用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 閱讀怎樣提升grammar?
樓主: IloveJJ
go

閱讀怎樣提升grammar?   [複製鏈接]

引用:Quote:S-Kwok+發表於+15-11-3+17:08+點評老

引用:Quote:IloveJJ+發表於+15-11-3+14:49+包括

IloveJJ 發表於 15-11-3 17:37
小三,作文要用past tense, 佢寫I have…, I am唔識用I had, I was。但原本我叫佢背定嗰啲,如果We ate…, ...
呢d唔駛背,真係睇得多英文書就識,因為外國d故事書係用past tense
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

little_yolky 發表於 15-11-3 17:17
無講了,因為全班細路想喊咁口
識喊咪好囉,我個班好似得d阿媽想喊

little_yolky  係想喊啫,可能個個驚俾阿媽鬧。  發表於 15-11-3 17:52
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:原帖由+MrBeast+於+15-11-03+發表幾

原帖由 IloveJJ 於 15-11-03 發表
小三,作文要用past tense, 佢寫I have…, I am唔識用I had, I was。但原本我叫佢背定嗰啲,如果We ate…, ...
即係佢識用,只係寫時唔記得?
多寫會有幫助嘅,好似中文修辭同四字詞咁,始終要多寫。

little_yolky  我都覺得係寫得少既問題。  發表於 15-11-3 17:56

回覆:閱讀怎樣提升grammar?

如果想以閱讀為主,養成好強的語感,從而學會文法,咁睇書量同深度要頗高。小二小三睇ORT,The enormous Crocodile, the magic fingers,似乎書量同深度稍欠。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

引用:Quote:原帖由+oooray+於+15-11-03+發表我覺

原帖由 IloveJJ 於 15-11-03 發表
啲書係佢有興趣嗰啲,深既淺既都有睇,例如:picture book, ort level7-9, avengers既書,Mr. Men, Thomas。 ...
我個仔都估字呀!問佢十個有七個解錯,但一問佢多就唔集中睇,暫時 let it be

shadeslayer 發表於 15-11-3 18:55
如果想以閱讀為主,養成好強的語感,從而學會文法,咁睇書量同深度要頗高。小二小三睇ORT,The enormous Cr ...
嗯,以你經驗,只要題材吸引到小朋友,唔理深淺都推薦佢睇,定題材0岩口味之餘最好都順難易度升level呢?

IloveJJ 發表於 15-11-3 17:37
有些小朋友淨閱讀未必能夠立刻在初小期間output 到,就好似我個咁,小一好多時唔識present tense 加s,一連串的操練後才掌握到,但都是每日幾題,工多藝熟。past tense 我講故事和伴讀時有highlight,到學校教時不是太大問題,當然還是會有些careless mistakes, 講真我自己都會有。

引用:Quote:shadeslayer+發表於+15-11-3+18:55+

原帖由 MASAYA 於 15-11-03 發表
嗯,以你經驗,只要題材吸引到小朋友,唔理深淺都推薦佢睇,定題材0岩口味之餘最好都順難易度升level呢? ...
初小,我建議興趣行先,輸入的質和量行先,然後慢慢加深。in this order.  我好相信,只要keep 到有合適輸入,那怕測考成績未係很好,那怕作文暫時還有錯誤,輸入了的,有一日會出到來。

興趣甚至先過質素,尤其孩子小。女兒過渡 chapter book 時,喜愛一些鬼馬粗嗇的書,專登鬼馬地串錯字,十分有趣。而家她大了很多,不看那些書,亦不會學那些書串錯字。有次在書局見到那些咁幼稚的書,她興奮説,Oh, that is my childhood! Or something like that。

退一步,不用語文功利眼光看,孩子有興趣看書,有自足價值,又學到書本上的東西,己大賺了。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆:IloveJJ 的帖子

網友shadeslayer的見解我完全同意。量是重點。人人吸收能力不同,但我猜沒有一兩百本書的瀏量,成果不易看得出來。

MrBeast 發表於 15-11-3 19:06
有些小朋友淨閱讀未必能夠立刻在初小期間output 到,就好似我個咁,小一好多時唔識present tense 加s,一連 ...
另外perpositions 基本上不用溫也大概get 到8-9成,我相信最主要是來自朗讀和伴讀時我有解釋。interestingly,因為上個暑假能力開始可以self read, 開學後已很少要求朗讀,上星期心血來潮叫佢讀幾個chapter, 點知d尾音冇哂,真大wok.

oooray 發表於 15-11-3 14:12
愛上閱讀,不停閱讀,不知不覺寫作,文法就會好。
開始最好父母伴讀,直至自動波找書看。
很簡單,但效果很 ...
係可以, 不過要由細+ 長時間, +極大量.

引用:網友shadeslayer的見解我完全同意。量是重

原帖由 oooray 於 15-11-03 發表
網友shadeslayer的見解我完全同意。量是重點。人人吸收能力不同,但我猜沒有一兩百本書的瀏量,成果不易看 ...
對,無法立干見影,以年做單位。但之後變得輕鬆,大有著數。

回覆:MrBeast 的帖子

如果講的機會唔太多,聽故事CD或有助改善發音。

引用:Quote:oooray+發表於+15-11-3+14:32+結果最

原帖由 homeuser 於 15-11-03 發表
長時間大量閱讀可以內化grammar rules,不過真是需要長時間,想快D,就又會流於操
...
同意

引用:Quote:oooray+發表於+15-11-3+14:49+我會話

原帖由 homeuser 於 15-11-03 發表
睇得够多, 有足够的input,,就可以內化,即識用,但不知道為甚麼這樣用
其實學完grammar及看完書後,可先用已學的寫好sentences n short paragraphs,再叫佢proofread。之後再寫長文,應該會有進步。我個女work,可一試。

醒目開學勳章

MASAYA 發表於 15-11-3 17:39
呢d唔駛背,真係睇得多英文書就識,因為外國d故事書係用past tense
我初初都以為係,但原來有時佢哋未必聯想到,所以老師問起啲irregular verbs 嘅past tense時錯咗1半(老師完全無教過tenses,都唔明點解會問),後來我print咗個list(求其網上download)比佢睇咗次,老師再問就已經識晒。所以有時都要用啲力去記。

引用:Quote:MASAYA+發表於+15-11-3+17:39+呢d唔

原帖由 bobbob 於 15-11-03 發表
我初初都以為係,但原來有時佢哋未必聯想到,所以老師問起啲irregular verbs 嘅past tense時錯咗1半(老師 ...
如果work,少量死記無問題,但亦不是所有孩子要背。

引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+15-11-03+發表小

‹ 上一主題|下一主題