用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 想請教如何令小孩有上進心?
樓主: homeuser
go

想請教如何令小孩有上進心?  

引用:你出既貼令我諗起以前一位+j網友+,+佢當時

原帖由 longlokma 於 15-11-02 發表
你出既貼令我諗起以前一位 j網友 , 佢當時出帖講左一個方法去刺激个仔嘅上進心, 就係帶個仔去佢自己返工 ...
我都記得佢阿,不過最近冇哂聲氣?我期待佢post卷

引用:小朋友沒有上進心,+做事但求做左,+而唔係做

原帖由 homeuser 於 15-11-02 發表
小朋友沒有上進心, 做事但求做左, 而唔係做好, 有沒有家長可以分享怎樣可以改善? 謝謝
...
我啲仔都冇乜上進心,不過我發覺哥哥最近好左,可能覺得老本已用盡

marcuscyrus 發表於 15-11-4 14:14
我都記得佢阿,不過最近冇哂聲氣?我期待佢post卷
佢一早畀人封左艇啦,而家轉戰facebook,我有見過佢開既group

小時了了  咁您都知, 個group大約叫咩名  發表於 15-11-4 14:24
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:marcuscyrus+發表於+15-11-4+14:14+

原帖由 MASAYA 於 15-11-04 發表
佢一早畀人封左艇啦,而家轉戰facebook,我有見過佢開既group
其實都幾有娛樂性

回覆 小時了了 的帖子

我pm話你知

小時了了  Sorry! 問下您 fd group 野, 竟然令人俾人嘈! 真心 Sorry!   發表於 15-11-5 09:39
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:回覆+小時了了+的帖子我pm話你知+

回覆 小時了了 的帖子

我pm話你知
我都好有興趣,我喜歡她的真!

MrBeast 發表於 15-11-4 05:32
Instead of 說佢應點點點,唔應點點點,可以話隔離明仔咁咁咁ar(但千其唔好加句:唔好學佢)。其實初小階 ...
哈哈, 唔好學佢呢句真係好易脫口而出, 真既或聽返來既例子都有試過, 但利用書或歷史故事未試過, 等我試下先

little_yolky 發表於 15-11-4 09:27
係, 我最錫果個阿妹, 佢都係話自己做錯咗, 媽咪即刻鬧, 無好好同佢講, 剩係識鬧鬧鬧。其實, 十次有八次都係 ...
我就通常真接指出佢既錯, 同埋要求做返啱, 但佢通常一係駁咀, 一係嘆慢板, 咁我火就來,  跟住當然係眼淚收場, 但我好討厭自己顛婆咁, 好想佢可以自動自覺, 同埋有錯講一次就行動做返啱

引用:Quote:little_yolky+發表於+15-11-4+09:27+

原帖由 homeuser 於 15-11-04 發表
我就通常真接指出佢既錯, 同埋要求做返啱, 但佢通常一係駁咀, 一係嘆慢板, 咁我火就來,  跟住當然係眼 ...
大人出來做野,做錯事都未必一次就永不再錯,何況孩子?

homeuser  點可以做到? 記憶中, 我個女係一直都有駁咀  發表於 15-11-4 17:39
little_yolky  但係我哋唔敢駁咀。  發表於 15-11-4 17:21
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

MASAYA 發表於 15-11-4 13:45
佢係會習慣成自然,習慣有人逼先會郁,責任感/自律呢d除左身教,仲要智取,係生活中發掘下佢冇責任感而衰左 ...
可能我真俾太少責任佢, 佢如果有冇責任感既都係帶錯野,唔記得帶野嗰D, 寫手冊佢又冇咩野, 唔當一回事,

我依家最想佢可以自己起床, 但一直都做唔到, 朝早賴床真係好浪費時間

marcuscyrus 發表於 15-11-4 14:15
我啲仔都冇乜上進心,不過我發覺哥哥最近好左,可能覺得老本已用盡
幾年班? 你有冇做過咩, 定自自然然就自己咁

shadeslayer 發表於 15-11-4 17:16
大人出來做野,做錯事都未必一次就永不再錯,何況孩子?
我唔期望佢一次就唔錯, 但我希望佢有錯就要改, 要上心, 以唔錯為目標, 但佢依家係覺得成日錯唔係一個問題,佢每次默書都預左自己一定有錯, 就算温到幾熟都係,啱啱上小學嗰時唔係咁架

引用:Quote:marcuscyrus+發表於+15-11-4+14:15+

原帖由 homeuser 於 15-11-04 發表
幾年班? 你有冇做過咩, 定自自然然就自己咁
一直都有洗腦,之前當我發up phone,今年好像開始明。佢小4

homeuser  真替你高興,我要加油, 希望這天快來  發表於 15-11-6 13:53

homeuser 發表於 15-11-4 17:00
哈哈, 唔好學佢呢句真係好易脫口而出, 真既或聽返來既例子都有試過, 但利用書或歷史故事未試過, 等我試下先 ...
Ort 都有幾本不錯的,無記錯christmas adventure, big breakfast n my fav: pocket money

homeuser  謝謝介紹, 印象中未睇過這三本,可能未睇到  發表於 15-11-6 13:57

引用:回覆+小時了了+的帖子我pm話你知+

回覆 小時了了 的帖子

我pm話你知
朋友話個谷已停收新會員因為見你咁攪, 連對上一個星期加入的會員都踢走哂, 咁樣透露人私穩真係覺得沒問題??意見唔岩就要咁樣??大家都為人父母。。

引用:Quote:原帖由+MASAYA+於+15-11-04+發表回覆

原帖由 Iamcatlover2015 於 15-11-04 發表
朋友話個谷已停收新會員因為見你咁攪, 連對上一個星期加入的會員都踢走哂, 咁樣透露人私穩真係覺得沒問題?? ...
但fb係公開嘅地方
其實呢度都有網友欣賞佢分享嘅嘢

果位前網友係好熱衷分享,有時言論比較激,但呢個世界就係有吾同性格的人先至精彩,我都鍾意睇佢d野,佢消失左係可惜。

另外,有人想睇佢fb,都係欣賞佢,無惡意的,又未至於侵犯私穩吧

引用:Quote:原帖由+Iamcatlover2015+於+15-11-04

原帖由 S-Kwok 於 15-11-04 發表
但fb係公開嘅地方
其實呢度都有網友欣賞佢分享嘅嘢
人地用真名開仲好多人都知佢今年轉左校, 有兒子相 係私人谷要approve先入得, 呢度某D人咁唔妥佢, 我係佢fans睇唔過眼姐

引用:Quote:原帖由+S-Kwok+於+15-11-04+發表但fb

原帖由 Iamcatlover2015 於 15-11-04 發表
人地用真名開仲好多人都知佢今年轉左校, 有兒子相 係私人谷要approve先入得, 呢度某D人咁唔妥佢, 我係佢fan ...
冇惡意,不過又轉校嗎?

引用:Quote:原帖由+Iamcatlover2015+於+15-11-04

原帖由 marcuscyrus 於 15-11-04 發表
冇惡意,不過又轉校嗎?
人望高處。。