用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 當發現左自己個小朋友係資優
樓主: vienchan
go

當發現左自己個小朋友係資優

引用:+本帖最後由+vienchan+於+15-10-29+17:15+

原帖由 vienchan 於 15-10-29 發表

原來大家都咁勤力去上家長課程,我自己就睇好多唔同嘅書, ...
我喺澳洲上parenting course, 個導師話好多gifted children 會變成 underachievers.
因為佢地上堂發夢,唔温書,唔做功課都過關。成績好啲反而會被要求再做好啲或要面對更難更多挑戰。
但好多大個咗都會後悔,因同差不多水平的人比,會錯過好多機會,之後很大力氣都未必追得番。
澳洲資優教育配套比香港完善很多,每個省都有資優學校。政府規定,就算普通學校,每間都有專門老師負責統籌資優教育(不同於普通特殊老師),為資優學生特定課程,香港拍馬都追唔上!

引用:Quote:浩霆豬豬+發表於+15-10-29+17:09+可

原帖由 yuyumon 於 15-10-29 發表
人與人之間比較心態,大人有,小朋友都有!
經歷就無謂寫喇,結論係愈低調,愈快樂!
上黎呢度望下同路人 ...
明白,我八卦啫!得閒係度傾吓!

yuyumon    發表於 15-10-29 19:01

引用:Quote:浩霆豬豬+發表於+15-10-29+11:40+的

我都明白咩感受,講者無心,聽者有意.
簡單一句: 道不同,不相為謀.
我小朋友小學階段是最寂寞,無咩知心好友, ...
請問HKAGE學生上堂是否用廣東話?
阿仔係英文人,廣東話未必聽得明。
諗緊報唔報HKAGE.
請多多指教!

引用:Quote:原帖由+vienchan+於+15-10-29+發表本

原帖由 Activehealth 於 15-10-29 發表
我喺澳洲上parenting course, 個導師話好多gifted children 會變成 underachievers.
因為佢地上堂發夢,唔 ...
香港政府係呢方面確係做得唔好,配套唔夠,連評估都要自費,好多大學嘅資優課程價錢昂貴,香港家長要栽培資優生要付出好多

引用:Quote:Activehealth+發表於+15-10-29+17:37

我都有擔心低成就問題,所以要小心鼓勵佢同時刻都以同理心去理解佢,暫時都有少少改善,但我覺得首先我自己 ...
講得好啱,做家長要練好自己EQ,佢地都係受軟唔受硬。
親子關係最重要
希望佢地慢慢會搵啱自己條路,我地就唔駛咁勞氣。

引用:Quote:原帖由+Activehealth+於+15-10-29+發

原帖由 浩霆豬豬 於 15-10-29 發表
香港政府係呢方面確係做得唔好,配套唔夠,連評估都要自費,好多大學嘅資優課程價錢昂貴,香港家長要栽培資 ...
完全同意

醒目開學勳章

Activehealth 發表於 15-10-29 17:43
請問HKAGE學生上堂是否用廣東話?
阿仔係英文人,廣東話未必聽得明。
諗緊報唔報HKAGE.

睇下報咩堂,大部分係用廣東話。另外,都有外籍老師教,我小朋友報過一個course,o係教寫英文戲劇劇本,超好玩,到宜家佢都念念不忘。
你可以上網了解,hkage課程介紹都好詳細。

引用:Quote:Activehealth+發表於+15-10-29+17:43

睇下報咩堂,大部分係用廣東話。另外,都有外籍老師教,我小朋友報過一個course,o係教寫英文戲劇劇本,超好 ...
謝謝

回覆:vienchan 的帖子

簡直浪費哂香港人材資源。

香港教育制度只鼓勵死谷。學生去到海外正有機會發揮。

好似前港大校長徐立之,同小學中文默書成日肥佬,只考到中文中學,之後讀中大biology 以third hon 畢業。

但去到美國做研究就生曬,仲威到番嚟做港大校長(從前升大學都入唔到港大)。

引用:簡直浪費哂香港人材資源。 香港教育制度只

原帖由 Activehealth 於 15-10-29 發表

咪就係,香港而家嘅教育係埋沒緊資優生嘅天份同創意,要佢哋填鴨式,乜都跟model answer,抹殺佢哋嘅天份

引用:簡直浪費哂香港人材資源。 香港教育制度只

好多時我仔理解喻題目,佢會諗到第二啲嘢,個答案就一定唔係model answer,咁考試就錯嘞!我仔學校仲要已經係活動教學,校長老師俾好多機會佢發揮,無奈最後都係要跟大隊,創意只可發揮去第二度

醒目開學勳章

浩霆豬豬 發表於 15-10-29 18:36
咪就係,香港而家嘅教育係埋沒緊資優生嘅天份同創意,要佢哋填鴨式,乜都跟model answer,抹殺佢哋嘅天份:n ...

絕對101%同意,標準答案就真係死跟標準答案,就算答左同意義既答案,都唔俾分,我小朋友唔鐘意死背書,佢理解後用自己文字寫番出黎,都唔會有足分,因為唔係model answer.....真吹脹!
機緣巧合下,一個教授黎教一堂,無限定係咩野,總之用想像力去諗下有幾多個方法可以去做出一個立體,我小朋友同另一個同學就玩到好興奮,因為,可以俾佢地盡情發揮,連教授都玩埋一份,事後教授仲提議老師加學術分俾佢地兩個,......所以,香港教育=死背 !!

引用:Quote:浩霆豬豬+發表於+15-10-29+18:36+咪

我個仔由細到大都讀國際學校,有好大空間,可从天馬行空。
學校一年有一次觀課機會(一個上午),家長可以入去任何課室同學生一齊上堂,唔係一定要阿仔讀果班。見到啲學生上數學堂都可以創意無限,成班熱烈地討論問題找答案,開心過我以前上堂好多。
感覺香港本地教育制度,比以前我讀書時更差。
相對外國教育制度,人家已走前很多,更越走越遠,本地教育真叫人擔心!

yuyumon    發表於 15-10-29 19:29

引用:Quote:浩霆豬豬+發表於+15-10-29+18:41+好

我個仔係傳統學校讀,所以悶到喊
咁我仔學校都算好,活動教學得嚟都好諒解佢,係一到考試,我仔就被規限,都係因為香港教育制度

引用:Quote:浩霆豬豬+發表於+15-10-29+19:29+咁

佢上堂唔聽書,發夢,傾計,但又識答晒d問題,老師唔出聲話佢,已經算好俾面佢
同埋俾好多任務,叫佢教同學 ...

你有無俾佢喺出面學啲深啲課程,等佢唔駛咁悶?
我阿仔喺學校小四上小六数學。
佢好鍾意自學,小五起已自學中學数。依家中一已學完中五数學(有私人老師跟進),做緊IGCSE Maths past papers.
有個叫Khan Academy 嘅免费網站,用YouTube 片教中學至大學課程,上至天文,至数理化、經濟、歷史、電腦、哲學家等通通可以自學。Belinda & Bill Gates基金及其他世界級富豪一年都捐好多俾佢。仲有小測驗評估進度,每完成一個topic 都可拿badge 升級。我也有上去學經濟課,阿仔修數理化加電腦、天文等。最初只有英文,現在有十幾國語言但暫時未有中文。
如果你阿仔有興可以叫佢上網自學,唔好白白浪費時間。

Barbe  好似好好  發表於 16-7-8 23:06