用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 b1c to b2a
go

b1c to b2a [複製鏈接]

除了丘左榮,九龍區B1c-B2A中學 推介。
预備叩門。因沙田本區協議不太接受本區叩門。我仔屬B1C

0    0    0    0

回覆:b1c to b2a

何文田官立中學、文理書院、可立中學

銀禧?瑪神?黃棣珊?

回覆:WHJ 的帖子

在首輪自行和抽獎如是band1生可撰銀禧,但叩門如不是band 1 一定冇幾(原因是今年叩門首輪是筆試,成績出眾才能進一步面試,試卷難度高要求高。)有興趣不如在自行及抽獎時申請幾會大好多)銀禧是一間 band 1b 學校,非常低調丶校風淳樸丶老師有愛心有熱誠教學,band 1生有興趣可考慮

回覆:WHJ 的帖子

我記得今年沙田官中是有提供叩門位,沙官是1C學校如失手到時可試試。其實會否年年間間學校叩門情況都不同,建議你到時打去查證清楚(有可能沙田有些學校改了制可叩門呢

引用:除了丘左榮,九龍區B1c-B2A中學+推介。预備

原帖由 WHJ 於 15-10-29 發表
除了丘左榮,九龍區B1c-B2A中學 推介。
预備叩門。因沙田本區協議不太接受本區叩門。我仔屬B1C
其實今年升中學童再減,B1位亦足夠,咁快諗住一定要扣門,不如比心機考好黎緊嘅呈分啦!沙田其實都多好好學校,如果冇信心不如考慮直資?

凡事2手準備好D。如果抽不到心儀就要馬上叩門。到時才唸去边間會太急

悠悠110409    發表於 15-10-30 12:35

回覆 cecichan 的帖子

銀禧今年7月放榜後非常多人排隊叩門, 大約3,4百人! 可見競爭都好大!

與其諗扣門,我會先考好3 個呈分試。如果頭兩個唔ok,  即係考培基,好過到時周圍走。上年有得扣,唔等佢今年有得扣,相反亦然。沙田區,入唔到英中,九成九係band 2,要扣他區英中機會有幾高,心中有數。

回覆:Cecily 的帖子

Cecily 講得冇錯,真是接近四百人去叩門,十分受家長們歡迎所以叩門競爭激烈。

‹ 上一主題|下一主題