用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2016升中數據
go

2016升中數據   [複製鏈接]

下面(表一)係2016年升中數據供家長參考, 我會根據最新資料更新此帖, 請留意更新日期, 詳細數據稍後整理好再發表. 深水埗區有2間英中開中文班 (德雅及瑪神), 所以實際數字應比表中數字少64個, 黃大仙亦有1間英中開中文班 (聖母), 實際數字應比表中數字少32個. 而屯門譚伯羽雖然可全開英文班, 但似乎部份科目仍以中文教授. 至於BAND1人數, 由於有些私立/直資學校不呈分, 所以實際BAND1人數應先扣除不呈分學生數目再分三份, 會比表中所列數目為少.

今年升中可以較為進取, 因為BAND1人數比去年更少, 而大部份開循環班的中學都由4班轉5班, 英中學額比去年更多. 以2016年BAND1人數15,946人計算, 英中學額則有17,229個. 大部份地區BAND1位都足夠BAND1生派位.

以下資料只供參考, 如有錯漏可通知我更改.

有關升中人數計算, 可參考教育局文件p.261 - p.267
http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/about-edb/press/legco/others/EDB-2-c1.pdf

表一 (28/10/2015)

表二 (1/5/2016)

bearbearE    發表於 17-5-22 00:36
anixon    發表於 16-5-1 22:46
Hinfather    發表於 16-4-19 19:31
karenlyk    發表於 16-4-5 12:29
piyomama    發表於 16-1-20 18:03
   198    0    9    0

回覆:khmama 的帖子

多謝你每年努力更新,好有用!

khmama 發表於 15-10-28 21:49
下面(表一)係2016年升中數據供家長參考, 我會根據最新資料更新此帖, 請留意更新日期, 詳細數據稍後整理好 ...
Thank a lot, Khmama, it is very useful.

中西区位多成倍

王家爸爸  中西區同灣仔依然好多B1位剩。  發表於 15-10-29 09:33

回覆:2016升中數據

Thx

醒目開學勳章

睇Khmama既資料好過睇任何一本天書

九龍城區都有好多band 1學位

My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

Khmama,

請問這些band 1中學學位,是否已包括band 1的直資中學?

My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

荃灣區永遠都唔夠位。。。
以前我升中,好多學校選,荃葵青一個區。
現在分開咗,覺得荃灣咁少學校選,葵青區多好多。

多謝你花時間整理數據讓我們參考

khmama 發表於 15-10-28 21:49
下面(表一)係2016年升中數據供家長參考, 我會根據最新資料更新此帖, 請留意更新日期, 詳細數據稍後整理好 ...

幫khmama補充少許資料, 各區已証實不為學生呈分既小學資料如下:

中學網

小學

估計小六人數

灣仔區

聖保祿學校(小學部)

深水埗

聖瑪加利男女子英文中小學(小學部)

深水埗

保良局蔡繼友學校(小學部)

九龍城

神召會第一小學

黃大仙

基督教國際音樂中小學(小學部)

元朗

基督教香港信義會宏信書院(小學部)

沙田

香港浸會大學附屬學校王錦輝中小學(小學部)

沙田

培僑書院(小學部)

西貢

保良局陸慶濤小學

西貢

香港華人基督教聯會真道書院(小學部)

ok3  播道唔係一向有呈分嘅咩? 改咗?  發表於 15-10-29 15:27
王家爸爸    發表於 15-10-29 09:34
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

thanks so much for the information!!!!

引用:Khmama, 請問這些band+1中學學位,是否已

原帖由 Fionyiu 於 15-10-29 發表
Khmama,

請問這些band 1中學學位,是否已包括band 1的直資中學?
英中學額只包括參加派位的中學,非參加派位的直資中學(如男拔、女拔,SPCC、SPCS、SPC等等)不包括在內。

引用:Quote:khmama+發表於+15-10-28+21:49+下面(

原帖由 hkpapa852 於 15-10-29 發表
幫khmama補充少許資料, 各區已証實不為學生呈分既小學資料如下:
謝謝hkpapa852的補充, 每年大約有一千二百幾個不呈分派位的學生, 2015年就有1299位,所以估計2016年band1人數實際大約15500人左右。

sheffield  謝謝晒Khmama and hkpapa852!!  發表於 17-4-24 10:37

引用:Quote:原帖由+Fionyiu+於+15-10-29+發表Khm

原帖由 khmama 於 15-10-29 發表
英中學額只包括參加派位的中學,非參加派位的直資中學(如男拔、女拔,SPCC、SPCS、SPC等等)不包括在內。

...
唔好意思我還有一個小問題,如果直資中學的學額不包括在內,那麼扣除入了直資band 1的學生,咁實際抽獎的band 1生人數是否會少了?如果是的,咁band 2生好彩的話便有上移的空間囉?我有沒有理解錯呢?謝謝你!

TwinWong  把握机會啦  發表於 15-10-29 08:47

khmama / hkpapa852

醒目開學勳章 王國長老

引用:下面(表一)係2016年升中數據供家長參考,+我

原帖由 khmama 於 15-10-28 發表
多謝你同幾位資深會員為各家長每年收集數據,等我地可以唔使盲摸摸。

我前幾年勁睇,今年可以純參考再同朋友傾。

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

謝謝!

引用:Quote:原帖由+khmama+於+15-10-29+發表英中

原帖由 Fionyiu 於 15-10-29 發表
唔好意思我還有一個小問題,如果直資中學的學額不包括在內,那麼扣除入了直資band 1的學生,咁實際抽獎的ba ...
直資中學唔參加派位唔等如直資小學唔呈分,hkpapa852已列出不呈分的小學,至於非派位直資中學,如果band1生成功考到而簽紙放棄派位,實際上參加派位的band1競爭人數係更少,band2生向來都有上游會,因為更多band1生係太保守而在首三志願派咗去band2學校,當然band2生要搏都要睇地區。

‹ 上一主題|下一主題