用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 當發現左自己個小朋友係資優
樓主: vienchan
go

當發現左自己個小朋友係資優

引用:Quote:Activehealth+發表於+15-10-29+20:53

原帖由 vienchan 於 15-10-29 發表
嘩,好多謝你嘅分享呀﹗等我研究吓先﹗我阿仔三年級咋,對佢黎講會太深嗎?
佢暫時無出去上堂,不過都鍾意 ...

Khan Academy 數學可以三年級開始。
阿仔都係Year 4 (相等於本地三年級)開始。佢英文可以嗎?

Khan Academy 只有好少有中文(普通話),其實基本上可以話無。
最方便係用英文學。

醒目開學勳章 貢獻勳章

少少分享
我仔有情緒問題,所以我唔會逃避"資優"呢兩個字,我要佢明白:大部份人思想方法同佢唔同,佢必先接受自己 (及接受其他人),唔好怪自己先!

我自問EQ唔高,忍耐力有限,我自從兩年前11月做完個評估,就開始參與HKAGE嘅家長小組,大家遇到差唔多嘅問題,唔再覺得以前咁無助,導師亦會每月聚會中講相關議題,學多d... 我有同仔講:媽媽同你一齊努力學習架!

學校生活就... 唉~睇下遇到個咩老師囉!
舊年小二神奇地無被數學老師投訴 (個老師真有辦法!),今年嗰位... 絕不手軟!衰完校內數學比賽,最近評估又係咁多科當中最低分嘅一科(writing/作文 除外)!但HKAGE導師曾經話:呢d仔,你俾同年 / 深幾年嘅卷佢考,好多時佢都係90-95分左右,唔會太高分!
中哂!因為明白多咗,自己都嬲少咗~

我地都教緊中學數,暑假會學得快d,暫時無諗過外判俾人教,唔想將興趣變成責任,而且少爺掛住玩,連自己d功課都仲要人催,好可能要cut佢d興趣班嚟俾佢free play,anyways, 目標係一科科自修考GCE / IAL 之類公開試

恐龍家

回覆:當發現左自己個小朋友係資優

好奇問吓,你哋啲資優仔會唔會好鍾意上興趣班,幾乎乜班都想學甚至可以用cut興趣班嚟威脅佢返學做好啲,否則我認為兼顧唔嚟就要cut咁啲咁佢又會返學做好啲喎,因為驚無得學嘢

小曳人  yes!!!!  發表於 15-10-30 17:49

引用:好奇問吓,你哋啲資優仔會唔會好鍾意上興趣

原帖由 浩霆豬豬 於 15-10-30 發表
好奇問吓,你哋啲資優仔會唔會好鍾意上興趣班,幾乎乜班都想學甚至可以用cut興趣班嚟威脅佢返學做 ...
阿仔好有主見,佢有興趣果啲,如國際象棋、數學,佢好有興趣上完堂後仲自己練。考琴5級,成日提佢練,佢都無心機。依家考完5級,學唔用譜彈improvisation, 再學自己作曲寫譜,佢又好有興趣。
運動如打兵乓球,跳hip hop、游水(雖然佢識游四式)、踩單車全部唔鍾意,跑步麻麻,但超鍾意滑雪,好多野估佢唔到。

回覆:小曳人 的帖子

小一份卷考90,同時間考佢小四嗰份又係90。你話佢唔小心,佢又唔開心。

回覆:Activehealth 的帖子

我很喜歡國際學校的。究竟有什麼我們本地學校家長可以做的呢?每次見到考卷model answer,我怕佢越讀越蠢

引用:我很喜歡國際學校的。究竟有什麼我們本地學

原帖由 chansiub 於 15-10-30 發表
我很喜歡國際學校的。究竟有什麼我們本地學校家長可以做的呢?每次見到考卷model answer,我怕佢越讀越蠢:to ...
其實佢咁聰明,你應該教佢估埋老師想問乜野,想佢答乜。

回覆:964000 的帖子

學校沒法改變,他自己執生。唯有找一些另外的去補救。

醒目開學勳章 貢獻勳章

其實舊年開始,俾咗哥哥去上英文作文班,主因係接送問題,細佬同一時間上phonics。
佢越上越鍾意,老師好有辦法,兩堂已知呢個仔生字庫驚人,知道點樣佢先會聽話唔搞事,今年九月開學之後,成日掛住玩唔做功課,我地真係話cut佢個writing class架!佢好唔捨得,其實佢唔係咁,我地真係唔會cut,起碼佢多個機會同NET傾計先,始終多接觸好重要...
而且... 不進則退!現時津小小三教嘅嘅英文,仍然不及私小小一下學期
恐龍家

引用:+本帖最後由+小曳人+於+15-10-30+17:56+編

原帖由 小曳人 於 15-10-30 發表

其實舊年開始,俾咗哥哥去上英文作文班,主因係接送問題,細 ...
我以前睇过同事讀SFA个仔的英文書,係深过longman express, 但同依家light house比差不多,我又唔同意有小三比小一咁大差距,計課程,最多是差半年至一年,比較明顯有分別的只是寫作要求方面。不过學習能力高的孩子也不会是等學校教,所以學校教快教慢根本無所謂

資優個問題係學校冇資源配合。好多讀書唔好嘅人其實係喺某啲地方有潛能,但冇被發展,家長亦都唔知唔識點做。家長可能只識畀錢送去補習社希望其他人可收幫佢教。
之前有朋友都係咁,佢自己去學去了解先,效果好好多。佢話其實家長要自己去學點教然後一定要親身教。

回覆:vienchan 的帖子

依家咁多免費網站,可以孩子跟父母一齊學。
但外國網站以英文為主,孩子英文聽唔明就會減低興趣,好難網上學習。
這方面國際學校學生比本地學校學生有較大的優勢。

醒目開學勳章 貢獻勳章

longlokma 發表於 15-10-30 20:14
我以前睇过同事讀SFA个仔的英文書,係深过longman express, 但同依家light house比差不多,我又唔同意有小 ...
其實主要係SFA小一下學期教past tense,但現時小三都未開學講past tense (除reader)
因為SFA用書係P1用P2書,如果差唔多,都係相差一年
我自己無比較過~
恐龍家

引用:Quote:longlokma+發表於+15-10-30+20:14+我

原帖由 小曳人 於 15-10-31 發表
其實主要係SFA小一下學期教past tense,但現時小三都未開學講past tense (除reader)
因為SFA用書係P1用P2書 ...

印象中好似小一reader已有past tense, 相信學生已經吸收左,至於正式verb table, 就算唔派,好多仔本身都已經識哂,所以暑期作業是做快一年的。

有時聽到有人話「潛能未展」,都會諗:甚麼意思呢?怎樣才是潛能已展呢?

dlam141231  好同意  發表於 16-1-20 11:09
for every one criticism, three positives must be given.

引用:有時聽到有人話「潛能未展」,都會諗:甚麼

原帖由 lillymarie 於 15-11-01 發表
有時聽到有人話「潛能未展」,都會諗:甚麼意思呢?怎樣才是潛能已展呢?
...
首先要知小朋友有幾多潛能,未係只估估下。
IQ test 可找出潛能有幾多及在那方面。
因同是資優,剛達標IQ130跟IQ145或以上,相距甚遠。實際差異等同由IQ60(弱智)到資優(IQ130或以上)。
知道孩子斤両有多少,便知怎樣助他發展。
很多資優兒最初都被誤會為頑皮搗蛋,無心向學,其實課程太易,只要調較課程(包括校內校外),他們覺得有興趣及有足夠挑戰,便會竭盡所能,潛能盡展。