用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局林文燦英文小學 其實林文燦,係咪有陳守仁咁好呢?
go

其實林文燦,係咪有陳守仁咁好呢?

其實林文燦,係咪有陳守仁咁好呢?

睇番之前D POST, LMC 老師流失率都幾高. TSL 好似冇聽見咁高.
沒有好老師, 就算有最好的硬件及最聰明的學生, 都好難辦得好, 希望所有學校都是以師生為學校最重要的資產.

8th vs 109th

http://www.bookofschool.com/school/controller/schoolCompare?nocache=1446525024025

http://www.bookofschool.com/school/controller/schoolAllocationReport?categoryid=1&schoolplacementyear=2014

其實不知家長哪裡來的數據或傳聞,來說明A學校比B學校好或差呢?
一間學校的好壞,不能只憑某些舊文就能判斷。
如果由頭刨過LMC的舊文,會發覺歡樂的時間特別多,又溫馨又熱鬧,家長又熱心,真是一個開心的大家庭。
另外,好老師固然重要,但只要你是金子,在哪裡都能閃閃發光。
唔知講得啱唔啱聽咧?

回覆:asbb 的帖子

我只聽過家長話入唔到陳守仁,就要入到林文燦,保良無死錯人,同林文燦既野,跟本同陳守仁一樣,只係學校年資淺。

kokubi_diru  認同  發表於 15-11-7 18:22

micmicmic123 發表於 15-11-3 14:27
我只聽過家長話入唔到陳守仁,就要入到林文燦,保良無死錯人,同林文燦既野,跟本同陳守仁一樣,只係學校年 ...

如果將兩間學校比喻作人,兩者的年紀不同,一個已經是六年級,一個還是一年級,發展進度也不一樣,沒有必要直接比較,也不必要求一年級的跳級去追趕六年級的進度,只要根據自己的程度逐步發展就可以了。

兩間學校就好似兄弟姊妹,保良局係佢地既爹地媽咪,當然,細佬妹無可能同阿哥家姐比,大家既年資都唔一樣,發展亦有先後,我地既小朋友只要俾心機讀好書就夠,反正間間學校都有一批好學生的。

回覆:alanchan11 的帖子

校舍方面林x燦輸比陳x仁!

francis_chan 發表於 15-11-4 16:26
校舍方面林x燦輸比陳x仁!
初小校舍位於學校區,環境都乾淨企理D,高小校舍就麻麻地,附近的人流都幾複雜。
我聽過同學的屋企人話將來升四年級的時候考慮轉校,因為反正都要去另一個校舍,
老師又走晒,而且又重新編班,即係同學都唔一樣,好多野都要重新適應,同轉校的分別不大。

回覆:alanchan11 的帖子

高小出面對正大馬路及港鐵地盤,環境真係差在D!

學校每年都會重新編班,每年都會認識新同學和新班主任,可以接觸不同的人,也是非常好的歷煉。
如果讀到四年級才轉校,那學業或體藝方面一定要強才行。
以下鏈接可以參考:
http://www.edu-kingdom.com/forum ... ead&tid=2342581

到時有了港鐵,交通便利,或許周圍的小學會更受歡迎呢?

benny2014  對,只有成績好的才會考慮轉校。  發表於 15-11-6 20:50

引用:學校每年都會重新編班,每年都會認識新同學

原帖由 asbb 於 15-11-06 發表
學校每年都會重新編班,每年都會認識新同學和新班主任,可以接觸不同的人,也是非常好的歷煉。
如果讀到四 ...
也有道理,到我們小朋友小四,地鐵應要通車,高小校舍附近環境也可能有所不同。

回覆:其實林文燦,係咪有陳守仁咁好呢?

高少出面環境雜,我怕學校啲南亞裔仲多過街外人,我從未見過乖既南亞裔小朋友。

回覆:micmicmic123 的帖子

你未見過,我見好多,我仔的印度籍同學都好乖,當然都有唔乖,唔乖的本地生都唔少。

回覆:micmicmic123 的帖子

其實你咁驚南亞裔,點解又查詢TSL/LMC呢,兩間都有好多南亞裔。

回覆 micmicmic123 的帖子

其實LMC係一間多種族既小學,陳守仁也是,學校係希望大家互相尊重大家唔同既文化!我家小朋友幼稚園都係保良局也有印巴藉同學,大家相處十分融合。當然都會有比較頑皮,但本地學生都會有。
唔怕輸在起跑線!最緊要將勤補拙!

一二年級好少外籍學生,每班得三幾個,高年班就比較多,望埋去一班入面起碼十幾個。照這個發展趨勢,再過三幾年,就會變成一間以本地學生為主的學校。

就是有外藉生,先有其特色及出色的升中表現。可知過去三年入神校的,多數都不是本地學生。

lmcvgood 發表於 15-11-8 13:33
就是有外藉生,先有其特色及出色的升中表現。可知過去三年入神校的,多數都不是本地學生。 ...
因為有些中學是有外籍生配額,與本地生分開兩條隊處理,如果申請入讀的外籍生人數不多,相對來說競爭就會較少,可能幾個人爭一個學位,而本地生那條隊可能十幾人爭一個學位,所以外籍生那條隊的成功機會較大。

alanchan11 發表於 15-11-8 09:44
一二年級好少外籍學生,每班得三幾個,高年班就比較多,望埋去一班入面起碼十幾個。照這個發展趨勢,再過三 ...
學校成立初期的中外學生比例大約是5.5:4.5,後來擴大到6:4,現在已經超過了6.5:3.5,再發展下去應該會變成7:3。