用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 幫兩個小朋友溫習考試
樓主: yanlee06
go

幫兩個小朋友溫習考試

醒目開學勳章

回覆:yanlee06 的帖子

我同你情況一樣,我兩個已經小六和中一。初小時,我會將將新派既作業scan落電腦,工作紙未做都scan埋,到溫習就睇print番出黎做,家長基本上係對答案,有錯就改正,家長時不時提醒做錯的題目,加深記憶。小四以上基本上已經不用跟,佢地要做就print給佢做,答案自己對番。

醒目開學勳章

回覆:little_yolky 的帖子

呈分唔會撞埋一齊,但要辛苦6次…,大仔考完呈3,到細仔開始呈1。

引用:請問各位家長,+如果你地有兩個小朋友,+考試

原帖由 yanlee06 於 15-11-02 發表
請問各位家長, 如果你地有兩個小朋友, 考試時點樣同佢地溫習?  因為我有2個小朋友, 一個小一, 一個小二, 根 ...
首先安排下,有咩係小朋友能自行完成,例如默野,做練習,做筆記,餘下要我參與的就是講解同確認。
我會安排一個去自己做野,我同另一個講解,之後再交換,大前提是分開2人,因2人同檯就講多過做,效率減半。通常我會安排大的自己做野先,因細佬比較心散

kittylam 發表於 15-11-4 11:05
呈分唔會撞埋一齊,但要辛苦6次…,大仔考完呈3,到細仔開始呈1。

...
即係大仔果年, 你係忙完大仔呈2, 呈3, 繼續忙細仔呈1? 年終無休。

醒目開學勳章

回覆:little_yolky 的帖子

係啊,而家細仔呈二,前年開始冇停過呈分!

醒目開學勳章

引用:Quote:kittylam+發表於+15-11-4+11:05+呈分

原帖由 little_yolky 於 15-11-04 發表
即係大仔果年, 你係忙完大仔呈2, 呈3, 繼續忙細仔呈1? 年終無休。 ...
大仔六年級呈三,係下學期第一次考試,細佬五年級呈一,係下學期第二次考試,馬不停蹄繼續跑!

1234554321 發表於 15-11-3 13:25
如果一個5年級, 一個1年級

可能會差太遠, 點選呢
我慶幸自己兩個差5年:大既小六時, 細既小一, 我會攪好大個果既呈分先, 呈左, 下學期就理細個果...

kittylam 發表於 15-11-4 12:22
大仔六年級呈三,係下學期第一次考試,細佬五年級呈一,係下學期第二次考試,馬不停蹄繼續跑!

...
嘩, 大仔考完呈3可以休下息, 細仔到呈1先發力, 但阿媽就做到無停手

little_yolky 發表於 15-11-4 13:01
嘩, 大仔考完呈3可以休下息, 細仔到呈1先發力, 但阿媽就做到無停手
聽到你地講, 我真係愈來愈驚

little_yolky 發表於 15-11-4 08:45
我諗你要學孫悟空個分身術至掂了。好彩我兩個隔一年, 到時一個小四一個小六, 到細既要呈分, 大既已經中一了 ...
我真係要變成孫悟空先攪得掂

yanlee06 發表於 15-11-4 13:26
我真係要變成孫悟空先攪得掂

分一個俾阿爸得唔得呀?

我就唔得, 因為爸爸中英數都教錯, 唔知係唔係特登的

little_yolky 發表於 15-11-4 13:29
分一個俾阿爸得唔得呀?

我就唔得, 因為爸爸中英數都教錯, 唔知係唔係特登的
唉, 我的情況和你一樣, 爸爸每次都係教錯.

失敗乃成功之母,爸爸教錯都只係想成為媽媽0者 (大誤)
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

yanlee06 發表於 15-11-4 13:31
唉, 我的情況和你一樣, 爸爸每次都係教錯.
仲要阿女做啱, 爸爸話做錯

回覆:幫兩個小朋友溫習考試

做媽媽真係太偉大了

醒目開學勳章

引用:Quote:little_yolky+發表於+15-11-4+13:01+

原帖由 yanlee06 於 15-11-04 發表
聽到你地講, 我真係愈來愈驚
唔好驚,船到橋頭自然直,只要有心,就會將不可能變成可能,我冇外判一手一腳攪掂兩個,加油!

引用:Quote:原帖由+yanlee06+於+15-11-04+發表聽

原帖由 kittylam 於 15-11-04 發表
唔好驚,船到橋頭自然直,只要有心,就會將不可能變成可能,我冇外判一手一腳攪掂兩個,加油!

...
你好叻呀,我要向你好好學習

回覆:幫兩個小朋友溫習考試

我一個小六,一個小一,十月剛剛一齊測驗,我當然全部時間會比哥哥,所以細佬一開始上小一時,每日做錯的功課馬上教番佢,星期六日就哥哥溫書就教細佬,到要抽問哥哥時細佬就休息,測緊果個星期細佬我一d都無再溫,佢日日都自己玩和練琴,so far 兩個都ok。

下次哥哥12月呈分,細佬就1月先考試,到時就可以主力幫一個溫。

引用:我一個小六,一個小一,十月剛剛一齊測驗,

引用:Quote:原帖由+kc1016+於+15-11-04+發表我一

原帖由 Bingb 於 15-11-05 發表
想問各位,咁考試前一天,兩個一間學校一齊考,時間點分配呢?會做D咩呢?
全部兩個只做exercises?定重溫書 ...
如果考前一日還要返全日,可以做嘅野都好有限,唯有提早溫啦