用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有在台灣升學的子女, 可否分享一下嗎?
go

有在台灣升學的子女, 可否分享一下嗎?

如題

我個仔而家讀中六,都想去台灣升學。

你想知什麼?

回覆:hung1224 的帖子

我都想知

我個仔9月去台灣讀大學,要帶幾多日用品及衫褲?thx

引用:我個仔9月去台灣讀大學,要帶幾多日用品及

原帖由 cookies12345 於 16-06-19 發表
我個仔9月去台灣讀大學,要帶幾多日用品及衫褲?thx
我的都係9月開學

我仔學校每年都會要師兄、師姐約新生同一日同一班機去台灣,然後會找旅遊巴由機場直接回校,分好宿位後,會用旅遊巴帶新生去買日用品(如: 床舖、沐浴露等),所以大部份都在台灣買。自己就有帶包裝紙巾、鬧鐘、清熱飲品、必利痛、幸福傷風素,但台灣有D藥物是不能入境(如:西瓜霜)。
衣服就有帶D夏天和秋天衫,帶風褸和厚褸各一件。因冬天衫可在新年回港再攞去台灣。

引用:我仔學校每年都會要師兄、師姐約新生同一日

原帖由 ireneyklo 於 16-06-20 發表
我仔學校每年都會要師兄、師姐約新生同一日同一班機去台灣,然後會找旅遊巴由機場直接回校,分好宿位後,會 ...
唔該晒

ireneyklo 發表於 16-6-20 02:10
我仔學校每年都會要師兄、師姐約新生同一日同一班機去台灣,然後會找旅遊巴由機場直接回校,分好宿位後,會 ...

邊間大學讀咩科?可以分亨一下嗎

國立中山大學,全名唔係好記得大約是海洋環境科學。

引用:國立中山大學,全名唔係好記得大約是海洋環

原帖由 ireneyklo 於 16-06-26 發表
國立中山大學,全名唔係好記得大約是海洋環境科學。
Thanks

你好!我仔九月都去臺灣讀書,請問開學時家長係咪要跟過去,每個月三仟元生活費係臺幣還是港幣?手提電腦你係香港買過去還是去到再買,呢個星期去辦入臺證,所以乜都沒買,唔好意思好多問題

9月開學家長沒有跟去,十月妹妹學校放假,全家去高雄旅行順便去學校探哥哥。$3000是港幣,手提電腦是在香港買,但可以國際維修。
希望可以幫到你

引用:9月開學家長沒有跟去,十月妹妹學校放假,

原帖由 ireneyklo 於 16-08-03 發表
9月開學家長沒有跟去,十月妹妹學校放假,全家去高雄旅行順便去學校探哥哥。$3000是港幣,手提電腦是在香港 ...
唔該晒

請問各位去台灣讀大學的家長門, 你們如何決定去讀, 因見有些人說在台灣讀了回香港沒有認受. 只可留在台灣做事.  你們是否都是打算讀完留在台灣?  
因囡囡都是今年台灣大學收了,  但不知去不去好, 或是留在香港讀自資課程?
想大家比些意見. 謝謝!

Mandy23 發表於 16-8-8 13:54
請問各位去台灣讀大學的家長門, 你們如何決定去讀, 因見有些人說在台灣讀了回香港沒有認受. 只可留在台灣做 ...
我個女都係九月去, 聽朋友講讀完可以去美國讀一年碩士, 返來香港搵工著數d

ireneyklo 發表於 15-11-24 23:59
你想知什麼?
請問知唔知係咪讀完可以去美國讀碩士, 是但讀咩科都得, 唔使讀返讀開嗰科 ga

這樣我不清楚。
我知囝的大學網站有介紹自己讀的科目可申請去那間外國大學什麼科目再讀上去。

ireneyklo 發表於 16-8-3 12:14
9月開學家長沒有跟去,十月妹妹學校放假,全家去高雄旅行順便去學校探哥哥。$3000是港幣,手提電腦是在香港 ...

請問要唔要喺台灣開銀行戶口比佢提錢交學費同使用呀? 點做㗎?