用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 想請教如何令小孩有上進心?
樓主: homeuser
go

想請教如何令小孩有上進心?   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+longlokma+於+15-11-02+發表

原帖由 shadeslayer 於 15-11-02 發表
You can fight against nature all you want.
同死纏不休的烏蠅講道理只是嘥气嘥時间,我以后会当你透明

引用:Quote:原帖由+shadeslayer+於+15-11-02+發

原帖由 longlokma 於 15-11-02 發表
其實你真係好煩,本来就無人唔明楼主意思,大家真心分享,係你總愛在字眼上挑來剔去,懶有見地,真係非常非 ...
唔同意見好平常,唔係惡形惡相。有道理,講就得架喇。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

引用:Quote:原帖由+longlokma+於+15-11-02+發表

原帖由 shadeslayer 於 15-11-03 發表
唔同意見好平常,唔係惡形惡相。有道理,講就得架喇。
最后回你: 你識講冇用,自己好好反省下啦~愛自言自語的智者

回覆:Yanamami 的帖子

我就調翻轉,煮d好嘢俾佢食,好嘢是要俾心機,慢慢佢知道,食好野一下有$出去食,一下自己鑽研,改善!

佢現在煮糖心蛋,溫泉蛋........ 都唔錯!

Yanamami  Some kids take things for granted~  發表於 15-11-3 07:47
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:homeuser 的帖子

其實係咪你对興趣班要求高左D?玩下佢enjoy咪算。興趣班要精?好似沉重左少少。

引用:Quote:原帖由+shadeslayer+於+15-11-03+發

原帖由 longlokma 於 15-11-03 發表
最后回你: 你識講冇用,自己好好反省下啦~愛自言自語的智者
重有無最後最後,我等緊寧靜的來臨。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

ANChan59 發表於 15-11-3 00:43
我就調翻轉,煮d好嘢俾佢食,好嘢是要俾心機,慢慢佢知道,食好野一下有$出去食,一下自己鑽研,改善!:no ...
我都覺得身教比批評好,但有時候都會作故做負面教材

homeuser 發表於 15-11-2 23:26
佢有興趣,叫佢唔去佢唔肯, 但就唔會話要做到有質素

禁要分开两面睇,佢可以有兴趣,但無資質或能力做到你所expect既質素。不过,重点係睇态度~佢有無認真对待果件事先係重点~

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+15-11-3+07:52+編

原帖由 Yanamami 於 15-11-03 發表
係。態度(過程)比成果更重要。佢享受就ok. 有成績是bonus

Yanamami 發表於 15-11-3 07:51
禁要分开两面睇,佢可以有兴趣,但無資質或能力做到你所expect既質素。不过,重点係睇态度~佢有無認真对待 ...
我就係睇到佢態度唔認真, 佢中意, 享受, 但唔用心做好老師既要求, 有少少差不多先生咁

oooray 發表於 15-11-3 08:32
係。態度(過程)比成果更重要。佢享受就ok. 有成績是bonus
其實我唔係想佢精, 係想佢認真做,因為我覺得佢認真做, 才會做得好, 做得好才會有自信心,自尊感也會較強。

MrBeast 發表於 15-11-3 06:11
我都覺得身教比批評好,但有時候都會作故做負面教材
可能真係要反省下, 我平時都好少表現得用心努力, 應該咁講,  佢睇唔到我係咪努力, 係咪用心, 而我又冇用語言講佢聽, 其實咁係努力, 所以有餐好既食, 會好開心, 但佢冇將呢餐聯繫到係要用心煮先有, 我諗我要多D用語言表逹, 有些小朋友會take things for granted, 可能就係因為咁, 真係好多謝大家, 令我得到呢個咁重要既體會。

回覆:homeuser 的帖子

有D小朋友學野係好有創意,唔鍾意跟足老師,畫畫,樂器鍾意自行創作,亂畫亂彈,當然絕大部份水準唔合規範,咁算唔算冇要求,好難界定。

我明樓主講也,你想小朋友做也野、學也野都認真和用心,吾好hea住。這個要求吾係吾合理,小朋友亦能做到,但你個時間表就吾可以緊湊,要比佢合理時間hea和玩。

Jane1983 發表於 15-11-3 13:22
我明樓主講也,你想小朋友做也野、學也野都認真和用心,吾好hea住。這個要求吾係吾合理,小朋友亦能做到, ...

我個人覺得唔算緊湊,唔知大家覺得如何,一星期 上三個興趣班, 冇樂器, 每日有約一個小時自由時間, 星期六满,星期日全天自由。

引用:Quote:Yanamami+發表於+15-11-3+07:51+禁要

原帖由 homeuser 於 15-11-03 發表
我就係睇到佢態度唔認真, 佢中意, 享受, 但唔用心做好老師既要求, 有少少差不多先生咁
...
興趣班係課外活動,開心下。孩子在意定唔在意,有興趣最緊要。

家長太在意,孩子興趣都無埋就得不償失了。

little_yolky 發表於 15-11-2 15:26
我都有用差唔多例子, 不過係講路邊乞丐, 話你唔讀好書, 第日就做乞丐...........好似你個例子高級D咁 :zomb ...

孩子若想不上進,做乞丐也無阻嚇作用的。一年暑假到台灣旅行,當天很熱也走了很多路,一家人走到一條通風的巷子時,被一陣陣涼風吹得很舒服,即時涼快起來。阿囝竟然說將來他若做乞丐,會揀在這條巷子露宿,因該處風涼水冷。我問他為何這樣無大志,為什麼不做馬英九而做乞丐呢?他答做總統很多事要處理,太辛苦了。

Ahbee02  哈哈!我會贊孩子,有觀察能力。做個成功的乞丐也要動腦。  發表於 15-11-4 14:42
little_yolky  無語。  發表於 15-11-3 15:50

引用:Quote:little_yolky+發表於+15-11-2+15:26+

原帖由 YanKanMom 於 15-11-03 發表
孩子若想不上進,做乞丐也無阻嚇作用的。一年暑假到台灣旅行,當天很熱也走了很多路,一家人走到一條通風 ...
想做蘇乞兒?又係有佢道理喎!我覺得他不是懒,是看得透

YanKanMom 發表於 15-11-3 14:12
孩子若想不上進,做乞丐也無阻嚇作用的。一年暑假到台灣旅行,當天很熱也走了很多路,一家人走到一條通風 ...
哈哈,咁你點答

回覆 homeuser 的帖子

我當時只是胡亂地罵他無大志, 心裡面知道條路最終是孩子自己選的, 就算為娘的極不願意也無奈了.
‹ 上一主題|下一主題