立即去馬的念頭,但中四真是唔上唔落,所以來請教大家。

引用:你囝已讀緊中四,你想佢讀完今年明年就去的

原帖由 mamamui 於 15-11-05 發表
你囝已讀緊中四,你想佢讀完今年明年就去的話要趕快了。最簡單揾 agent 傾下。視乎你囝年齢,成績,有人讀 ...
請問一年制GCSE同直接讀Y12有咩分別?是否將GCSE兩年課程濃縮到一年?咁樣喺學校裡面屬於特別班嗎?sorry 太多無知嘅問題

我也是見女兒一星期七天只有功課功課功課,又夜瞓,返學冇精神聽書、沒有正常生活才讚成她早些過去。有些傳統學校有開設international study centre,不是間間有,1年gcse便是在Isc上課,多是外地學生。是把year10 and 11的課程濃縮為一年,只讀5-7科,比主流學校少。你快些找agent問問吧,由申請至有offer都要不少時間。

回覆:cyhp 的帖子

明白了,謝謝你cyhp 我今個weekend 去agent 問問。

朋友ㄚ11,只選擇幾科,好似英文,bio,chem,physical,math,m1,考試加中文

引用:朋友ㄚ11,只選擇幾科,好似英文,bio,chem

原帖由 brother4 於 15-11-05 發表
朋友ㄚ11,只選擇幾科,好似英文,bio,chem,physical,math,m1,考試加中文

...
Brother 兄,點解考試要加中文?什麼策略嗎?

中文一定有A,成績表好看D,或有一日報香港非聯招有用

引用:中文一定有A,成績表好看D,或有一日報香港

原帖由 brother4 於 15-11-05 發表
中文一定有A,成績表好看D,或有一日報香港非聯招有用
收到!唔該

引用:+本帖最後由+cyhp+於+15-11-5+13:11+編輯+\

原帖由 cyhp 於 15-11-05 發表

我也是見女兒一星期七天只有功課功課功課,又夜瞓,返學冇精神 ...
就係功課、功課再功課呢一點,如果可以時光倒流,我會早D送佢地去英國讀中一。香港教育,不提也吧!

回覆:亮燈 的帖子

亮燈兄,你說得我很有共鳴!小兒在傳統名校成績中上,但每天看到他營營役役,放學又要返補習,朝六晚七,回家還要做無止境的校內/校外功課,真是慨嘆青春何價!因為見佢辛苦,惟有生活瑣事上幫得就幫,長此下去,真怕他成為高分低能之士。諗清諗楚,我哋做父母嘅唔可以因為唔捨得而阻住仔嘅女前途,我希望他去到外國,可以重拾一個青少年應有嘅生活,展翅高飛,成為一個all rounded 嘅人,而不再係死讀書!

如果經濟許可真係早走早著!
brother4兄,請問朋友Y11在哪間學校讀?課程趕嗎?

老人退化症 ,唔得邊間,是私校,每季要萬鎊,一年制,但要考二年課程,朋友孩子温好才去,咁至輕鬆取A,現上AL

FortuneR 發表於 15-11-5 11:36
請問一年制GCSE同直接讀Y12有咩分別?是否將GCSE兩年課程濃縮到一年?咁樣喺學校裡面屬於特別班嗎?sorry  ...

其實好多學校 Y9下學期已經開始GCSE課程,Y10去都要靠自已進番進度,但應該無問題。Y11先去的話,就算只讀6科,都幾趕腳,因為下年2月已經考mock。 無咩時間去享受一般校園生活。
大家唔好插我,純粹個人想法,如果我係你ge 情況,我會讀埋中5先去讀中六,都叫做有1年適應下外國讀書生活,自由度又大,唔駛一去讀就要衝住應付考試。可以唔駛考GCSE亦唔駛考DSE

會唔會考慮明年1月插班讀y10? 我知Y9係可以咁樣插班,Y10就唔清楚

FortuneR,你真是說出了我的心聲。
Thank you Brother4 和Wloi,咁我都要預早準備定了!

wloi 發表於 15-11-5 19:45
其實好多學校 Y9下學期已經開始GCSE課程,Y10去都要靠自已進番進度,但應該無問題。Y11先去的話,就 ...
我同意你既講法,一係就Y10插班,一係就讀Y12。

回覆:wloi 的帖子

Wloi, thx for your valuable advice. 所言甚是,我會認真考慮。是的,原先的計劃是在港讀完F5去英讀A level. 現在就是看看是否可以早點去適應,你的提議插班Y10也不錯,要問下agent 是否可行。因為亞仔成績不錯,英文程度也沒有問題,所以想搵間好少少嘅boarding. 不過聽你哋咁講,依家唔上唔落,有學校收已經執到!