用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 兩間幼稚園:KV和培正會選擇哪一間?
樓主: Mooncsl
go

兩間幼稚園:KV和培正會選擇哪一間? [複製鏈接]

引用:如果目標係DBS,+St+Paul+ Co+ed,CKY+……

原帖由 cclemon2009 於 15-11-03 發表
如果目標係DBS, St Paul
Co ed,CKY ……,而吾係培小,就選kv, 因為課程深,考小學相對有幫助
如果目標只 ...
其實看下是否甘心培小後上培中,其實唔知培K程度出去考其他小學如何,KV中文唔會差過培正可能更強,中數強是KV賣點

回覆:兩間幼稚園:KV和培正會選擇哪一間?

個人認為KV又不一定入到名小,當然KV每年都有小朋友考到名小,但以每級數百人來說,有小朋友考到亦不足為奇,考不到人數一定比考到的多,培幼有升小保証,我會選擇培正,進可攻退可守

引用:Quote:原帖由+cclemon2009+於+15-11-03+發

原帖由 MELODY430 於 15-11-03 發表
其實看下是否甘心培小後上培中,其實唔知培K程度出去考其他小學如何,KV中文唔會差過培正可能更強,中數強 ...
培幼中英數都比較淺,係Happy school,!課程是跟翻教育局指引,小朋友冇壓力

培正小學已經是BAND 1 學校, 讀得培幼通常都會讀培小, KV又唔係保證可以去到好小學, 所以我會揀培正!

何況, 培幼難入過KV好多倍, 機會難得!

即是想平穩選擇培正,KV將來再博過,但兩間都要外面補習英文嗎?

回覆:Mooncsl 的帖子

老實說,讀培幼出去考,真的沒有競爭力,要一心讀培小,想博就kv

cclemon2009 發表於 15-11-3 11:52
培幼中英數都比較淺,係Happy school,!課程是跟翻教育局指引,小朋友冇壓力

...
PS唔係學券學校點解會跟教育局指引?

回覆:大餅王 的帖子

樓主如有培正offer, 正路都應揀培正既,現在咁早想自己煩,培正很難中,因沒有準則,我可以話你知我朋友堆中唯一1位小朋友入到培正不是突別醒(連父母都覺似中彩),反而叻個幾個唔中,因之前這個小朋友考N同K差不多全軍覆沒,所以有時唔到你揀

引用:Quote:cclemon2009+發表於+15-11-3+11:52+

原帖由 babykingdomdom 於 15-11-03 發表
點解吾可以呢?吾通早開始寫字和谷就叫好?冇學卷吾代表要深。

引用:Quote:cclemon2009+發表於+15-11-3+11:52+

原帖由 babykingdomdom 於 15-11-03 發表
培正可以唔跟,但老師們覺得唔應該唔跟。

回覆:兩間幼稚園:KV和培正會選擇哪一間?

請問培正程度深嗎?

培正,進可攻退可守
小朋友語文程度好大因素取決於家庭多於幼稚園教幾深
事實有人培幼入SFA 而且名列前茅
不要一竹篙覺得培幼一定無競爭力

回覆:pamelaywy 的帖子

我意思是學校不會如其他名幼催谷學生,真的是happy school 一間。

回覆:pamelaywy 的帖子

培幼感覺不是頂級,去博神校好似沒有根德園咁有競爭力。如小朋友叻而家長甘心培小,培中繼續升學,培幼是好選擇。有野心的家長,一定選KV。

回覆:tungtung121 的帖子

咁培小同培中每月學費要幾多?如果之後想考政府小學又讀邊間好呢?

‹ 上一主題|下一主題