用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖三一堂小學 有沒有用家..
go

有沒有用家.. [複製鏈接]

可講講聖三一堂是間怎樣的學校?
無論教學方式, 學術, 活動, 語境, 功課, 老師愛心... 都想知道一下.

謝謝各位!
   2    0    0    0

回覆 Wing_ 的帖子

講得非常詳細呀! 謝謝你的寶貴分享!

引用:今年小朋友入讀呢間老師都幾有愛心,學生算

原帖由 Wing_ 於 15-10-31 發表
今年小朋友入讀呢間老師都幾有愛心,學生算乖同有教養
語文能力都OK
老師好有愛心,同學生關係幾好
好多謝你講禁詳細,一直都好少人講。

語文能力都OK
請問有冇收細仔?我囝係12月出世,但學術ok,希望有幸入到聖三一。

Wing_ 發表於 15-11-2 19:54
雖然有好多內地學生
但多數都係比較有錢同有學識既家庭,好多都由北京來
我見內地D家長比本地既家長功課跟得更嚴,教養都不錯
又估唔到聖三一都多內地生. 咁佢地平日講普通話定英文?

語文能力都OK
Open day我見D小朋友遍向活潑,不似讀死書型,對嗎?

引用:其實呢間都有好多好既地方既最特別既係學生

原帖由 Wing_ 於 15-11-02 發表
其實呢間都有好多好既地方既
最特別既係
學生有好多機會TAKE UP學校既POST
請問閲讀風氣如何?

見今日突然間有d熱鬧...本人都分享少少...
小囡都係呢間學校既用家..今年二年班
其實wing_已經好詳細
校舍...先天性既不足校舍都比較舊同細, 不過有個好靚既教堂
學術方面...佢地用既書其實都同出面差唔多,本人都搜集左兩三間其他學校既試題,真心唔覺人地考既會特別深,所以我會認為係適中
學生方面...都有唔少係講普通話既小朋友,入讀前其實都擔心, 不過讀左年多, 見到既係你俾得差不多4千蚊學費既家長都唔會好似大北區既乜非家長咁, 其實都關心小朋友既學業. 而小朋友我就唔見好頑皮. 可能同活動area唔多有關啦.
語文能力…叫得英普教學,英文我覺學校係不比其他學校差. 小囡係呢一年普通話都進步左, 不過呢個教學真心頂自己訓練返佢廣東話….
興趣班同放學後安排...興趣班係有既, 都唔少既, 當然你當係俾小朋友一個認識既機會就算啦, 有收費同不收費的.學生唔谷課外活動, 即使去參加比賽都唔會點train你. 放學後有個叫功輔班, 同學可以留校至6:00pm, 都係方便家長接送同俾小朋友留校做功課, 大部份既功課小朋友應該可以係功輔班完成.
派位方面…間間學校都有幾位入神校啦, 好似分豬肉咁, 不過普遍我覺唔夠其他好, 可能同學校唔係太谷成績有關.
小朋友讀書係開心, 明白好多都係將佢係一個backup(考左好多它校都唔收),不過真心講都唔係一個太差既backup.只要小朋友同家長都努力,相信係可以打去個底去上中學既…
純本人意見小小資料分享~

回覆 samsam47 的帖子

謝謝你寶貴既分享!

引用:見今日突然間有d熱鬧...本人都分享少少...

原帖由 samsam47 於 15-11-03 發表
見今日突然間有d熱鬧...本人都分享少少...
小囡都係呢間學校既用家..今年二年班
其實wing_已經好詳細
請問知唔知上到小三係咪好多功課?普遍學生語文能力好唔好?

是否中文堂是普通話, 其他科就英文呢?

有無用廣東話的?

引用:是否中文堂是普通話,+其他科就英文呢?有無

原帖由 Ajojo 於 15-11-18 發表
是否中文堂是普通話, 其他科就英文呢?

有無用廣東話的?
普通話教中文,常識有中文和英文書,數學是英文書,亦有做tsa 的中文數,有用廣東話教,另外有英文Drama和英文故事堂

回覆 RUVSY 的帖子

謝謝!

回覆:有沒有用家..

謝謝你們用家分享。本人小朋友是在隔離幼稚園返學,雖不是100%直升上小學,但都會考慮及多了解這學校是否適合,如再有用家分享,對於家長們有極大的幫助

We love him, because he first loved us. 1 John 4:19

如果小朋友不是從英普幼稚園上英文小學,會否感到課程吃難以適應呢?

我本人覺得冇問題,小朋友適應能力好快
‹ 上一主題|下一主題