用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大家喜歡spcc邊一方面?
樓主: Armami
go

大家喜歡spcc邊一方面? [複製鏈接]

回覆 picture 的帖子

版內有人報IN 3號, 唔知有無更早.

引用:回覆+fonghl2000+的帖子 根據以往嘅post,+

原帖由 GBS 於 15-11-09 發表
回覆 fonghl2000 的帖子

根據以往嘅post, 講得咁深入,通常都收喎。有時我覺得,校長自己都身不由己,校董 ...
如果校長身不由己,校董會將小學以私人會所型式操作,大部份小一入學生以"有關係人士"為主,這樣很自然地發出不正當的訊息,令學生覺得"裙帶關係"是社會正當的運作模式,真是令人不安。

我唔明你們何來第一手資料? 誰告訴你有関係便可以入?那麼跟誰有関係便有著數?如果知道,快致電ICAC.

其他家長,不要被人誤導。我個人認為,兩間D字頭學校和SPCC絕對是好學校。呢三間學校經常被人無理中傷,實在令人髪指。

無論有名官津或這三間學校,都有富或貧。這是不重要的!
只要學校教學理念好丶老師師資好丶課程好丶對孩子公平公正,我們便不用帶有色眼鏡看有錢人。有錢人子女都要讀書,大家河水不犯井水,自己又不要妄自菲薄。

其實大家不用分析咁多,好好裝備子女,不要參加什麼考試班,帶著平常心去面試,主自有安排。

以我認識,大部分家庭都是普通中產去讀呢三間學校,不排除每班有一丶兩個特別富貴,但這又有何問題呢?

williskg  agree  發表於 15-11-11 21:46
Doray  I agreed 課程好丶對孩子公平公正  發表於 15-11-10 15:28
Doray  Disagreed, because definitely not only 每班有一丶兩個特別富貴, ha ha ha ha ha  發表於 15-11-10 15:23
five555  Agreed!  發表於 15-11-10 13:58
dwkw333  Agree.  發表於 15-11-10 12:16

引用:我唔明你們何來第一手資料?+誰告訴你有関

原帖由 chingyu 於 15-11-10 發表
我唔明你們何來第一手資料? 誰告訴你有関係便可以入?那麼跟誰有関係便有著數?如果知道,快致電ICAC.

...
講得好

...
其實真係唔好勞氣,當你好認真咁看其他人message時,要預左有D人只是搭下口,資料無backup,有D人有偏見有私心,有D人真心覺得係咁,相信有心去認識學校的會看多方面資料,自己選擇可信性高的再作分析。
我睇資料也不會一睇就信,會多搜集分析。
最緊要適合自己家庭及子女!

請問SPCC有冇舉辦OPEN DAY 或簡介會讓家長多認識??

chingyu 發表於 15-11-10 12:06

...
非常好,好比一些知少少就在這發放虚假事情來誤導大家

idylung 發表於 15-11-10 14:44
請問SPCC有冇舉辦OPEN DAY 或簡介會讓家長多認識??

剛剛先舉行了百週年校慶OPEN DAY.

superying 發表於 15-11-10 13:32
其實真係唔好勞氣,當你好認真咁看其他人message時,要預左有D人只是搭下口,資料無backup,有D人有偏見有私 ...

我和我班朋友囝囡上晒岸,全部讀中學,對某幾間學校十分了解,包括國際學校。

幼稚園升小學時,我沒有帶女兒去考任何名校,因為覺得中規中舉便可以,幸好大抽獎入了一間理想小學。

其後發現,每所學校的教學方法很不同。

無論教科書丶功課丶評分標準 丶考試測驗範圍和課外活動也有不同的量和準則。

就算閱讀報告,有些學校要求準時呈交便可。有些學校利用圖書誘發深層思維和介紹高水準文學。你便會見到大相逕庭。

以我觀察,SPCC and Dxx 是很不錯呢!

aka722  Thx for info!請問有冇reading list 參考下?一  發表於 15-11-12 01:31

回覆:大家喜歡spcc邊一方面?

引用:重視運動,問運動同學業點平衡 平時點獎勵

...
"裙帶關係"不應該與現代教育有關係,直至我親眼目睹spcc 網上說明不多於70%小一學位是...Are we living in 2015?

回覆:4eyesDad 的帖子

係啦,我以為係大陸 !!!! 其實應該去平機會反映下。

引用:Quote:原帖由+chingyu+於+15-11-10+發表我

原帖由 4eyesDad 於 15-11-11 發表
"裙帶關係"不應該與現代教育有關係,直至我親眼目睹spcc 網上說明不多於70%小一學位是...Are we living in  ...
這年代講多錯多
認真便輸了

引用:Quote:原帖由+4eyesDad+於+15-11-11+發表"

原帖由 Snoopyboy 於 15-11-11 發表
這年代講多錯多
認真便輸了
輸?小學不是賭塲!

引用:係啦,我以為係大陸+!!!!+其實應該去平機會

原帖由 penn_2010 於 15-11-11 發表
係啦,我以為係大陸 !!!! 其實應該去平機會反映下。
👍👍👍

引用:Quote:原帖由+Snoopyboy+於+15-11-11+發表

原帖由 4eyesDad 於 15-11-11 發表
輸?小學不是賭塲!
比喻而已

引用:Quote:原帖由+4eyesDad+於+15-11-11+發表輸

原帖由 Snoopyboy 於 15-11-11 發表
比喻而已
誰人鸁?

4eyesDad 發表於 15-11-11 11:17
"裙帶關係"不應該與現代教育有關係,直至我親眼目睹spcc 網上說明不多於70%小一學位是...Are we living in  ...

作為接受政府資助學校, 收關係人士超過一半是值得商榷的.

需知津校只有一半是計分位...

其實收生制度擺明是"陪太子讀書", 姐係選D 乖仔叻仔陪關係人士子女讀書. 呢個反而是不少外面家長替子女報名既原因.

問題是, 收生制中關係人士不多於70%, 非關係人士不少於30%, 有無審計, 有無報告公開.

始終學校是接受政府資助學校, 要有足夠透明度

引用:+本帖最後由+retriever+於+15-11-12+10:22+

原帖由 retriever 於 15-11-12 發表

正確嚟講係「關連人仕」,而唔係指走後門嘅「關係人仕」。「關連人仕」係指學生嘅Sibling、教職員子女等等,而且「關連人仕」亦需要通過interview篩選後先至被取錄,只係跟無關連人仕分開兩條隊。我都會相信SPCC會收一啲老闆級嘅有「關係人仕」,但我唔相信會達到整體嘅70%。

‹ 上一主題|下一主題