用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 係協康做完評估!係咪準確?
樓主: mslala
go

係協康做完評估!係咪準確?  

回覆 Sask999 的帖子

會啊,而家就係讀多一年K2啊,唉,真是傷心啊~~~以爲個仔都是多動症多,被診斷前覺得他一切都幾正常的,但診斷之後就覺得他好多都唔正常~~~~好擔心第日他大個會點,會不會同人相處

引用:回覆+Sask999+的帖子 會啊,而家就係讀多

原帖由 imfancyfancy 於 16-08-30 發表

會啊,而家就係讀多一年K2啊,唉,真是傷心啊~~~以爲個仔都是多動症多,被診斷前覺得 ...
努力做多D訓練,家居訓練都好重要。追到幾多得幾多,把握小學前的時間。加油!

imfancyfancy 發表於 16-8-30 17:15

會啊,而家就係讀多一年K2啊,唉,真是傷心啊~~~以爲個仔都是多動症多,被診斷前覺得 ...

提提你,如果幼稚園讀多年,而學校用學卷,記得申請延期多一年。如果唔係,出年k3就無咗學卷資助。
唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

回覆:chowqv 的帖子

唔該晒啊

回覆樓主:

請問如果係協康睇完拎左份評估,如有問題要做治療可否轉介返政府做治療?因見協康的治療都唔平

引用:請問如果係協康睇完拎左份評估,如有問題要

原帖由 蛋糕妹 於 16-10-06 發表
請問如果係協康睇完拎左份評估,如有問題要做治療可否轉介返政府做治療?因見協康的治療都唔平
...
拿份報告去返智能中心排……

yaubb2014 發表於 16-10-9 12:25
拿份報告去返智能中心排……

唔該

我囝囝2y3m協康評估排E位(社交弱冇自閉),之後2歲10個政府評估排S+E位(自閉症)當時情天霹靂,都唔知邊個結果準確。當時攞住D報告找訓練,協康、耀能、明愛等都話我個囝不需參加密集及入S,只參加一下小组便可,但私人就全部講相反。坦白講,我囝囝就快3.5y,現在我們仲好迷惘?暫時申請到校服務及私人報小組,希望幫到佢

回覆 toto25 的帖子

咁你仔其實有咩問題你覺得要做評估呀? 其實好多人都話政府果個評估唔太可信!

係我囝囝約歲半多左右我發覺佢對數字、英文字好沉迷、好忟時會撞個頭、搖手、對人冇好奇等。所以當然咪同健康完講此情況叫他們轉介。當時都唔知政府會等幾耐,唯有申請埋協康。點知結果不一 ⋯ 坦白講政府做左20分鐘就斷症,感覺上很草率同難受。

AnEm    發表於 19-6-20 13:59

唔好意思, 想請問甚麼叫E位/ S位?
謝謝解答

allenallen 發表於 16-10-21 21:10
唔好意思, 想請問甚麼叫E位/ S位?
謝謝解答
s位係特殊幼兒中心,比d能力弱d既仔讀既; e位就好似類似幫小朋友補習咁,一個星期上一兩次,做D訓練咁

mslala 發表於 15-10-31 15:57
心理學家做完評估!話亞仔發展有少少慢左,唔係自閉!只係言語影響社交同情緖弱差,評估一次係咪準確?而家 ...

朋友做EP, 話協康在行內認受性高,政府承認,很準確,協康是她唯一建議我仔做IQ test的機構,話協康EP有經騐,所以我仔IQ test也在這間做,也有做其他tests, 最後知道仔仔只資優,沒有其他問題。

回覆 conniewktang 的帖子

請問你在協康除了做IQ 測試,仲有做什麼測試?謝謝你!

回覆 hha 的帖子

你好呀! 想請教吓當初係安排喺邊間做評估架? 我仔同你仔相似, 又係兩歲左右開始沉迷轉的東西,如風扇、車輪、理髮店門外的轉燈。會間歇式重覆別人說話、情緒大起大落、極度固執堅持自己要做的事,超級沈迷ABC,勁鍾意睇開門閂門(包括所有車輛同所有自動門),正常時可眼神望, 但多數同人講說話不能望住對方, 語言無問題, 可以話好叻, 好識表達。現在K1, 老師只同我講我仔與其他小朋友唔同, 無特別指明係咩類別或懷疑係邊樣, 只說他我行我素,課堂內容一齊做的活動, 只要他不喜歡就唔會做, 不妥協,
不太同其他小朋友玩, 如小朋友太接近佢會直接推開人, 上課時能安靜, 不會騷擾人,但專注力弱等等。但平時我仔係會同啲表兄弟姊妹, 幾個月先見一次或公園第一次見的小朋友玩... 所以我都好混亂, 唔知我仔係點... 好苦惱!!

請問可否俾相關的資料參考吓??? 唔該晒!

吖,仲有,我仔都有感統問題⋯

blacktulip 發表於 17-3-28 15:45
回覆 hha 的帖子

我當年去九龍CAC。

其實老師有經驗發現已經好好,因為每一個A仔都唔會完全一樣,亦有好多有雙重或幾重特殊,所以老師提議你要出去做評估。

只有專業評估先能最快對証下藥。

回覆 hha 的帖子

多謝妳回覆呀!唔好意思,我仲有嘢想問問⋯⋯
我見CAC係要有醫生轉介才可登記做評估,請問妳當時係由邊度轉介架?

blacktulip 發表於 17-3-28 18:18
回覆 hha 的帖子

多謝妳回覆呀!唔好意思,我仲有嘢想問問⋯⋯

當年我覺得有需要,就打去健康院安排見醫生,健康院會比兩份問卷你,一份係比老師填,一份係家長填,然後醫生就會做初步評估,有需要時再轉介去CAC。