用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 當發現左自己個小朋友係資優
樓主: vienchan
go

當發現左自己個小朋友係資優 [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+longlokma+於+15-11-1+09:17+

原帖由 longlokma 於 15-10-31 發表
香港人學習英語最大問題,不是小一讀幾年級英文課程,幾時學verb/noun/present tense, past tense 等,是有否足夠語境,讓孩子在日常中運用英語?
除上課外(包括學校及外面補習),孩子有多少機會用英話跟外國人交往(不包括外傭?看英文書(不包括課本)?收看英文電視節目如卡通、紀錄片等(沒有中文字幕)?
我十幾歲到外國讀書(之前在港讀英中名校),才發覺自己十幾年來沒學到多少英語,死記爛背的grammar 一點也幫不上忙。到外國初時聽不懂亦説不了,幸好還可看懂一點,一切由頭學過。生活上用多了,英語自然流利。
兒子從小跟外國英語小孩一起長大,沒讀過什麼grammar, 但他的英語卻是最地道的。
恕我直言,要從英文grammar學起的英語,永遠不是native English,就算香港的英文老師,大學專修英文系的,只能達English as a second language的水平。

引用:Quote:原帖由+longlokma+於+15-10-31+發表

原帖由 Activehealth 於 15-11-01 發表
香港人學習英語最大問題,不是小一讀幾年級英文課程,幾時學verb/noun/present tense, past tense 等,是有 ...
agree,所以為補不足,我的孩子也跟外國人及北京人多說多聽英文及普通話

回覆 vienchan 的帖子

其實你小朋友現在在學校讀書開心嗎?
for every one criticism, three positives must be given.

回覆:當發現左自己個小朋友係資優

想問焦慮有什麼徵狀?我仔情緒起伏好大,接受唔到人地話佢錯,佢反應會好大,甚至會哭,但其實真係好小事。尤其老師當著其他人話佢,佢會覺得好「魚」,睇這些事睇得好重。現在大一點(5歲)才叫做可以比較快回伏心情,但爆發那一刻真係幾得人驚,連老師都怕了佢!點可以改善?

大大吓有改善, 其實是無, 有時做唔到d野一樣打自己。今年小三, 社交差左, 見到佢寫信求返之前的朋友一起玩, 個心真係唔舒服。自己原來無留意, 小二佢其實只痴住一個同學玩。其實是否正常, 係得一個朋友?

vienchan 發表於 15-11-1 21:31
今年算係好左,佢亦好似開始肯做事緊真少少,不過當然都係唔專心上堂啦!但我唔會怪佢,只要求佢唔好影響別 ...
我仔現在返學無投訴,因為他的同學個個都和他差不多,甚至更聰明,上課進度適切。另外,他在運動場上滿足他好勝爭強的慾望,因為個個同學都叻過他,他就好開心。我們現在正學習平衡,以前壓力不大却苦悶,現在是壓力很大但快樂。
for every one criticism, three positives must be given.

scyauchris 發表於 15-11-2 11:20
大大吓有改善, 其實是無, 有時做唔到d野一樣打自己。今年小三, 社交差左, 見到佢寫信求返之前的朋友一起玩, ...
EQ 其實真的要由家長做起,因為相處時間最多。小朋友是看大人怎做再copy的。我以前聽講座這樣教,自己亦實踐過發現是真的有效。其中一招,就是多點和小朋友分享自己的感受。
小朋友做唔到野感到挫敗,其實大人一樣會的。例如在工作上有件事做得不理想,個心好難受。又或者和同事/朋友相處上遇到一些誤會,大人一樣會有不好的感受。多和小朋友簡單分享,讓他認識甚麼叫做挫敗,寂寞等等的感受。

他們心中有感受說不出時,有些人會自殘,用身體的痛去給情緒一個出口。所以,第一步是教他們用言語表達感受。

longlokma 發表於 15-10-31 22:24
印象中好似小一reader已有past tense, 相信學生已經吸收左,至於正式verb table, 就算唔派,好多仔本身都 ...
reader有past tense好自然,因為發生左既故事就係過去式,以前程介明分享過,學語言係學習使用語言,教既先後次序應該係學童可以用既先後次序,而唔係以深淺作為教既先後次序
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆:當發現左自己個小朋友係資優

謝謝你們的分享。其實我每晚都會和他講下心事。有時我會講下自己工作上的事情,比佢覺得分享生活點滴是樂事。但有時還是會想自己做得足夠嗎?明年升了小學會不會比老師標籤佢係壞學生?因為佢表達能力不好,人地誤會佢,佢唔識點為自己辯護,只會發脾氣。真擔心

回覆 iamadc 的帖子

咁你有無教他怎樣表達自己?

回覆:vienchan 的帖子

這是我唔明的地方。點解上到小學課程悶才有問題?幼稚園不是更簡單?還是因為小學的上課型式轉了,所以唔適應

引用:Quote:iamadc+發表於+15-11-2+13:09+謝謝你

原帖由 vienchan 於 15-11-02 發表
明年升小學,你要有心理準備,佢可能會有好大轉變,當中嘅原因之一係唔適應,而且課程悶可能都會引發好多問 ...
我睇晒大家嘅留言,你仔仔嘅情況我仔仔都有。
佢今年小一。
我考慮緊好唔好帶佢做評估。
其實我緊張處理佢嘅情緒,學術、成績我唔擔心。

‹ 上一主題|下一主題