用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小兒被動內儉善良,小一開學到現在小息都是自己一個 ...
go

小兒被動內儉善良,小一開學到現在小息都是自己一個

同我仔去完學校旅行,發現佢同同學傾計,同學都會同佢傾,但是到群體活動時我仔好被動。

我同佢傾過可以主動d,但佢話怕同學唔侵佢玩,我觀察到小朋友都很活潑,我仔靜靜加入佢地末必為意到,我仔就以為人地唔侵佢玩,可以點幫佢?教佢主動d,比多d信心自己?

小朋友只要性格吾係多太多菱角的,朋友真係遲早會有,你可以鼓勵你仔在課餘時,主動同其他小朋友講吓野,最易係由坐隔離位,或者同校車的朋友入手。

回覆:小兒被動內儉善良,小一開學到現在小息都是自己一個

係外人面前佢都係淋善,也不會麻麻煩煩,只係唔識同人玩

試下請同學食零食

回覆:c1234 的帖子

我女也是用小息零食呢招,要我地每晚放d得意好味靚靚嘅餅仔,俾佢引同學。早幾日佢「投訴」小息無得食餅,因為請曬俾同學食,果日佢地又無餅食,又要掛住同同學玩,好肚餓喎。我當時都無話可說,唉

最愛凍檸茶 發表於 15-11-4 23:20
係外人面前佢都係淋善,也不會麻麻煩煩,只係唔識同人玩
小一生零食呢招萬試萬靈。

torunpoland  大人都係啦!!!  發表於 15-11-14 22:20
jc2009    發表於 15-11-13 17:08

但係學校開學時教佢地唔好交換食物,怕同學食物敏感唔知,我仔又好守規矩,我同仔講小小唔怕,你可以問下同學有無敏感先

little_yolky  買D無咁易致敏零食,好似花生/蠶豆就多D人敏感。  發表於 15-11-5 11:14

出動零食,貼紙。
每天叫小朋友問同學名一個,之後回家吸印仔比佢,儲夠全班中文名給一份小禮物,打井遊戲/跳繩(以上是學校社工教)。表現內儉的小朋友,其實他/她心裡好想去結識朋友,但欠缺第一步主動。佢唔主動就要家長先行多步,可以到學校做義工,從而了解小一生活習慣;或接小朋友放學,自己先找同學仔家長表達小兒內儉,盡量家長與家長溝通,安排小朋友去等你,之後小朋友悶就會把視線望其他同學,此時此刻媽媽就要叫囝囝去玩。久而久之就掂架啦!

Dean2013    發表於 15-11-13 16:13

多謝你地的建議,我慢慢同佢試下先

回覆 最愛凍檸茶 的帖子

你驚敏感,就避開易出事的花生。
真係吾使太擔心,小朋友想識朋友,慢慢就交到,無問題的。

可同老師傾下, 等老師協助佢融入同學, 亦多和家長們搞些活動, 等小朋友熟絡D,

同小朋友找多些群體活動, 識多D新朋友, 做下義工, 見多D人

其實即使係比小朋友食晒啲零食, 都係一種經驗, 有時家長可以放手比佢自己慢慢去建立, 我個仔今年三年級轉校情況一樣, 佢話小息就自己睇圖書,不過佢自己都係用零食攻勢, 尋日先同我講, 佢用左剩番哥六蚊買左2保糖, 派晒比同學自己無得食, 呵呵, 不過慢慢黎喇, 急唔黎,始終剛開學, 仲係適應梗
不過佢本身同唔熟既小朋友反而玩得埋 所謂HI BYE FRIEND特別多, 係屋企樓下到長洲既公園都會同小朋友玩到,反而學校入面就少啲 我都希望佢可以搵到個CLOSE FRIEND

我個囡都係一樣, 初開學佢話小息時自己一個人坐喺課室無人理佢, 我都好擔心, 後來我都係準備啲零食叫佢番去請人食, 另外我會比佢帶一啲故事書返學, 啲女同學見到公主書都會一齊睇吓, 有時會帶本紅蘋果雜誌, 入面有啲遊戲叫佢同同學仔一齊玩, 你都可以試吓

你地都好好人呀,比好多建議我

之前佢帶過薯片返去都有請同學食,佢願意分享的,不過之後醒起老師話唔可以分享食物,個傻豬真係噉同同學講

不過今天我買左d糖比佢,再試下引導佢

會不會考慮約埋幾個families一齊去行山,或者學校假期一齊去下playhouse玩,到時就可以送下零食,再由你帶佢地玩下集體遊戲,我女同d同學去有草地的地方玩下賽跑、掉手巾都會好開心,加油!

引用:你地都好好人呀,比好多建議我 之前佢帶過

原帖由 最愛凍檸茶 於 15-11-05 發表
你地都好好人呀,比好多建議我

之前佢帶過薯片返去都有請同學食,佢願意分享的,不過之後醒起老師話唔可以 ...
出動直升機。從家長層面出手亦可一試。遇到傾得埋或志同道合家長可以放假约出黎親子gathering, 就有多D機會和其他小朋友互動。

開學初期,我比好多獨立包裝的餅乾(不含花生醬)、一大盒無核提子、菠蘿比小朋友帶番學,開頭只是同隔離同學分享,慢慢前後左右、成班同學分享,咁就識了朋友仔
或者用小朋友的專長去識朋友,例如提棋、跳繩等健康活動

星期五我比左d獨立包裝的爆炸糖比佢,諗住有得食有得玩。

放學返黎佢話小息去完廁所出黎,揾櫈坐低食小食,見唔到同學仔,比唔到佢地。

我諗我唔再問佢,比壓力佢,等佢自己試下,有機會再約下同學仔出黎玩

最緊要睇吓你囝囝會否因此不開心。如果佢ok, 你不要給他太大壓力。我自己當年小學也好似你兒一樣,小息自己一個,很被動很靜,不覺我覺得ok. 二年級時坐在一個很好動的同學鄰座,才有人一起玩。

最愛凍檸茶 發表於 15-11-7 11:07
星期五我比左d獨立包裝的爆炸糖比佢,諗住有得食有得玩。
同我女一模一樣,我又係唔敢再問佢太多,怕俾佢壓力,佢會更加唔開心。

Dean2013    add oil la  發表於 15-11-13 16:14