用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 玫瑰崗學校(小學部) 了解玫瑰崗校園生活
go

了解玫瑰崗校園生活

今日發Offer,想對學校認識深D,不如大家將知道的,想知道的,在呢度討論一下。

是否除了英文和數學,其他術科如視藝、體育,電腦,音樂是中文教?見網頁課程是中文編寫。

回覆 maymay321 的帖子

除了中文,所有科目都是英文。

每日大概多少功課?抄寫多嗎?每日有關抄寫的功課有多少版?每年幾測幾考?是否有教深?是否已經全日制?每日有多少個小息,小息多久?謝謝解答!

引用:+本帖最後由+maymay321+於+15-10-29+22:04+

原帖由 maymay321 於 15-10-29 發表

每日大概多少功課?抄寫多嗎?每日有關抄寫的功課有多少 ...
曾聽過校長話每天大約4本功課左右, 不建議太多功課, 著重閱讀。返9點放4:30, 與玫幼一齊返學放學。星期一至四最後個節係功課輔導班, 逢星期五2:30放學。星期六有課外活動上。

回覆:了解玫瑰崗校園生活

課外活動有d咩類型,是自費自由參加?星期六有沒有校車?

回覆:Bear999 的帖子

RHS 一直以來都係傳統英文小學,由二三十年前到而家都係!不過而家多咗好多活動!
總括我 so far 都滿意玫小,唯一是我十分不喜歡普教中,不過而家大部分學校都普教中,根本無得簡!

玫小係小班教學(around 25 students), 重閱讀, 有net教英文, 語言環境好!

但唯一既問題係中學派位好似唔係咁理想 (入得玫小應該好少人想入玫中) =(

想問吓玫幼嘅學生一般想唔想入玫小?

高年班係咪少D班數? 係學生流失定係其他原因?

我係玫幼生,都未决定呢個問題。另電郵亦無講分班,唔知入學前幾耐先决定主流或西班牙班。

回覆:citygirl 的帖子

不是報名時有填嗎?

請問學校對未能適應小一生活或學習未能跟上的學生會如何處理呢?

引用:請問學校對未能適應小一生活或學習未能跟上

原帖由 sugar9413 於 15-10-31 發表
請問學校對未能適應小一生活或學習未能跟上的學生會如何處理呢?
我也不是太清楚,因為頭兩星期是適應週,返半日,比佢哋認識學校同小學生活!之後我見我女返學都好開心,其他小朋友亦聽聞好開心,咁我就放心!

回覆:manman0808 的帖子

我見好多小朋友在玫小也很開心,派位好不好不在於學校,是在於學生自己,如果小朋友叻,在什麼學校也能升到好中學💪

我可以比小小意見大家,我們是灣仔區,上年小一派位不好,派第八自願,好失落,之後幼稚園校長比意見我地,試下去玫小叩門,當然其他小學也有去叩,最後只有玫小收,其實叩門是好多余的! 由頭到尾我都從未想過會讀玫小!到現在自已覺得沒有揀錯了!玫小是英文學校,也是普教中,在學校裏老師同學生大部分都是講普通話和英文,開學到現在,英文默書默左兩次,我仔都唔合格,班主任就WhatsApp我,問我佢溫習的情況,班主任十分有愛心,並說有問題就要同佢溝通,這是我意想不到的,還叫我不用擔心,就會幫我跟進,而且每天功課不多,雖然我個仔仲係朦朦地,但佢會學得好開心,佢地有活動,老師會send番啲相俾我哋睇,反而見返幼稚園啲家長,有個讀太古小學,佢話太好多功課,個女5開心,當初佢揀太古小學,係想5係咁出名,應該5多功課,點知灬 上星期五學校英語日,有攤位遊戲玩,又開心一天!週末又5使做功課Lu 不過,佢地課程都是深的,每日都會閱讀!三測三考!還要學西班牙語!總之小朋友到野,讀得開心就是一間好學校!

回覆:畯然媽 的帖子

是否每日也有功課輔導班?小孩在學校是否英語溝通?

引用:我可以比小小意見大家,我們是灣仔區,上年

原帖由 畯然媽 於 15-11-05 發表
我可以比小小意見大家,我們是灣仔區,上年小一派位不好,派第八自願,好失落,之後幼稚園校長比意見我地, ...
同意,我小朋友也是派位不好而叩門,最後玫小收,過去一年,英文和普通話語文能力提升了很多。每天早上第一堂是閱讀堂,會由老師用普通話或英文閱讀給學生聽,第二堂才正式上課。功課量適中。今年升小二由原班主任和同學一齊,我覺得這安排很好,因班主任可跟進和觀察小朋友這二年有多少進步。

回覆:Pababa 的帖子

玫瑰崗課程深嗎?小學生是否不會和中學生同時間上課,下課,小息和午餐?

今天失落於自行, 對大抽獎都不太抱期望。
請問之前無報玫小也可以叩門嗎? 應該要什麼時間叩呢? 請指教!

應該六月還有機會,因留位價只留到六月初

培理家長group
得閒入黎傾下
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=4975