用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 協恩面試備紙巾 應付家長落淚
樓主: elbar
go

協恩面試備紙巾 應付家長落淚  

like_travel 發表於 15-12-4 10:38
我在場呀~劉太講幾句後,先叫女兒請我地出去。 家長留下約有1-2分鐘
我覺得呢2分鐘都算係正式面試(其中一節)啦~ ...
記得校長以甚麼理由叫您女兒請你們出去嗎?

hktraffic 發表於 15-11-1 23:33
有同感! 問題連珠,好有壓迫感。又說妳小學很好成績,但入到我校,有可能包尾。有冇心理準備包尾先? 過 ...
呀女當年都係咁, 比佢話:你成績麻麻, 入到HY就要比心機讀書, 之後收了但冇去讀

Rodney234   so impolite lor  發表於 15-12-4 15:19

引用:Quote:Santana+發表於+15-11-1+21:18+睇完

原帖由 hktraffic 於 15-11-01 發表
有同感! 問題連珠,好有壓迫感。又說妳小學很好成績,但入到我校,有可能包尾。有冇心理準備包尾先? 過 ...
使唔使咁test 家長小朋友EQ

回覆 NeoMom 的帖子

請 問 是group interview,  定 單 對單?

Many thanks

NeoMom 發表於 15-12-4 14:27
呀女當年都係咁, 比佢話:你成績麻麻, 入到HY就要比心機讀書, 之後收了但冇去讀

回覆:dordormom 的帖子

HY響first in 之前已經暗啞底篩選左啦!正式first in果日只係一場show 嚟㗎咋⋯亦正因為咁,咩b1-b3 嘅學生都俾50蚊去攞個經驗.....

JoeyJoey 發表於 15-12-4 23:32
HY響first in 之前已經暗啞底篩選左啦!正式first in果日只係一場show 嚟㗎咋⋯亦正因為咁,咩b1-b3 嘅學生都俾50蚊去攞個經驗 ...
咁點解咁多家長要係一場show中喊?

like_travel 發表於 15-12-4 10:38
我在場呀~劉太講幾句後,先叫女兒請我地出去。 家長留下約有1-2分鐘
我覺得呢2分鐘都算係正式面試( ...

我都認為係.....呢2分鐘都算係非正路面試
唔知有無家長唔到....叫姐姐陪去呢

回覆:www 的帖子

First in 家長冇得入個喎⋯⋯仲要係一group10個左右嘅小朋友一齊輪流咁討論三幾句,咁in法,邊有可能一日in晒過千個小朋友(上年好似接近千7個),所以HY背後一定做晒篩選⋯

我識的幾个協恩女仔,个个小学雖然唔係名校但幾个都係成績優異的学生

引用:First+in+家長冇得入個喎⋯⋯仲要係一group

原帖由 JoeyJoey 於 15-12-05 發表
First in 家長冇得入個喎⋯⋯仲要係一group10個左右嘅小朋友一齊輪流咁討論三幾句,咁in法,邊有可能一日in ...
不用interview時㨂人?咁佢以咩準則收人?成績?

回覆:ctslhkc 的帖子

更係啦⋯試問邊有可能一個加一個下晝就可以in晒千幾人呀⋯⋯

回覆:ctslhkc 的帖子

更係啦⋯試問邊有可能一個上晝加一個下晝就可以in晒千幾人呀⋯⋯

引用:更係啦⋯試問邊有可能一個上晝加一個下晝就

原帖由 JoeyJoey 於 15-12-05 發表
更係啦⋯試問邊有可能一個上晝加一個下晝就可以in晒千幾人呀⋯⋯
今日聽我朋友個女去見完返來講,成個面試過程幾分鐘搞掂,真是做下樣架咋

回覆:catsuet 的帖子

唔係wor,我個女上午in 成個鐘。另外同學仔下午in都成個鐘wor!

[img align=right]http://hk.geocities.com/yungyungmui/sogan.gif[/img]

回覆:soganman 的帖子

我個女話剩係計兩 part 面試的時間,都唔止半個鐘。。。

引用:唔係wor,我個女上午in+成個鐘。另外同學仔

原帖由 soganman 於 15-12-05 發表
唔係wor,我個女上午in 成個鐘。另外同學仔下午in都成個鐘wor!
我女話in左十多分鐘,等就等左成個鐘,算吧啦,只不過是一場陪跑show。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆:gracelam 的帖子

女拔都係in成個鐘,但真係in只是數分鐘!

[img align=right]http://hk.geocities.com/yungyungmui/sogan.gif[/img]

我認為好多學校嘅interview都係一場show,一早已揀咗人,包括DG

回覆:soganman 的帖子

DG唔係遞表後,篩選過先first in 咩?