用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 求用家指教~St. Margret 和 WKF 和 啟思小學... ...
樓主: loy101
go

求用家指教~St. Margret 和 WKF 和 啟思小學...

回覆:一家三口 的帖子

我想問咁入大學的水平,三間邊間高呢?

聽完各位分享看來三間都是愉快學習,只是再上中學,大學的情況要再看看。

我想問下GCE 和DSE 是同一條隊入大學對嗎?IB 是另一條隊入大學對嗎?咁如果考慮外國升大學,有不同嗎?

St.Mar 三文四語小朋友handle 到嗎?會否好深?

WKF我看過他們似是根據教育局的資料再活動化,輕鬆化對嗎? 如果我理解錯就多多更正🙏🏼

如果WKF 和St.Mar都做到愉快學習,又真是可以慳到錢。啟思真是好正,但真是好貴。

回覆:求用家指教~St. Margret 和 WKF 和 啟思小學...

回覆:求用家指教~St. Margret 和 WKF 和 啟思小學...

我有朋友讀啟小,本身小朋友質數好重要,佢無上啟中,因佢有好多名校offer. 德望,協恩,St Paul C.......

引用:我有朋友讀啟小,本身小朋友質數好重要,佢

原帖由 penp0319 於 15-10-31 發表
我有朋友讀啟小,本身小朋友質數好重要,佢無上啟中,因佢有好多名校offer. 德望,協恩,St Paul C.......

...
協恩是派位Wor!

引用:我有朋友讀啟小,本身小朋友質數好重要,佢

...
呢點我都有聽過,好多啟小學生中途出去考好多名校!

回覆:mokimui 的帖子

協恩中學不是真資嗎?

引用:Quote:原帖由+penp0319+於+15-10-31+發表我

原帖由 mokimui 於 15-10-31 發表
協恩是派位Wor!
協恩中學不是直資嗎?

引用:Quote:原帖由+mokimui+於+15-10-31+發表協

協恩中學不是直資嗎?
Sorry我以為你講小學

引用:Quote:siden+發表於+15-10-29+11:25+又呈分

原帖由 hkpapa852 於 15-10-29 發表
根據佢小學網站既派位分佈, 入到既一線中學有19間, 仲要年年有人入到SPCC, St Paul Boy

當然, 我唔知佢一 ...
呢個世界點會有又Happy又好成績既便宜事,如果有,班日捱夜捱既家長同小朋友咪好傻。無錯,啟小top tier既學生確實非常出眾, 升中時多數有名直資學校錄取,進入中學後不少亦名列前矛,不過,那班學生小學時一樣谷到暈補習到暈,學校谷得少,家長付出反而更多,就是學生學習形式上的自由度大一點罷了。

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+15-10-29+發表

原帖由 JustAParent 於 15-10-31 發表
呢個世界點會有又Happy又好成績既便宜事,如果有,班日捱夜捱既家長同小朋友咪好傻。無錯,啟小top tier既 ...
你完全講出我冇講出口的事實。

JustAParent 發表於 15-10-31 15:41
呢個世界點會有又Happy又好成績既便宜事,如果有,班日捱夜捱既家長同小朋友咪好傻。無錯,啟小top tier既 ...
"學校谷得少,家長付出反而更多,就是學生學習形式上的自由度大一點" that's exactly what I want.

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+15-10-29+發表

原帖由 JustAParent 於 15-10-31 發表
我朋友無谷小朋友!不過佢本身叻就係事實!

原帖由 siden 於 15-10-29 發表
I am doubtful whether band 1 reach 1/3.
1/3 band 1有的,不用懷疑。