用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 EYE LEVEL同KUMON邊個好?
樓主: beckykwok
go

EYE LEVEL同KUMON邊個好? [複製鏈接]

回覆:EYE LEVEL同KUMON邊個好?

我仔k3學eyelevel越上越有心機,對數學好有興趣

回覆:jimjim0903 的帖子

Eye level

Eye Level 方面,我只認同其 CTM果一半教材,BTM 果一半其實即係公文數

其實公文真係唔好 佢係機械式甘要個細路做 學唔好野

回覆:EYE LEVEL同KUMON邊個好?

其實蒙特梭利果啲看似不錯,這類教法對幼稚園似乎不錯

回覆 helenfan888 的帖子

agree!

我囡上左公文式半年, K3學緊小二既野, 我又唔覺得佢背, 係有佢自已方法計。近派老師都叫我同佢做D文字題, 我每星期都抽時間同佢做小一文字題, 雙管齊下, 都不錯。

引用:Eye+Level+方面,我只認同其+CTM果一半教材

原帖由 helenfan888 於 16-02-21 發表
Eye Level 方面,我只認同其 CTM果一半教材,BTM 果一半其實即係公文數
想請問公文教育幾多年呢?好想看下如果當初學那批人,上到中學會點樣

回覆:zebrabb 的帖子

公文在香港接近28年。識幾個數學completer都是理科生,數學很好的。

引用:公文在香港接近28年。識幾個數學completer

原帖由 Feimum 於 16-03-27 發表
公文在香港接近28年。識幾個數學completer都是理科生,數學很好的。
佢地本身已跟了很多年公文嗎?

別人的不知確實年份,我個女就讀了九年。今年準備考DSE。

引用:別人的不知確實年份,我個女就讀了九年。今

原帖由 Feimum 於 16-03-29 發表
別人的不知確實年份,我個女就讀了九年。今年準備考DSE。
現在你的小朋友,數學上邏輯可以嗎?

佢DSE 咁多科最有信心數學, 她另有修M2, physic , 這兩科成績ㄧ向也不俗。
希望七月出result, 可以上來報喜。

引用:佢DSE+咁多科最有信心數學,+她另有修M2,+ph

原帖由 Feimum 於 16-03-30 發表
佢DSE 咁多科最有信心數學, 她另有修M2, physic , 這兩科成績ㄧ向也不俗。
希望七月出result, 可以上來報喜 ...
預先恭喜妳先😉

zebrabb 發表於 16-3-27 13:55
想請問公文教育幾多年呢?好想看下如果當初學那批人,上到中學會點樣

...
純粹個人經歷分享。我係80後,細個有學公文數。中學會考理科班, 會考數學及附加數學考A。

引用:Quote:zebrabb+發表於+16-3-27+13:55+想請

原帖由 rickdom6 於 16-04-07 發表
純粹個人經歷分享。我係80後,細個有學公文數。中學會考理科班, 會考數學及附加數學考A。 ...
嘩,好勁呀,請問在公文上了幾多年呀?

Eye level 好d, 公文太多功課,宜家小朋友都多功課,還要加功課呀!

今日放榜, 孩子成績未如理想。但她不經意也說了一句 “多謝Kumon.她英文及數學都有5**, M2, physic 有5*。除kumon completer外,她沒有其他補習的。

引用:今日放榜,+孩子成績未如理想。但她不經意

原帖由 Feimum 於 16-07-13 發表
今日放榜, 孩子成績未如理想。但她不經意也說了一句 “多謝Kumon.她英文及數學都有5**, M2, physic 有5* ...
祝入到心儀學系,放榜後照去輕鬆玩下啦

引用:今日放榜,+孩子成績未如理想。但她不經意

原帖由 Feimum 於 16-07-13 發表
今日放榜, 孩子成績未如理想。但她不經意也說了一句 “多謝Kumon.她英文及數學都有5**, M2, physic 有5* ...
你女兒其實已經好叻,祝福她最後可以如願入讀心儀学系。
我兩個孩子也受益於公文的中、英、數课程,我真心認為公文是带给孩子很大得着,可惜,公文真的不是人人合適,尤其是太急於看見成果的家長,他們的孩子就不能領受公文的益處。
在ek我已經減少参與讨論公文的帖,因為这兒的家長绝大部份抗拒公文,即使他们根本沒上过,也會振振有詞的說一大堆反對理由,我唯有一笑置之,反正我只是用家,不是賣家😌😌

‹ 上一主題|下一主題