用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小兒被動內儉善良,小一開學到現在小息都是自己一個 ...
樓主: 最愛凍檸茶
go

小兒被動內儉善良,小一開學到現在小息都是自己一個 [複製鏈接]

回覆 Nesdove 的帖子

係bb同學超前,6歲多數係純的,很多仲係一舊飯仔。
朋友仔仔間學校,有個女仔P1就搞小圈子,玩杯葛另一個同學,下學期被發現偷同學文具,仲叻到識搣走人地個名貼先放入自己書包...

而家好多小朋友真係好誇張。

引用:Quote:原帖由+Nesdove+於+15-11-13+發表多

原帖由 melonfans 於 15-11-14 發表
本書曾經講過,小朋友內向寡言性格,好易被人取笑和欺負。事實磪係如此!

上年佢仲係k3, 我親自接返放學, ...
你個仔間小學好好啊,小朋友又懂得關顧別人

引用:回覆+Rachelmummy2008+的帖子 對啊...但坐

原帖由 Nesdove 於 15-11-13 發表
回覆 Rachelmummy2008 的帖子

對啊...但坐隔離冇法,,所以問下大家應否和老師講,選擇調位 ...
可以跟老師談談,出發點是想女兒多結交其他朋友。

而且BB同學小一已經出貓又識離間,好像還是少接觸對女兒較好

Jane1983  同意  發表於 15-11-14 21:42

最愛凍檸茶 發表於 15-11-14 21:11
你個仔間小學好好啊,小朋友又懂得關顧別人
yes!  朋輩好緊要, 影响好大! 返學好快融入, 老師賞罰分明都很重要, 大家小朋友相處先會融洽.

上次去旅行, 家長都好隨和, 小朋友身上好易表現出來.

希望你仔仔都快d适應!

回覆 Nesdove 的帖子

我覺得那位BB同學,應是父母管教出現的問題。之前試過仔仔受一位女同學的欺負,第一眼見仔仔已討厭,作出一連串的攪作,最後告之老師責備她,减操行分至C,自此對方父母憎死我地。

你地講得好啱!我知道點做la
謝謝啊!

回覆:小兒被動內儉善良,小一開學到現在小息都是自己一個

過了大半學期,原來仔仔都好想識朋友,但佢同小朋友傾計,小朋友唔啋佢,唔知係唔係唔啱傾,唔知再點幫佢,已經比左d tips佢閒話家長

引用:過了大半學期,原來仔仔都好想識朋友,但佢

原帖由 最愛凍檸茶 於 16-05-22 發表
過了大半學期,原來仔仔都好想識朋友,但佢同小朋友傾計,小朋友唔啋佢,唔知係唔係唔啱傾,唔知再點幫佢, ...
可不可以帶棋回校小息玩,小朋友(尤其男仔)都很喜歡玩棋(怪獸棋、圍棋、飛行棋等),叫他先約附近的同學仔一齊玩。

小朋友咁細,應該不太懂純傾偈(尤其你小朋友比較內向),嚐試先由玩開始。加油!

引用:過了大半學期,原來仔仔都好想識朋友,但佢

原帖由 最愛凍檸茶 於 16-05-22 發表
過了大半學期,原來仔仔都好想識朋友,但佢同小朋友傾計,小朋友唔啋佢,唔知係唔係唔啱傾,唔知再點幫佢, ...
還有,現在的初小生都會玩下搓枚,如 thank madam, 龍蝦枚等.......

回覆:小兒被動內儉善良,小一開學到現在小息都是自己一個

好!我同佢傾下,我知佢地有搓包剪揼,佢話另一個同學想玩,同學唔同佢玩,所以我仔都唔敢問,我話仲有其他同學,佢話唔知去哂邊。佢好怕比人拒絕。

引用:Quote:最愛凍檸茶+發表於+15-11-14+21:11+

原帖由 melonfans 於 15-11-14 發表
yes!  朋輩好緊要, 影响好大! 返學好快融入, 老師賞罰分明都很重要, 大家小朋友相處先會融洽.

上次去旅行 ...
同意

醒目開學勳章

引用:同我仔去完學校旅行,發現佢同同學傾計,同

原帖由 最愛凍檸茶 於 15-11-04 發表
同我仔去完學校旅行,發現佢同同學傾計,同學都會同佢傾,但是到群體活動時我仔好被動。

我同佢傾過可以主 ...
你留意下的暑期活動, 好多也有出社交遊戲班可以揾啱參加下, 等佢學下一齊玩的技巧

係呀, 趁就快暑假, 睇吓有乜暑期活動可幫助提升社交技巧.
‹ 上一主題|下一主題