用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 EYE LEVEL同KUMON邊個好?
go

EYE LEVEL同KUMON邊個好?

試過公民數,但要個女死做爛做,每次都唔願做,激到我嘔血。見EYE LEVEL都好多人讀,想問一下有無人有經驗可以分享下?
或者有其他數學COURSE可以分享下?

回覆:EYE LEVEL同KUMON邊個好?

可以考慮上珠心算。

或者數研,eyelevel同公文都唔係跟學校課程.

回覆:EYE LEVEL同KUMON邊個好?

我囡讀咗兩個月,覺得不錯,佢都鐘意上。

我個仔同時讀公文及eyelevel, 本人覺得如果小朋友肯每天做練習, k2 開始俾佢讀公文, 因可在小一前搞掂加減乘除, 對佢上小學好有幫助, 自信心也大, 同時可培養佢每天要做功課, 而且是限時. 上了小一後再學eyelevel, 因為開始訓練logical thinking.

呢兩間都唔好去。
學親都無好結果。
個個學生都無晒邏輯思考力

公文就操數, EYE LEVEL就訓練埋critical thinking

回覆 YCJL 的帖子

邊間?

引用:呢兩間都唔好去。學親都無好結果。個個學生

原帖由 petunia 於 16-01-07 發表
呢兩間都唔好去。
學親都無好結果。
個個學生都無晒邏輯思考力
咁奇怪,我仔4歲,學eye level後critical thinking唔錯喎,學同唔學都唔代表無好結果嘅,都要睇小朋友資質及天份。。。如果小朋友唔可以坐定上堂,又唔鍾意做練習,又唔喜歡聽老師教,咁上邊間都冇用囉,迫佢會有反效果。。。

beckykwok 發表於 15-10-29 12:51
試過公民數,但要個女死做爛做,每次都唔願做,激到我嘔血。見EYE LEVEL都好多人讀,想問一下有無人有經驗 ...
其實兩間都係操數,差不多

抱歉我認為公文數是教壞細路,佢地的題目模式如下,不著重思考,只是強記答案。
如果只求計得快,不如教小朋友使用計算機 / iPhone Siri (不是更快嗎?) ,學習需要時間去思考和深化,而不是強記並寫出答案便可。

2 + 1 =
3 + 1 =
4 + 1 =
5 + 1 =
6 + 1 =
7 + 1 =
8 + 1 =
9 + 1 =

我又唔覺得讀公文唔好喎,我個仔由4歲開始讀,依家小二,最近派個份卷都有中上成績平時又唔駛我監住佢温書good:

回覆 leung96 的帖子

通常學習公文數 或 珠算在小三以前都會自我感覺良好,

但升上小三便會出現問題,就如我在另一個帖子分享一樣,

好多小朋友在公文己經學到超三學年 (即小三學緊小六課題),但學校考試也總是不合格,

因為公文數 和 珠算也只是一科算術 (加減乘除),但現今小學需要學習的是一科數學 (數學除了機械式求答案,還有好多學問 e.g. work backward),所以學習公文數 或 珠算並不能幫助去改進學校的數學成積。

回覆 helenfan888 的帖子

我so far陪咗個仔讀咁耐,佢答卷或者做功課啲成績係未靠背番嚟,我可以同你講唔會係,一開始做工作紙我睇住佢認真做唔準亂做,就係希望培養佢數感,下下靠計數機,唔主動用腦去記去諗,佢唔會考到依家個成績。

升小三係多咗理解題,平時我都有俾練習怇做,等佢理解力夠,老師都話仔語文都okay,keep住進度就可以。

如果我沒有理解錯,您講緊既係公文 或 珠心算老師常說的解釋,

他們會說:您果囝計數 「加減乘除=算術」無問題,不過係唔理解條題目,要做多些額外一些「中文」練習,或者多報一科「中文」吧
根本只需報一科較完善的「數學」便不用自尋煩腦呢

咁請問你小朋友係讀邊間,有無邊間好介紹 ?

我小朋友其實沒有係出面讀,但我在網上看見一間叫 Mentohood 和 Math Monkey 的也不錯,最少兩者都以概念和正確數學知識行先 ,而不是為了做生意,一味緊抱過時的機械式記數方法,這點我十分欣賞。
e.g. 他們會教 Number Bonds 和 Block Model

謝分享。