用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局林文燦英文小學 其實林文燦,係咪有陳守仁咁好呢?
樓主: micmicmic123
go

其實林文燦,係咪有陳守仁咁好呢? [複製鏈接]

benny2014 發表於 15-11-9 08:42
因為有些中學是有外籍生配額,與本地生分開兩條隊處理,如果申請入讀的外籍生人數不多,相對來說競爭就會較 ...
有可能,但是你估校長有冇咁樣解釋比新家長知呢?越來越多本地人讀,越來越多本地人申請,同這幾年的升中結果又有冇關係呢?
當新家長都抱住LMC的好升中結果為理由,而爭相入讀。
到頭來,原來本地生的成績是未夠入這些學校的....

回覆 lmcvgood 的帖子

說到向新家長解釋,我又想起另一件事,就是成績表上的級名次和全級人數,
現時的級名次是將中外學生分開計算的,但全級人數卻是中外學生加起來的人數,
學校又好像沒有解釋清楚,心水不清的家長就可能會錯估小朋友的成績。

例如全級名次是20,全級人數100人,不知道的還以為100人之中考第20名,
但原來小朋友外籍生,全級只有40人,所以實際上是40人之中考第20名,
兩者在banding方面就已經有差別,如果不清楚計算方法的家長,就很容易錯估成績。

benny2014 發表於 15-11-9 14:42
回覆 lmcvgood 的帖子

說到向新家長解釋,我又想起另一件事,就是成績表上的級名次和全級人數,

係呀,成績表上面的級名次和全級人數係兩樣野,唔可以混為一談。如果中中或外中其中一組全級得20人,咁考第尾既都有第20名,再將兩組人數加起來變成全級人數,分分鐘變成名列前茅,不過呃到自己呃唔到別人,尤其係中學,一去面試人地就知你係龍定係蟲。

回覆:alanchan11 的帖子

咁本地生点估呀?升中唔係兩條隊嗎?

kubbrick 發表於 15-11-9 22:55
咁本地生点估呀?升中唔係兩條隊嗎?
是分兩條隊,要知道你條隊的實際人數,才可以根據名次來估banding,不過成績表上面只會列出全級總人數,沒有註明中中/外中有多少人。

真係大整古,難怪上年的紅人也被派到大西北!

benny2014  上年人少,考十幾二十名的可能已經是band 3。  發表於 15-11-10 14:51

回覆:benny2014 的帖子

既然分開隊,咁本地生跟全级名次估都不大問題啦

回覆:kubbrick 的帖子

要自己估banding? 班主任冇比advice的嗎?

benny2014  有  發表於 15-11-10 14:47

我就有D擔心到我個小朋友升中既時候,banding會點樣分配,好似話頭幾年係三分之一,之後會根據頭幾年既分班試成績來決定學校有幾多band123,但我總係覺得高年級整體上無低年級咁好,可能會影響到現在的低年級學生。

回覆:其實林文燦,係咪有陳守仁咁好呢?

咁就慘了。

我都估升中結果會一年一年的變差。

去陳記有保證得多。

引用:+本帖最後由+lmcvgood+於+15-11-10+15:58+

原帖由 lmcvgood 於 15-11-10 發表

我都估升中結果會一年一年的變差。
相比開校時, 近幾年LMC都好多人爭 (今年3000人) 而家入LMC新生質素應該都平均地高左, 我估band 1 %就算跌, 之後都會回升.

alanchan11  到佢回升的時候已經唔關我事了  發表於 15-11-10 19:08

回覆:其實林文燦,係咪有陳守仁咁好呢?

你地小朋友幾年級?

回覆:LSFAN 的帖子

P2

引用:P2 +

原帖由 kubbrick 於 15-11-10 發表
P2
你係用家,你覺得LMC 好嗎?

確實是不能比較。年資及發展也差太多了。不是不支持女兒的學校,只是想學校有進步才說出意見。

升中當然不能與tsl比,有心的家長上校網便可比較。lmc多是靠直資中學,以我所知上年的派位並不很好,有新亞、幾位努工子弟、蔡功譜、朱石麟等等,可能他們去了撲學校,或者學校將它們納入「其他學校」,外人才不知道。但tsl好像全部的學校也會列出,女兒快升中了,我會替她選直資,派位有點危險...

另外,不得不提是師資。老師都很年輕,很多也是剛畢業,而且流失率極大...這是我一直很介意的。年輕老師有他們的好處,但太少資深的老師會令到學校行政很混亂,例如試後安排、升中資訊,很多都很混亂和只靠家長Whatsapp group知道

很多外籍老師也走了。而且家長間也流傳著...每逢仔女升上六年級,家長們都很驚慌哪班會被某外籍老師教英文...😅

benny2014  某外籍老師上課的確很容易秩序失控  發表於 15-12-3 09:24

meltykiss0312 發表於 15-12-3 01:45
確實是不能比較。年資及發展也差太多了。不是不支持女兒的學校,只是想學校有進步才說出意見。

升中當然不 ...
資深老師的確很少,就算經驗較為豐富的,在LMC的年資也不長,所以學校行政混亂。

升中方面我覺得很多人都太進取(不知是家長的心態還是學校慫恿他們進取),經常都想越級挑戰,所以自行收生和派位的成功率都不算高,考直資中學的失敗率應該也不少,不過只要有其中一間直資中學取錄,就當作是成功,所以無法知道當中的成敗數據。而且就算成功入讀程度比自己高的中學也未必是好事。

引用:+本帖最後由+meltykiss0312+於+15-12-3+01:

原帖由 meltykiss0312 於 15-12-03 發表

確實是不能比較。年資及發展也差太多了。不是不支持女 ...
??點解外籍老師就會……剛升小一所以唔知,好想了解下

回覆:lmcvgood 的帖子

陳守仁收又點會揀林文燦,六千幾人爭,入到先得㗎,競爭激烈,有限選擇情況下,選擇較適合自己小朋友嘅學習環境,好好讀上去,我欣賞lmc品德教育,令小朋友有良好品格

‹ 上一主題|下一主題