用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 想請教如何令小孩有上進心?
樓主: homeuser
go

想請教如何令小孩有上進心?   [複製鏈接]

引用:Quote:MrBeast+發表於+15-11-3+06:11+我都

引用:Quote:little_yolky+發表於+15-11-2+15:26+

YanKanMom 發表於 15-11-3 14:46
回覆 homeuser 的帖子

我當時只是胡亂地罵他無大志, 心裡面知道條路最終是孩子自己選的, 就算為娘的極不願 ...
係, 我都明, 但成日驚係自己做得唔好先令佢唔發奮

IloveJJ 發表於 15-11-3 15:07
係呀!有種人,真係好鐘意hea架!我老公都係咁。呢啲人,係要係壓力佢,佢就唔hea啦!

...
我就係壓佢,但因為係壓出來既, 所以係我要求佢, 唔係佢要求自己,我一鬆手佢就hea

回覆 IloveJJ 的帖子

呢個語言表達既過程我一直做漏, 以後要多做

homeuser 發表於 15-11-3 15:15
係, 我都明, 但成日驚係自己做得唔好先令佢唔發奮
只能說我非完美, 但已盡力與他講大道理, 有時講到自己也覺得道理太大了, 自己也未必做得到. 不過最近看到李純恩的副刊說: 做家長的要明理, 不用對孩子說道理, 小時說了他不明, 大了不用說他已明了, 故毋須多說, 只需以身作則便可. 他這番說話或許真的, 但我仍會講的, 盡了做母親的責任, 心中無愧便算.

homeuser  我係講得太少, 我本身好唔中意人地嚕嗦, 自己亦唔中意講, 但睇來都係要講  發表於 15-11-3 16:11

引用:Quote:homeuser+發表於+15-11-3+15:15+係,

原帖由 YanKanMom 於 15-11-03 發表
只能說我非完美, 但已盡力與他講大道理, 有時講到自己也覺得道理太大了, 自己也未必做得到. 不過最近看到李 ...
但我覺得有時有啲道理係要講,小朋友先會“叮”一聲咩,大人都會,所以我會跟小朋友講道理

引用:Quote:IloveJJ+發表於+15-11-3+15:07+係呀

原帖由 homeuser 於 15-11-03 發表
我就係壓佢,但因為係壓出來既, 所以係我要求佢, 唔係佢要求自己,我一鬆手佢就hea
...
壓到佢興趣也無埋,會否得不償失?

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

講道理有些drawbacks
1) 對佢地irrelevant
2) 可能覺得係責罵
3)有你講冇佢講
4)到青春期就係唔聽你支笛

所以要學識講故,好過講道理

不用青春期也不聽。

壓係短期有用,長遠係要佢都明白,有同感,還便學就吾好hea,佢先會做。

吾係真係你一行開,或者過幾年,就反抗。

引用:Quote:原帖由+homeuser+於+15-11-03+發表我

原帖由 shadeslayer 於 15-11-03 發表
壓到佢興趣也無埋,會否得不償失?
佢係要逼,唔係就hea到你唔信,我依家係等佢習慣成自然, 做到細路仔係要讀書做功課,好似食飯瞓覺,係生活一部份

引用:講道理有些drawbacks1)+對佢地irrelevant2)

原帖由 MrBeast 於 15-11-03 發表
講道理有些drawbacks
1) 對佢地irrelevant
2) 可能覺得係責罵
點講古? 請指教, 謝謝

引用:壓係短期有用,長遠係要佢都明白,有同感,

原帖由 Jane1983 於 15-11-03 發表
壓係短期有用,長遠係要佢都明白,有同感,還便學就吾好hea,佢先會做。

吾係真係你一行開,或者過幾年, ...
同意,所以上來請教大家

longlokma 發表於 15-11-2 21:40
可能你冇,但我有!十歲八歲已經好大個,我自少已自動自覺讀書,未到八歲已知讀書是為自己好,要盡力做。莫 ...

唔系而家的細路蠢,系而家生活環境好。

homeuser 發表於 15-11-3 22:51
點講古? 請指教, 謝謝

Instead of 說佢應點點點,唔應點點點,可以話隔離明仔咁咁咁ar(但千其唔好加句:唔好學佢)。其實初小階段,一些中國人物故事都好適合,唔使辛苦自己作。

引用:Quote:longlokma+發表於+15-11-2+21:40+可

原帖由 simonwan 於 15-11-03 發表
唔系而家的細路蠢,系而家生活環境好。
在我的理念,學習自我管理及負責任是首要的,否則孩子将来学術成就幾高,中英多流利,一踏出校門,可能已經無法在現實社会生存,只会自覺懷才不遇。

homeuser 發表於 15-11-2 23:07
係,係好容易會咁而自己又唔覺,記得有次傾計,朋友就話佢小朋友曾經話過點解只有鬧,冇讚, 朋友話一直以 ...
係, 我最錫果個阿妹, 佢都係話自己做錯咗, 媽咪即刻鬧, 無好好同佢講, 剩係識鬧鬧鬧。其實, 十次有八次都係先同佢講無鬧的, 但佢剩係記得鬧果兩次。

homeuser 發表於 15-11-3 22:49
佢係要逼,唔係就hea到你唔信,我依家係等佢習慣成自然, 做到細路仔係要讀書做功課,好似食飯瞓覺,係生活 ...
佢係會習慣成自然,習慣有人逼先會郁,責任感/自律呢d除左身教,仲要智取,係生活中發掘下佢冇責任感而衰左既實例。小朋友大大下就會覺得自己有同大人一樣能力,呢個時候畀佢知道責任感係成長既證明,咁佢係自我推動下就會稍為有d責任感,然後你助佢一把就可以
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.
‹ 上一主題|下一主題