用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 救恩取消參加TSA
樓主: AgapePa
go

救恩取消參加TSA [複製鏈接]

haihaimom 發表於 15-11-2 10:35
因為有好多學校,把TSA題形溶入校內測考卷內,家長焗佳操。
其實如果將TSA內容融入常規課程, 學校根本唔需要有額外操練, 因為一定要教.
而且, 街外大多數補充練習, 都已經包括不少TSA既原素.

TSA既題目, 雖然比較困難和複雜, 但其實比傳統課程既題目對學生更有啟發, 就其英文同數學.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852  算啦, 好多人唔信嫁! 就算信個D, 可能會認為TSA浪費時間, 攪到安排唔到心中要既補習, 所以點都反對.   發表於 2 小時前

其實我都有D唔明, 睇阿女做D TSA練習, 題目都幾淺下, 總之唔係超級深, 咁點解新聞話好多人(包括田北X)都做到唔合格, 係咪實際份卷係深好多的?

little_yolky 發表於 15-11-2 10:55
hkpapa852  算啦, 好多人唔信嫁! 就算信個D, 可能會認為TSA浪費時間, 攪到安排唔到心中要既補習, 所以點都 ...
比起奧數, 或者D出版社既"高級/進階"程度練習, TSA既題目, 除咗係無咁直接, 根本唔可以話深囉!

好似生果日報早幾日登果幾條題目, 俾個11月份既月曆你, 問你10月30日係星期幾, 咁唔可以叫深呀? 小一常規課程都有教啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 little_yolky 的帖子

little_yolky 或要考Pre-S1學年既學生,唔駛考TSA,人人都只考1次就得。

依家有不少學校, 就算小六果年考Pre-S1, 都要學生照考小六TSA

引用:Quote:little_yolky+發表於+15-11-2+10:55+

原帖由 hkpapa852 於 15-11-02 發表
比起奧數, 或者D出版社既"高級/進階"程度練習, TSA既題目, 除咗係無咁直接, 根本唔可以話深囉!

好似生果日 ...
依家已經嘈TSA深嘅家長,咁到操PreS1時佢地肯定又嘈过,嘈到拆天都似

little_yolky  好彩兩個都唔駛考Pre-S1  發表於 15-11-2 11:16

hkpapa852 發表於 15-11-2 11:06

好似生果日 ...
我阿女就係唔識呢種, 但我唔會話人哋深, 係我阿女真係春虫虫

其實學校中英文測考係參考TSA題型, 越高年級越似, 好似今年小三, 第一次測驗就俾勁深功長閱讀理解你哋嘆, 半班人唔合格, 睇得切睇得明果班, 老師一睇就知係平日有多閱讀果班, 老師都無鬧佢哋, 只係叫佢哋平日要睇多D書。所以, 真係唔好話人深, 基礎要自小培養。

MASAYA 發表於 15-11-2 10:14
壓力來自於而家出路好似得一條,以前讀唔到書,可以做學徒學手藝,而家讀唔到大學,都係要讀書,整車整冷氣 ...
現今學徒都要讀書,考牌!
再落去,學門手藝重有保障過一張大學證書!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:原帖由+shadeslayer+於+15-11-02+發

原帖由 ANChan59 於 15-11-02 發表
剛剛港台再訪問梁紀昌,他再爆料。例如班EDB分區主任有人唔知 TSA 有兩組參數,整體及撇除 SEN 的參數,一 ...
咁教育局自己都要研究下官員的培訓。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

引用:Quote:原帖由+ANChan59+於+15-11-02+發表剛

原帖由 shadeslayer 於 15-11-02 發表
咁教育局自己都要研究下官員的培訓。
官字兩個口,高官四個口!

sadsam    發表於 15-11-4 14:20
hkpapa852  高官 or 膠官?  發表於 15-11-2 12:04
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

little_yolky 發表於 15-11-2 10:55
hkpapa852  算啦, 好多人唔信嫁! 就算信個D, 可能會認為TSA浪費時間, 攪到安排唔到心中要既補習, 所以點都 ...
D報紙選擇性報導, 記者有叫曾主席做TSA卷, 用23分鐘完成50分鐘数學卷, 只是大意錯一條, 但無人報導.

http://www.am730.com.hk/column-287578

回覆:AgapePa 的帖子

都看到!

他亦有提到EDB俾學校壓力!學校要作選擇。

ANChan59 發表於 15-11-2 12:27
都看到!
問題是大部分學校選擇捷徑, 直接操券提高成績.

曾鈺成 話: "我當校監的一間學校,5年前也曾經因為學生TSA成績遠低於全港平均,受到來自教育當局的「壓力」。面對這壓力,我們有兩個選擇:一是要學生多做應付TSA的操練;一是認真檢討我們的教學工作,查找不足,對症下藥,努力改進。我們選擇了後者。現在我們學生的TSA成績,已高於全港平均,但學校從沒要求學生在正常學習以外做應試操練。"

引用:都看到! 他亦有提到EDB俾學校壓力!學校

原帖由 ANChan59 於 15-11-02 發表
都看到!
乜生活喺呢個世界係唔能夠有壓力嘅咩?

ANChan59  Did I say anything wrong ???  I just stated what Mr Tsang said in AM730.  發表於 15-11-2 13:01

hkpapa852 發表於 15-11-2 10:41
我覺得反對TSA有幾種:

1. 子女真係因為學校要求加操TSA而受影響既家長  
同意你講法,其實我唔係贊成取消TSA,不過都唔反對,只係反對操練TSA,但如果件事變左質無可能唔檢討
就算講到閱讀無限好,但變成沉迷影響其他生活我都會限制,但當然唔會完全禁止閱讀啦
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:hkpapa852+發表於+15-11-2+10:41+我

原帖由 MASAYA 於 15-11-02 發表
同意你講法,其實我唔係贊成取消TSA,不過都唔反對,只係反對操練TSA,但如果件事變左質無可能唔檢討
就算 ...
Agree! 理性見解。

引用:Quote:ANChan59+發表於+15-11-2+12:27+都看

原帖由 AgapePa 於 15-11-02 發表
問題是大部分學校選擇捷徑, 直接操券提高成績.

曾鈺成 話: "我當校監的一間學校,5年前也曾經因為學生TSA ...
係人都知兩條路,多D學校有曾主席的良知就好。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆:ANChan59 的帖子

Oh sorry!我睇錯咗,以為梁校長。因為佢話EDB俾壓力佢,因為佢間學校喺TSA唔達標。

Soundervolt 發表於 15-11-2 13:15
Oh sorry!我睇錯咗,以為梁校長。因為佢話EDB俾壓力佢,因為佢間學校喺TSA唔達標。

...
佢間寶校,唔計SEN,係達標㗎!只是班官亂捽佢,

ANChan59 發表於 15-11-2 13:29
佢間寶校,唔計SEN,係達標㗎!只是班官亂捽佢,
其實最大鑊係, 好多可能作SEN既小朋友, 因為家長唔想佢地被標籤, 唔且學校講唔承認, 咁學校只能一視同仁.

引用:Quote:ANChan59+發表於+15-11-2+13:29+佢間

原帖由 hkpapa852 於 15-11-02 發表
其實最大鑊係, 好多可能作SEN既小朋友, 因為家長唔想佢地被標籤, 唔且學校講唔承認, 咁學校只能一視同仁.
...
這個個案是已呈報的,只是有人不知道有兩個指標!

你講得啱,不呈報有機會不知情!如果老師有經驗,應該不難發現。

‹ 上一主題|下一主題