用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 想請教如何令小孩有上進心?
go

想請教如何令小孩有上進心?   [複製鏈接]

小朋友沒有上進心, 做事但求做左, 而唔係做好, 有沒有家長可以分享怎樣可以改善? 謝謝
   54    0    0    0

回覆:想請教如何令小孩有上進心

你出既貼令我諗起以前一位 j網友 , 佢當時出帖講左一個方法去刺激个仔嘅上進心, 就係帶個仔去佢自己返工嘅公司参觀,位置係中環既高级商厦, 話比個仔睇下佢個office有幾靚, 然後同個仔講要俾心機讀書, 先至可以係呢到返工 ,否則…………

jc2009    發表於 16-12-14 11:35
jc2009    發表於 15-11-3 16:16
Jessy  首先, 父母要有一個好靚的OFFICE.....  發表於 15-11-3 00:33
bobbob  經典  發表於 15-11-2 17:50

我会求其煮熟d野俾佢食,同佢講,熟㗎嘞,食啦~~唔—定要煮到好味俾你食,就好似你做野既态度,你覚得好唔好?

HaYi  good ah...  發表於 15-11-2 15:23
MASAYA  智慧   發表於 15-11-2 15:02

引用:我会求其煮熟d野俾佢食,同佢講,熟㗎嘞,

原帖由 Yanamami 於 15-11-02 發表
我会求其煮熟d野俾佢食,同佢講,熟㗎嘞,食啦~~唔—定要煮到好味俾你食,就好似你做野既态度,你覚得好唔 ...
呢招我有用

我話你求其、唔用心都可以,我亦可以求其, 飯餐整咗,又唔係唔整,無心咋嘛

小朋友會知衰,呢啲道理可能要成日講,講得多,唔多唔少都會洗到吓腦

其實上進心呢樣野,係天生定係後天催谷的呢?

引用:其實上進心呢樣野,係天生定係後天催谷的呢

原帖由 Jane1983 於 15-11-02 發表
我覺得後者,天生的應是隋性

引用:其實上進心呢樣野,係天生定係後天催谷的呢

原帖由 Jane1983 於 15-11-02 發表
我覺得有啲小朋友係天生生性、有上進心嘅,不過唔多。大部份係要教育嘅,有啲講吓就明,有啲真係講極都係咁。

可能真係有d係天生,有d係要引導。

longlokma 發表於 15-11-2 14:56
你出既貼令我諗起以前一位 j網友 , 佢當時出帖講左一個方法去刺激个仔嘅上進心, 就係帶個仔去佢自己返工 ...
我都有用差唔多例子, 不過係講路邊乞丐, 話你唔讀好書, 第日就做乞丐...........好似你個例子高級D咁

Yanamami 發表於 15-11-2 14:57
我会求其煮熟d野俾佢食,同佢講,熟㗎嘞,食啦~~唔—定要煮到好味俾你食,就好似你做野既态度,你覚得好唔 ...
呢個方法好好, 等我試下先, 謝謝

Jane1983 發表於 15-11-2 15:06
我覺得似好多其他的特質, 是內在存在, 但並沒有發展, 要靠後天引導培養, 才會發芽成長, 就如語言能力, 我們天生是任何語言都能學到, 但最終學到甚麼語言看後天, 我覺得自己引導得唔好, 激發不到

回覆:Jane1983 的帖子

其實,是不是應該從小事/少時先培養責任感呢?

Yanamami  係㗎~  發表於 15-11-2 16:08

上進心/ 責任惑這些, 我覺得是要身教/以身作則. 小朋友是會見到父母做人處世的態度而模仿/學習啊

回覆:想請教如何令小孩有上進心?

