用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 呀仔專注力不足,食药後體重跌一磅幾,點算? ...
go

[過動] 呀仔專注力不足,食药後體重跌一磅幾,點算? [複製鏈接]

呀仔9月中開始食葯,10月中去覆診,醫生話佢體重跌左一磅幾,短短一個月,已跌一磅幾,醫生話如果繼續跌,不能接受药物治療,叫我地盡量迫佢食多D,但呀仔食葯後,唔肯食野,早餐只吃一塊方包,半隻蛋已經唔想食,中午午餐響學校食,佢自己話只吃一半,晚餐可能葯力過左,可以食到一碗飯。長期落去,唔知應否繼續食葯?
食葯後既佢,默書經常90分以上,之前未食,70分左右甚至接近合格邊緣,老師話佢食葯後,上堂唔會周圍望,發夢,相反主動舉手答問題,十一月中考試,到時就睇到佢係咪有進步。上年考試明明好多佢識,但竟然答錯,填充有字照抄,都抄錯,導致每科扣了5-6分是大意分。
但眼見他日漸消瘦,本身已經瘦,而家接近見骨,究竟我應否比佢繼續食葯?心情好矛盾。

1    0    0    0

給他飲營養奶,早餐盡量給他容易入口易消化的食物。
for every one criticism, three positives must be given.

回覆:呀仔專注力不足,食药後體重跌一磅幾,點算?

我仔仔亦是第一個月輕了一磅,但第二個月可能已經適應藥力,所以重返之前磅數

回覆:呀仔專注力不足,食药後體重跌一磅幾,點算?

我女情況一樣,但未食藥,十五十六,最近在校成日被人罰

回覆:KirryLai 的帖子

你可以讓他吃下午茶,宵夜。女兒最初也沒有胃口,我先給宵夜,因為我們六點半吃晚飯,而且藥效在晚上已經剩下不多,入睡前給她一個飽或餃子,大量雪糕任食,醫生建議我們大人不敢再碰的食物就給她,之後我再在下午茶加大份量。

回覆:meow08 的帖子

有d小朋友要成半年先適應到,盡量比d有營養既早餐佢!
加油💪💪💪

你仔食邊隻?我女ADD, 10月開始食Ritalin,幸好冇乜影響胃囗,頭2星期一向爛瞓的她竟然輾轉反側,發開口夢等,之後到現在已回復好瞓了。
食藥後她專心好多,積極好多...,我好感動!

回覆:eva_lym 的帖子

我也是Ritalin ,體重增加是慢但她本來也不太吃東西,所以只好用不同辦法加食慾,她暑假停了來加重。

我仔之前早餐前食藥,令他可以食到早餐。藥效過後食量會大增。

引用:你仔食邊隻?我女ADD,+10月開始食Ritalin,

原帖由 eva_lym 於 15-11-09 發表
你仔食邊隻?我女ADD, 10月開始食Ritalin,幸好冇乜影響胃囗,頭2星期一向爛瞓的她竟然輾轉反側,發開口夢等 ...
請問妳女女隻藥是否8hr 丫

我女食10mg冇胃口十訓唔到醫生俾左開胃药會胃口大D同眼訓

回覆:bb402 的帖子

是4hr 短效

‹ 上一主題|下一主題