用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2016升中數據
樓主: khmama
go

2016升中數據   [複製鏈接]

羅繞睛 發表於 15-11-3 21:51
其實好想請教一下樓主既數據係有咩依據? 政府統計處? 教育局? 報紙?  
即使大學論文都要提供數據既出處啦, ...

升中人數係根據教育局網頁內的文件計算, 己在第一頁#1補回條LINK. 英中學額係根據每所英中的班級數目、減派方案及每班人數計算, 你可以參考返2015年升中數據我所做的EXCEL. 今年很忙, EXCEL只完成英中學額部份, 先post出來讓家長參考住先, 其餘數據要等我有時間才可完成.

囝囝mama    發表於 17-1-30 14:51
celialing  真係好多謝!  發表於 16-9-21 10:51
ponysee    發表於 15-11-4 02:25

khmama 發表於 15-11-3 22:24
升中人數係根據教育局網頁內的文件計算, 己在第一頁#1補回條LINK. 英中學額係根據每所英中的班級數目、減 ...
謝謝﹗

回覆:khmama 的帖子

好多謝khmama每年爲我們這BK家長的無私奉獻!今年到我姨甥仔選校,學校在深水埗,家住青衣,好似話屬band 2頭,唔知今年能否博一下band 1C的中學?請大家指教一下!

khmama 發表於 15-11-3 22:24
升中人數係根據教育局網頁內的文件計算, 己在第一頁#1補回條LINK. 英中學額係根據每所英中的班級數目、減 ...
非常多謝樓主花費時間同精神跟各家長分享。多謝!

如果黃大仙區b1不夠分, 在自行或甲部時, 填九龍城,沙田,灣仔,或中西區的b1校, 這樣勝算是否會增多?
另外, 在乙部時, 黃大仙區男仔得4間學校選擇, 如頭四個志願都填本區b1, 之後再排他區b1, 再一直b2排下去, 會否太進取?
一直搞不清, 在搞珠時, 如沒估錯banding, b1生就算填第30的志願, 都會較b2生填第1為先? 是不是這樣?

請問依照數據計,如油尖旺b1,男是否留油尖旺派b1中學較九龍城安全呢?

回覆:2016升中數據

謝謝樓主無私奉獻!

如果我仔呈一呈二都係b2中, 屯門區, 係咪都可以進取少少? 好頭痛呀!

無言感激

Rainy 發表於 15-11-4 17:16
如果黃大仙區b1不夠分, 在自行或甲部時, 填九龍城,沙田,灣仔,或中西區的b1校, 這樣勝算是否會增多?
另外,  ...
在自行或甲部.....係和全港各區學生一齊爭....去边個區都係一樣~~~

Rainy 發表於 15-11-4 17:16
另外,  ...
自行和甲部你可以選任何學校, 但去九龍城, 沙田, 灣仔, 中西區都未必有勝算. 這幾區好多區外人去爭, 競爭可能大過黃大仙區. 黃大仙4間英中, 保一唔放乙一冇機會, 協和就好少人提, 放乙二比較搏, 其餘可立同何蔭棠乙二應該有機. B1生抽獎根本係填晒B1先好填B2, 因為B1生係比B2優先派位, 唔使咁急填B2校. B2生派得入去, B1生放第30都入得到.

回覆:khmama 的帖子

Khmama ,能否有各區band 2,3 人數及學位數字給我們參考?Thanks a lot!

引用:Khmama+,能否有各區band+2,3+人數及學位數

原帖由 NurseSally 於 15-11-05 發表
Khmama ,能否有各區band 2,3 人數及學位數字給我們參考?Thanks a lot!
B2/3數字會有,希望一兩星期內可以完成。

引用:Quote:原帖由+NurseSally+於+15-11-05+發表

原帖由 khmama 於 15-11-05 發表
B2/3數字會有,希望一兩星期內可以完成。
麻煩哂!Thanks a lot!

回覆 khmama 的帖子

thanks!

請問樓主, 囡囡沙田主風小學全級約25名. 2次程分都係2A2B. 冇乜課外活動加分. 如自行揀培英同蘇浙會唔會太進取? 還是因為升學學童較少可以一試?

囡囡比較喜歡畫畫及drama, 有冇其他學校推介呢?

請問樓主, 仔仔觀塘私小 band 2 頭, 住馬鞍山, 大抽獎應回沙田網嗎?

khmama 的無私付出,真係對大家幫助很大!多謝哂~

我在沙田區的,雖然下年選校既數據似乎不錯!(B1人數 1361, 英中學額有1817)不過小兒成績唔係咁好,應該係B2中至尾,所以都未必會選 B1 英中,即使真係咁好彩派到B1,我都怕佢讀得會吃力。

所以我應該會集中選 B2既學校,等埋 khmama 對於 B2/B3 既資料先~ 謝謝!

多謝khmama 的資料.

今年我女都要升中, 九龍城區的, 但成績麻麻,應該係band 2 . 請問有什麼學校好呢? thank so much !

Yanamami  Band2女仔多数係九真、培道。  發表於 15-12-17 20:37
hkpapa852  九龍城區可多點問憫父意見  發表於 15-11-10 15:27

回覆:2016升中數據

Thx

Thx alot.
想知若果官塘B1C女有否機會入B1A-B的學校呢?
轉住址有用嗎?
‹ 上一主題|下一主題