呢個問題咪正正所謂[學習動機]有關囉。只對小朋友講唔俾心機讀書,大個咗乞食,或讀書將來會有好生活對小朋友太抽象、太遙遠,毫無迫切需要。小朋友跟大人一樣,如果覺得所學嘅野冇切身需要,你我他都唔會俾心機去學習,所以家長應該動動腦筋將小朋友生活喺一個對學識有需要嘅環境當中。例如要學外語(英文),可以俾小朋友參加多啲外藉小朋友都會參加嘅活動,小朋友之間要溝通,自然需要外語。又或者選擇一啲需要外語嘅玩具,例如當年我買咗一套英文版「大富翁」阿仔玩,佢需要自己用緊緊認識嘅英文,再加一本英譯英字典去查找遊戲說明書上唔識嘅生字,再用學過嘅phonics去解䆁俾我兩公婆遊戲玩法,先至有得玩。小朋友嘅生活好被動,父母只要能提供到一個有學習需要嘅環境,小朋友自自然然就需要學習。

celialing    發表於 16-6-28 10:42
homeuser  謝謝分享, 好辦法  發表於 15-11-2 17:44
ponolunok    發表於 15-11-2 17:22

引用:Quote:longlokma+發表於+15-11-2+14:56+你

原帖由 little_yolky 於 15-11-02 發表
我都有用差唔多例子, 不過係講路邊乞丐, 話你唔讀好書, 第日就做乞丐...........好似你個例子高級D咁 :zomb ...
我有同阿仔講,如果你想大咗做你想做嘅職業(呢刻佢嘅目標係研發藥物),你就要努力讀書,因為你第時考大學試,一切建基於今日,你今日數學識xxx, 係因為你之前有學1+1……,你今日唔學好,出年嘅嘢你係唔會識……。你唔努力,就做唔到你想做嘅職業,分分鐘要洗廁所你知街嘅廁所幾污糟……

Soundervolt 發表於 15-11-2 16:44
呢個問題咪正正所謂學習動機有關囉。只對小朋友講唔俾心機讀書,大個咗乞食,或讀書將來會有好生活對小朋友 ...
同意,同小朋友講而家唔點點點大個會點點點,佢地冇坐過時光機,根本唔會想像到,除非個反面教材係父母自己,咁對小朋友黎講可能會切身d...
要控制一個人唔駛威逼利誘既,控制到環境,佢自然會跟你想既去做,正所謂為勢所逼... 事後佢可能以為係自己諗通就最理想
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 15-11-2 16:53
同意,同小朋友講而家唔點點點大個會點點點,佢地冇坐過時光機,根本唔會想像到,除非個反面教材係父母自己 ...
要控制一個人唔駛威逼利誘既..... 這個很難, 我也是用控制環境, 小朋友不討厭學習, 但沒有追求卓越之心,

回覆:想請教如何令小孩有上進心

我比較喜歡用正面方法表示認真做事有幾好
例如認真煮一餐全家都鐘意食、大家都食得開心的飯;又或者一齊認真plan一次遠足/旅行的路線/食咩/玩咩
比小朋友知道認真做事可能較花時間,但換來大家都開心,且有收穫

longlokma  Good!  發表於 15-11-2 18:08

引用:我比較喜歡用正面方法表示認真做事有幾好

原帖由 CatEgg 於 15-11-02 發表
我比較喜歡用正面方法表示認真做事有幾好
例如認真煮一餐全家都鐘意食、大家都食得開心的飯;又或者一齊認真 ...
我会揾辦法令佢嘗下憑努力付出之後的成果,因為我相信有目标有成功感孩子自然会有衝勁去做事

MrBeast  Agree  發表於 15-11-2 19:13

引用:Quote:MASAYA+發表於+15-11-2+16:53+同意,

原帖由 homeuser 於 15-11-02 發表
要控制一個人唔駛威逼利誘既..... 這個很難, 我也是用控制環境, 小朋友不討厭學習, 但沒有追求卓越之心,

...
嘩!每個人對追求卓越嘅定義都唔同,唔知您對對呢個定義係點。不過我建議先搞好學習動機後,當小朋友領畧到努力學習之後所得到嘅成功感時候(例如學業成績進步或課外活動得獎),就會建立到自信,而大部份小朋友都唔會想失去呢份自信感覺繼而繼續去努力呢個momentum。

‹ 上一主題|下一主題