用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 福建中學附屬學校 有冇現時一二年級的家長來講講對現時福小的教學 ...
樓主: kingncool
go

有冇現時一二年級的家長來講講對現時福小的教學 [複製鏈接]

引用:本地老師的英文水平如何?+++普通話老師沒有

原帖由 HeyGoogle 於 15-10-29 發表
本地老師的英文水平如何?   
普通話老師沒有Net,本地老師的普通水平又如何呢? ...
我有朋友讀緊,佢話有大部份老師係外國返黎

真奇怪,Interview時鬼都唔見隻!?

Second In 時放在桌面的英文圖書似K1程度,P1-P2的中文及英文的程度會否都太淺呢?

回覆:HeyGoogle 的帖子

圖書實在太易,似K1

在讀的家長是否也會覺得中英文程度比夠淺?

引用:圖書實在太易,似K1 +

原帖由 citygirl 於 15-10-29 發表
圖書實在太易,似K1
除幾本較淺外,其它約私英幼K2上學期level啦!
若學卷幼要K3下學期才會用。

我女小三,係net...

佢好鐘意英文,已睇完Diary of wimpy kid, Tom gates, tin tin...同好多英文老鼠記者。講無問題。

但其實net也有唔好處,啲文章gramma好亂...

但高小會用番本地老師, 方便教 grammar, 呢方面幾欣賞

如果學生是由上國際班英普幼稚園升上小一的,該一定會認為福附的英文程度相對會淺很多,但沒辦法,在香港要找行英普一條龍的,而收費又不高的直資小學,真係很少!

回覆:kingncool 的帖子

福小語境係唔錯,小一、二雙班主任其中一個係外藉老師,除了中文及普通話課,其他全英教授。中、英、數冇教快,英文對讀英普幼稚園小朋友稍淺但主題教育校本課程全英文教授,課程入面D字唔淺架,學到唔少英文生字。有英普底小朋友較易pick up。功課量每日約3-4樣,囡囡返學返得好開心。尤其喜歡同外藉老師傾計。

引用:請問是否從小三開始就無NET+Teacher?那小三

引用:真奇怪,Interview時鬼都唔見隻!?

引用:回覆+baba987+的帖子 認同,+福小確實係好

baba987 發表於 15-10-30 13:53
陳守人咪又係福建人開辦,只不過個名無福建兩個字!
即時是陳守仁這類受歡迎的全英直資學校,他們要求學生在學校以英文溝通,全英文學習環境,但在Youtube看到他們學校學生拍的校園短片,大多數學生的英文都好港式,失望! 王錦輝都一樣,失望! 事實是除了國際學校外,其他都是差不多!

引用:回覆+baba987+的帖子 認同,+福小確實係好

原帖由 goyoki 於 15-10-30 發表
回覆 baba987 的帖子

認同, 福小確實係好多老外!  聽福小呢個名真係估佢唔到. ...
“老外”

baba987 發表於 15-10-30 13:53
陳守人咪又係福建人開辦,只不過個名無福建兩個字!
認真嗰句,福建呢個名俾人感覺左派,我同啲同事講開,佢哋一開口就話左派學校唔考慮,我講咩佢哋都當聽唔到,好frustrated, 根本都唔客觀

muimui2 發表於 15-10-30 14:22
認真嗰句,福建呢個名俾人感覺左派,我同啲同事講開,佢哋一開口就話左派學校唔考慮,我講咩佢哋都當聽唔到 ...

很多人就是這樣, 自己覺得對的, 就是對, 不會花一點時間去了解一下人家是什麼樣的教學模式, 簡單的說就是 "以貌取人". 再舉一個例子, 有間小學叫 "xxx英文小學", 但其實是以中文授課的!

我想請問在讀小孩的家長們,

在校內課程和活動中有感受到 左派背景 的影響和氣氛嗎?

謝謝!

bibikids119  沒有呢種"左派"感覺  發表於 15-11-23 17:11

引用:我想請問在讀小孩的家長們,在校內課程和活

‹ 上一主題|下一主題