用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 求用家指教~St. Margret 和 WKF 和 啟思小學... ...
go

求用家指教~St. Margret 和 WKF 和 啟思小學...

想請教各位意見, 如果上面都有可能入到的話。想了解多點學校行緊的和我理解會否有不同。
有否用家可以俾點意見我,感謝萬分!!!

以我了解,
St. Margaret 是二線一條龍學校,行多種語言。其他的就不多清楚,請問功課量多嗎?小朋友多用什麼語言溝通?星期六會要返校上校外活動嗎?平日會否很夜放學呢?有無得行IB?會考TSA嗎?會呈分嗎?

WKF
主要是二文三話,小朋友愉快學習。請問功課量多嗎?小朋友多用什麼語言溝通?星期六會要返校上校外活動嗎?平日會否很夜放學呢?有無得行IB?會考TSA嗎?會呈分嗎?小朋友的英文水平好嗎?

啟思小學
我現時最鐘意的一間學校,但我想知會要家長很多時間和小朋友做project ? 因為我要返工怕無咁多時間。。。

---》請教各位,我第一次選小學。又怕選錯所以心大心細,想小朋友開心學習,不會太多功課。同時都想她英文好。你們點看呢?

回覆:求用家指教~St. Margret 和 WKF 和 啟思小學...

WKF

According to the teacher I met last time:
1.  My impression is that the teacher takes pride in their children's English proficiency.
However, she said nothing about PTH and Cantonese.

2.  They don't offer IB.  They offer GCE.

3.  No TSA score submission to the government but the school does use TSA exercise books.

醒目開學勳章

picture 發表於 15-10-29 09:14
WKF

According to the teacher I met last time:
TSA 不等同呈分試
WKF 考 TSA (小三) 但不呈分(小五,小六)

我最鍾意啟小, 因為身邊眼見同事女女&表姨甥都好smart, 用家都力讚, 但見bk無咩人提~
同埋有朋友提我如果揀啟小條路要考慮清楚, 因為完全同傳統唔同, 可能係出國或行國際學校路線, 我都1516!

回覆 SiuYuet 的帖子

啟小係愛心學校,識讀緊的小朋友都係讀得開心,鍾意返學,亦都乖巧。但佢學費貴,又吾係好拼成績的學校,未必係一般家長的目標學校,所以少d人講。
上中學,佢可以考Dse和IB的。

Jane1983 發表於 15-10-29 10:53
回覆 SiuYuet 的帖子

啟小係愛心學校,識讀緊的小朋友都係讀得開心,鍾意返學,亦都乖巧。但佢學費貴,又 ...
其實我一路有個關於啟小既問題, 問過幾次都無人答.

啟小本身行PYP+傳統模式, 又為學生程分, 點解會輕鬆咗呢?

從校網資料睇, 似乎多數啟小學生升中都係揀番傳統官津/直資中學, 都無乜幾多會揀升上啟中 (事實上啟中成績亦不理想)

Jane1983  呈分吾谷,就可以輕鬆  發表於 15-10-29 11:05
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

St Margaret有兩朋友的小朋友讀緊,一個話吾多功課,一個話估吾到都吾輕鬆。所以真係睇你係也類型的家長,例如小二有些無事前通知的quiz,有人吾理,就輕鬆,但亦有人會為此日日溫吓書,就會忙好多。

回覆 hkpapa852 的帖子

其實我都想知多啲啟小畢業生嘅去向,但網頁資料太含糊,無寫人數,估唔到有幾多個巴仙嘅小朋友去邊個banding 嘅學校, 又唔知大部份係去咩類型學校,有冇家長可以分享下?

引用:Quote:Jane1983+發表於+15-10-29+10:53+回

原帖由 hkpapa852 於 15-10-29 發表
其實我一路有個關於啟小既問題, 問過幾次都無人答.

啟小本身行PYP+傳統模式, 又為學生程分, 點解會輕鬆咗 ...
又呈分,又唔谷,如果唔上啟中或甚至上唔番啟中(原來雖然啟中成績唔標青,但啟小上啟中要in要揀,不是全部你肯上就俾你上)。咁你估會點?

