用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 閱讀怎樣提升grammar?
go

閱讀怎樣提升grammar?  

回覆:IloveJJ 的帖子

愛上閱讀,不停閱讀,不知不覺寫作,文法就會好。
開始最好父母伴讀,直至自動波找書看。
很簡單,但效果很神奇。

catteys  正解。grammar唔係操返黎,係浸返黎的。  發表於 16-6-23 18:24

oooray 發表於 15-11-3 14:12
愛上閱讀,不停閱讀,不知不覺寫作,文法就會好。
開始最好父母伴讀,直至自動波找書看。
很簡單,但效果很 ...
其實即係唔知原因唔知點解
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆:MASAYA 的帖子

結果最重要。
原因亦很簡單,junior fiction中包含的vocab, grammar,如能偷得一招半式已終生受用。尤其adjective, verb之運用變化,以及句子结構在看故事過程中已吸收。

oooray 發表於 15-11-3 14:32
結果最重要。
原因亦很簡單,junior fiction中包含的vocab, grammar,如能偷得一招半式已終生受用。尤其adj ...
長時間大量閱讀可以內化grammar rules,不過真是需要長時間,想快D,就又會流於操

引用:常說閱讀便能提升語文能力,想請教,如果只

原帖由 IloveJJ 於 15-11-03 發表
常說閱讀便能提升語文能力,想請教,如果只是閱讀,怎提升寫作水平呢?我兒子的問題是,寫作內容尚可(他自 ...
Grammar包括tense 嘅運用嗎?
小朋友會點錯法?

引用:愛上閱讀,不停閱讀,不知不覺寫作,文法就

引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+15-11-03+發表常

引用:Quote:oooray+發表於+15-11-3+14:32+結果最

原帖由 homeuser 於 15-11-03 發表
長時間大量閱讀可以內化grammar rules,不過真是需要長時間,想快D,就又會流於操
...
我會話睇書唔會學識grammar rule, 但足夠應付小學程度英文的考試要求。

回覆:IloveJJ 的帖子

我覺得力度未夠,同D書是否太淺或太深,题材是否他的興趣?

oooray 發表於 15-11-3 14:49
我會話睇書唔會學識grammar rule, 但足夠應付小學程度英文的考試要求。
睇得够多, 有足够的input,,就可以內化,即識用,但不知道為甚麼這樣用

引用:我覺得力度未夠,同D書是否太淺或太深,题

引用:Quote:oooray+發表於+15-11-3+14:49+我會話

睇得够多, 有足够的input,,就可以內化,即識用,但不知道為甚麼這樣用
初期是,減少错誤已是成功一半,再有系統地學grammar, 好快上手。

IloveJJ 發表於 15-11-3 15:00
啲書係佢有興趣嗰啲,深既淺既都有睇,例如:picture book, ort level7-9, avengers既書,Mr. Men, Thomas。 ...
我女都睇緊ort 7-9, 但完全冇grammar sense, 未到level

引用:Quote:原帖由+oooray+於+15-11-03+發表我覺

原帖由 IloveJJ 於 15-11-03 發表
啲書係佢有興趣嗰啲,深既淺既都有睇,例如:picture book, ort level7-9, avengers既書,Mr. Men, Thomas。 ...
Chapter book也有很簡單的。從兴趣入手(oxford reading tree上到789有D好悶)。如愛dinosaur找D whole series睇,有兴趣就会追,唔太明唔緊要,又唔係做book report...会番睇就買晒佢,睇一次就借,得閒行多D Metro , page one...

引用:Quote:IloveJJ+發表於+15-11-3+15:00+啲書

我女都睇緊ort 7-9, 但完全冇grammar sense, 未到level
有時睇得明同有兴趣係2回事。
有人當ORT係bible,但信佛嘅人冇兴趣;有人以睇晒成套Harry Potter為bechmark,但有人係everything but Harry Potter.
又有人睇晒全套Warrior cats同survivors但Seekers又冇兴趣。反正唔好人睇你又逼佢睇。

oooray 發表於 15-11-3 15:25
有時睇得明同有兴趣係2回事。
有人當ORT係bible,但信佛嘅人冇兴趣;有人以睇晒成套Harry Potter為bechmark, ...
佢中意睇, 我女好扺得悶, 佢中意閱讀, 借左書返來佢就好興奮, 佢之前好想睇有套chapter book, 係一系列, 係關於D仙女, 好多女仔中意睇, 但D字太深, 我諗住等佢睇完所有level 9, 再俾佢試下, 太多唔識既字, 我怕會打沉佢閱讀既興趣, ORT認字真係好好

引用:Quote:oooray+發表於+15-11-3+15:25+有時睇

佢中意睇, 我女好扺得悶, 佢中意閱讀, 借左書返來佢就好興奮, 佢之前好想睇有套chapter book, 係一系列, 係 ...
ORT跳上去辛苦D,去書局打下書钉,啱level啱口味先買,唔啱就揀到啱

王家爸爸    發表於 15-11-3 16:01

oooray 發表於 15-11-3 15:42
ORT跳上去辛苦D,去書局打下書钉,啱level啱口味先買,唔啱就揀到啱
我都係圖書館借乍

IloveJJ 發表於 15-11-3 12:51
常說閱讀便能提升語文能力,想請教,如果只是閱讀,怎提升寫作水平呢?我兒子的問題是,寫作內容尚可(他自 ...
鍾意睇書既人好少唔鍾意寫野。