用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 係協康做完評估!係咪準確?
樓主: mslala
go

係協康做完評估!係咪準確?  

nicolelaulau 發表於 18-4-21 09:17
你好呀,我都想帶阿仔去做詳細評估,因為阿仔本身返緊K1,老師覺得佢語言能力差,所以建議我帶佢去健康院 ...

請問一下健康院醫生係咪會做全面評估?因懷疑小朋友語言發展同情緒問題,但唔知其他發展方面有無問題...

傻喵喵 發表於 18-5-30 17:46
請問一下健康院醫生係咪會做全面評估?因懷疑小朋友語言發展同情緒問題,但唔知其他發展方面有無問題...
...

其實健康院只不過用咗20分鐘左右,同阿仔做左d測試,所以我覺得未必夠全面

傻喵喵 發表於 18-5-30 17:46
...
老實講, 除了打預防針之外,我也想不到健康院有什麼大的作用.
健康院醫生不會做複雜的評估. 所有的評估會𨍭去 CAC.

AndrewHo_FB 發表於 18-5-30 22:37
老實講, 除了打預防針之外,我也想不到健康院有什麼大的作用.
健康院醫生不會做複雜的評估. 所有的評估會&#1 ...

咁即係要等健康院refer咗去CAC先可以做全面評估睇吓邊個地方有問題?

nicolelaulau 發表於 18-5-30 22:17
其實健康院只不過用咗20分鐘左右,同阿仔做左d測試,所以我覺得未必夠全面
...

如果健康院唔得,見人話排CAC要好耐(同埋要等健康院出轉介信先可以排),協康果啲又有好多唔同評估,都唔知做邊樣先啱,又貴...(emoji)

排 CAC, 不用健康院出轉介.

你可到家中附近, 任何的私家醫生寫封轉介信, 或任何政府的門診寫信. 這樣可以加快排隊速度.

> 同埋要等健康院出轉介信先可以排

nicolelaulau 發表於 18-5-30 22:17
...
CAC 的醫生或語言治療師評估是 1.5 - 2 小時, 並用標準的測試工具, 並不是靠健康院簡單的觀察或問話.

協康評估報告都可以來排政府位,對嗎?

mslala 發表於 15-11-3 17:26
聽人講咁短時間好似唔可以再做多次!協康睇一次都5800喇!真係好貴!另外之前我有帶過佢上過8堂小組見過oT ...

請問你去協康評估要幾錢?

回覆 hha 的帖子

二百幾??邊到上?

454247519 發表於 18-9-28 13:24
請問你去協康評估要幾錢?

$5800

回覆 mslala 的帖子

我同你情況一樣, 2歲時係協康做心理評估, 唔係自閉, 只係語言遲緩同社交弱, 2歲半時去CAC 做評估, 覺得佢有自閉傾向, 之後我地去排位, 同瑪嘉烈排位個姑娘傾, 原來, CAC 係4歲前做的評估係兒科醫生做的, 佢地的評估結果其實都係懷疑, 只有心理學家才能斷症, 所以其實CAC 係估計O既.... 咁佢比左個期我地去4歲時返QE 精神科做評估..

其實媽媽唔好咁執著佢係米自閉, 你就算再出去搵個心理學家做評估, 佢係定唔係, 你都要比佢做訓練啦..
如果下一個話佢唔係, 你又會諗今次依個準唔準, 佢話係, 你又唔甘心...做一次評估都唔平呀, 不如留翻D 錢做訓練LA..

而且當時係協康做心理評估時, 心理學家安慰我, 如果小朋友只係有一樣自閉症的特徵, 其實可以係經過訓練係6歲前改善到O既..

加油~