回覆 loy101 的帖子

St. Margret 是不呈分,若不上其中學,就自己考直資或私校丶叩門津校,由於無呈分,預計成功並不容易;不是行IB課程,有特色課外活動有粤劇丶手球…,功課量不多,學生以英語溝通。

siden 發表於 15-10-29 11:25
又呈分,又唔谷,如果唔上啟中或甚至上唔番啟中(原來雖然啟中成績唔標青,但啟小上啟中要in要揀,不是全部 ...
根據佢小學網站既派位分佈, 入到既一線中學有19間, 仲要年年有人入到SPCC, St Paul Boy

當然, 我唔知佢一級有幾多人, 每間學校又有幾多人入.

但睇落B1人數比例應該唔會太差 (應該點都有1/3), 如果真係又happy又可以出到成績, 都幾好喎, 不過真係好貴!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

啟小一級有4班,每班大概25-28人, 總共大概100-112人

hkpapa852  謝謝你的資料!  發表於 15-10-29 11:40

回覆:求用家指教~St. Margret 和 WKF 和 啟思小學...

Yes,friend said 26-28 per class with 4 classes.

引用:Quote:siden+發表於+15-10-29+11:25+又呈分

原帖由 hkpapa852 於 15-10-29 發表
根據佢小學網站既派位分佈, 入到既一線中學有19間, 仲要年年有人入到SPCC, St Paul Boy

當然, 我唔知佢一 ...
I am doubtful whether band 1 reach 1/3.

loy101 發表於 15-10-29 01:14
想請教各位意見, 如果上面都有可能入到的話。想了解多點學校行緊的和我理解會否有不同。
有否用 ...
SMC 功課小, 初小目標是半小時至一小時, 要考TSA, 行DSE, 或GCESE,  學校有諗IB, 唔知攪唔到.

SiuYuet 發表於 15-10-29 10:48
我最鍾意啟小, 因為身邊眼見同事女女&表姨甥都好smart, 用家都力讚, 但見bk無咩人提~
同埋有朋友提我如果 ...
我不太熟cp, 但通常讀得好的都力讚ga la,讀超谷傳統小學都有家長力讚,又如何?你有冇去過簡介會,可同不同背景的義工家長傾傾

MrBeast 發表於 15-10-29 11:58
我不太熟cp, 但通常讀得好的都力讚ga la,讀超谷傳統小學都有家長力讚,又如何?你有冇去過簡介會,可同不 ...
我有朋友個女讀過,都力讚,佢讚嘅原因唔係佢個女讀得叻,而係佢個女讀得開心,個人變得積極,同埋喜愛上課。 (佢女女之前喺傳統學校中游位置,但不被重視,功課多,太辛苦所以轉校)

muimui2 發表於 15-10-29 12:10
我有朋友個女讀過,都力讚,佢讚嘅原因唔係佢個女讀得叻,而係佢個女讀得開心,個人變得積極,同埋喜愛上課 ...
首先我唔係話cp 唔好,事實上一些地方我是欣賞。如果我想去find out 一間學校,我一定會問用家佢地覺得有乜好同唔好,因為人好多時只會報喜不報憂

引用:Quote:MrBeast+發表於+15-10-29+11:58+我不

原帖由 muimui2 於 15-10-29 發表
我有朋友個女讀過,都力讚,佢讚嘅原因唔係佢個女讀得叻,而係佢個女讀得開心,個人變得積極,同埋喜愛上課 ...
我朋友仔讀就覺得麻麻。

佢話唔值呢個價錢,佢唔想升啟中,但校內成績一般,小朋友在強區KLC banding 不佳,非常頭痕。

siden 發表於 15-10-29 12:20
我朋友仔讀就覺得麻麻。

佢話唔值呢個價錢,佢唔想升啟中,但校內成績一般,小朋友在強區KLC banding 不佳 ...
呢個都係我擔心嘅情況,因為學校升中數據唔多透明,好難估計中游嘅小朋友嘅升學前景。但我記得校長有講p1-p4無考試,咁家長點知小朋友屬於邊個位置?定係我理解錯?請指點。