用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 協恩面試備紙巾 應付家長落淚
樓主: elbar
go

協恩面試備紙巾 應付家長落淚   [複製鏈接]

醒目開學勳章

引用:+本帖最後由+Lucifer3960+於+15-10-29+12:2

原帖由 Lucifer3960 於 15-10-29 發表

回覆 elbar 的帖子
唔理目的係咩,但其實家長一起面試,家長是有得着的。

當日面試大約半個鐘, 7成時間同囡囡英文對答,平時溫習做功課都係佢自己搞掂,我真係唔知道係幾時開始,佢已經可以流利英語。係我眼中極度怕羞內向嘅囡囡,同陌生人對話可以咁有自信,講到咁多,仲有風趣位(冇可能冇可能),我同老公當日都好驚訝!囡囡直情變成另一個人咁。
最後亦聽到我倆在囡囡心目中是怎樣的。
呢個機會真係只此一次,所以家長同仔女一齊面試,我收穫極之豐富。

little_yolky  呢D咪係感動位囉,原來阿女係咁smart的  發表於 15-10-29 16:40

www 發表於 15-10-29 12:52
校長:你有乜音樂技能呢?

學生:我由細到大好辛苦咁日日練鋼琴,好開心終於考到鋼琴八級。

對不起, 笑了
其實想讀書, 為咩要攪成咁? 為咩要喊? 喊唔出自己檯底搣大脾? 如果我老公上臺攞金紫荊勳章, 或我囡攞諾貝爾獎我一定喊得出感動的眼淚 ~ 有淚不輕彈

小木偶媽咪 發表於 15-10-29 12:54
唔理目的係咩,但其實家長一起面試,家長是有得着的。

當日面試大約半個鐘, 7成時間同囡囡英文對答,平時 ...
女拔面試見校長, 家長也一同入房仔面試呀, 一樣感受到, 原來我囡咁TALK 得, presentation / communication skill 唔錯!

唯一不同的是HYS 比錢交申請表, 一定被接見. 的確是一個面試的好機會.

早日在whatsapp group 朋友share 看到,第一次睇真是唔太明,仲以為自己有讀障。

唔知當校長遞紙巾時有冇人會夠膽話隻紙巾唔得,都係用返自己的

醒目開學勳章

引用:Quote:小木偶媽咪+發表於+15-10-29+12:54+

原帖由 like_travel 於 15-10-29 發表
女拔面試見校長, 家長也一同入房仔面試呀, 一樣感受到, 原來我囡咁TALK 得, presentation / communication  ...
DGS唔係人人都可以見校長,就算見,大部份家長其後入房後,都只係好短時間見,有啲甚至連傾兩句都無。
HY及DGS都要收錢見,分別只係H Y first in 全in

小木偶媽咪 發表於 15-10-29 13:38
DGS唔係人人都可以見校長,就算見,大部份家長其後入房後,都只係好短時間見,有啲甚至連傾兩句都無。
HY及DGS都要收錢見,分別只係H Y first in 全in
DGS 交表時不用交報名費。

有Interview的學生才需要交報名費。

小木偶媽咪 發表於 15-10-29 13:38
HY及 ...

全中, 都係果句, HYS 面試, 係一個很好的體驗, 因此比左錢, 一定全接見.DGS second in 面試家長一齊入房仔, 機會千金難買! 都係果句, 一樣可以聽到自己個女原來咁叻, 識講野喎

www 發表於 15-10-29 13:51

想要報名表, 唔係比錢就有的, 您我都知, 懂的會懂, 不懂的, 算罷

醒目開學勳章

引用:Quote:小木偶媽咪+發表於+15-10-29+13:38+D

原帖由 www 於 15-10-29 發表

當然,唔係人人有得見麻。GHS亦一樣,見先比錢

hkpapa852 發表於 15-10-29 08:12
上年要求鬥心, 莫非今年要求"感動"?

會唔會今年雙管齊下,要求"感動+鬥心",家長要鬥喊得犀利,鬥用得紙巾多?

醒目開學勳章

引用:Quote:www+發表於+15-10-29+13:51+DGS+交表

想要報名表, 唔係比錢就有的, 您我都知, 懂的會懂, 不懂的, 算罷 ...
上年我有份玩此遊戲,所以你懂的我都懂😏

like_travel    發表於 15-10-29 14:19

醒目開學勳章

引用:+本帖最後由+like_travel+於+15-10-29+13:5

HYS second in 當然唔係全in,一樣機會千金難買架

Lucifer3960 發表於 15-10-29 12:25
回覆 elbar 的帖子

" 家長開口是大忌 " ?? 為何要家長去SECOND IN??? 想睇人喊?? 公開比人知又是為什麼?  ...
GH , SPCS 家長都要second in 喎!

tonyip 發表於 15-10-29 14:41
GH , SPCS 家長都要second in 喎!
點解升中都要in家長, 好鬼麻煩, 好彩呢幾間我都唔會考。

回覆 tonyip 的帖子

GH , SPCS有SECOND IN, 家長可以出聲, 但HY, 要家長去IN, 但又說開口是大忌. 只可以喊????

esmond88    發表於 15-10-31 23:35

Lucifer3960 發表於 15-10-29 16:48

GH , SPCS有SECOND IN, 家長可以出聲, 但HY, 要家長去IN, 但又說開口是大忌. 只可以喊 ...
以前丘佐榮家長入埋去但坐最后排,
睇自己子女group interview,
我家姐都話一路睇住佢地說話掂回應对方,
佢自己唔洗講野, 但一路坐一路标晒汗

Lucifer3960 發表於 15-10-29 16:48

GH , SPCS有SECOND IN, 家長可以出聲, 但HY, 要家長去IN, 但又說開口是大忌. 只可以喊 ...

"... 他指遇到學生不曉作答,會盡量引導她或轉話題,父母開口是大忌。..."

你係真睇唔明上面寫乜定故意呀 ?  你寫的學校我全部去過, 我唔覺邊間會預小朋友唔識答然後家長出手囉.  

協恩要家長去, 原因好簡單, 因為校長或老師會和家長傾談.  

總之, 邊間interview都好, 如果家長有份, 小朋友答問題時自己最好合埋把口, 自己要知自己去做乜.

nice915  "是不是故意"...懂的會懂, 不懂的, 算罷  發表於 15-10-29 17:41

醒目開學勳章

覺得hy是指當老師、校長向小朋友發問時,但家長搶住回答,這是大忌。

JustAParent 發表於 15-10-29 17:07
"... 他指遇到學生不曉作答,會盡量引導她或轉話題,父母開口是大忌。..."

我都係咁諗呀!....之前仲懷疑緊我理解力係咪有問題

‹ 上一主題|下一主題