用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小四中文差,怎算?
樓主: SHERMEN
go

小四中文差,怎算?

babypigpig 發表於 15-10-28 15:18
我小朋友今年小三,中文難左好多,全部的教學形式都以TSA作為藍本,尤其是閱讀理解,勁深,選擇題的答案, ...

我覺得依家小學生學的野好難, 乜野段落大意, 乜野人感句, 我地以前細個邊有咁難, 前幾日返娘家食飯, 我兒甥仔做緊果dp乜野ps1練習, 難到幾個大人都唔識答

回覆 kayi0556 的帖子

無 錯 剛剛 被 小朋友 問到 口 啞啞,  比 我 做 實 肥 佬

回覆:小四中文差,怎算?

買d閱讀理解嘅練習做多d!熟能生巧!

回覆:小四中文差,怎算?

我覺得呢本幾好,你去書局望望!

回覆:kayi0556 的帖子

可能香港小學太刻意學好中文,反而有點拔苗助長。大量閱讀其實就是最簡單易行的方法。
順便感慨下,香港有些中文老師好像中文亦不怎麼好,呵呵。仔仔造句『他們倆吵得面紅耳赤,真是得不償失』,老師要修改成『他們吵得面紅耳赤,因此得不償失』,還有仔仔的『他講了個笑話。。。』老師要修改成『他說了笑話』讓我這個當年大陸的高考作文滿分者都瞠目結舌。我跟仔仔說,別擔心,多讀經典,多讀好的書籍,老師未必都對,可以試試和老師談談,然後堅持你自己的語感。
所以,看論壇這麼多家長憂慮中文科,我個人感受就是太過在意太過刻意,同時方法不對。
一家之言,多多包涵。

HaYi  老師可能好少用PTH 讀書..  發表於 15-10-31 12:49

RiboMM 發表於 15-10-29 18:51
可能香港小學太刻意學好中文,反而有點拔苗助長。大量閱讀其實就是最簡單易行的方法。
順便感慨下,香港有 ...
個中文老師真係好唔掂下喎!!
希望每天開心渡過 ;-)

引用:可能香港小學太刻意學好中文,反而有點拔苗

原帖由 RiboMM 於 15-10-29 發表
唔好同老師「談談」呀! 老師只係跟標準答案㗎咋。小女試過啦, 老師唔反省不特止, 仲打電話同我講話佢「反叛、挑戰權威」,口口聲聲話唔介意, 轉頭喺佢冇返學嘅日子向同學講話佢曳,搞到同學唔敢近佢身, 班主任跟手扣埋操行分。

原帖由 RiboMM 於 15-10-29 發表
好同意呀,例如小兒老師是5x歲的資深教師,「什麼」佢是打叉的,要寫成「甚麼」,但小一時老師是3x-4x歲左右,寫什麼是無問題。所以要睇個老師的要求

YolandaTam 發表於 15-10-29 20:33
唔好同老師「談談」呀! 老師只係跟標準答案㗎咋。小女試過啦, 老師唔反省不特止, 仲打電話同我講話佢「反叛 ...
Agree... 老師唔會認自己錯架

引用:Quote:YolandaTam+發表於+15-10-29+20:33+

原帖由 hugub 於 15-10-30 發表
Agree... 老師唔會認自己錯架
係,認錯?梗係唔得。否則威信何在?

YolandaTam 發表於 15-10-29 20:33
唔好同老師「談談」呀! 老師只係跟標準答案㗎咋。小女試過啦, 老師唔反省不特止, 仲打電話同我講話佢「反叛、挑戰權威」,口口聲聲話唔介意, 轉頭喺佢冇返學嘅日子向同學講話佢曳,搞到同學唔敢近佢身, 班主任跟手扣埋操行分。
唔係呀! 妳女女中文好掂個喎, 個老師咁架!

引用:Quote:YolandaTam+發表於+15-10-29+20:33+

原帖由 小時了了 於 15-10-30 發表
唔係呀! 妳女女中文好掂個喎, 個老師咁架!
umm...即係呢...有時作到吓文就唔等於閱讀卷好ge...尤其係啲問個人意見嘅題目,真係"見人見智,莫衷一是", 同學答唔到老師心目中嘅答案,即使再有理據都奉送交叉一個。今次英文又因為咁冇咗4分。

不用跟老師談談, 是浪費氣力, 因為她們有model answer, 只要你的answer唔model, 佢就唔理了。教仔仔做好功課應付就得, 中文爸爸教你。

回覆:little_yolky 的帖子

哈哈,英文最近都好頭暈。
always, usually, often, sometimes,其實現實中唔會嚴格到學校要求梗死板。阿仔話一周七日就必須要always, 6日必須寫usually, 四五日often以此類推,但係仔用often 表達一個月有半個月做一件事,老師一個叉,要填sometimes. 一個月三個半星期做一件事用always又係錯,要usually。我真係覺得好笑,因為英國佬都沒搞得梗準確啦,美國人直情話全部often都唔算錯啦。。。。所以,如果到時呈分試都梗死板,那真是不用太在乎個成績啦。。。

HaYi  agree, I can't find the reason for this kind of application too.  發表於 15-10-31 12:51
mother904    發表於 15-10-30 23:33

RiboMM 發表於 15-10-30 15:29
哈哈,英文最近都好頭暈。
always, usually, often, sometimes,其實現實中唔會嚴格到學校要求梗死板。阿仔 ...
哈哈,死啦,我以前有個美國同事同我講 I always buy books from Amazon,咁佢係唔係每日都需要去亞馬遜買書。

回覆:王家爸爸 的帖子

所以美國人語法差過香港人,哈哈

香港中文的問題,就是教師水平不濟,令郎的句字明顯比老師的版本好

我呀女有時都會遇到呢d問題,很多時老師改後的作文都不及她的原文好。我都係叫佢唔好理老師版本,對自己要有信心。

老師同我個仔講"狗唔可以食骨頭,要食狗糧, CAT唔可以食魚,要食CAT糧.  我個仔同老師講...我屋企隻狗食好多骨頭, 婆婆隻CAT成日食哂D魚湯既湯渣喎. 唉...D老師真係好求其教小朋友.

回覆:mother904 的帖子

我見電視上班藝員明星講話都唔通順,動不動就"其實""因為",可能就是代表了從小受到語文教育是多用連詞,導致簡潔不夠。
我還是跟老師"談談"的,讓仔仔依然按老師要求書寫公正改正在旁邊的同時,我會備註一段話表示不太同意老師意見,可以商榷。再跟仔仔講明只要他掌握並會靈活運用,媽咪我絕對不在乎分數,讀書是一輩子的事情,從來沒有標準答案。將這些好玩好笑的事情當成人生中有趣經歷,不必糾結,不要死板。
仔話老師會批評點算?我話沒事,笑一笑謙虛點頭就系。規則可以改變的,前提是你先能夠在別人制定的規則里玩得順利做得開心,等自己有天強大到可以唔理個規則,甚至重修規則,再來談改變。萬事不可從兩敗俱傷的角度去處理,要從雙贏的辦法去嘗試,相信老師也會慢慢理解。
所以阿仔返學心情日日舒暢,老師們對他也真的很不錯,這些頭暈無語的小插曲反而令他主動查字典查出處,多學了不少東西。現在做了數學科英文科小老師,每日要教五六個同學一些知識點,又被選做語文課代表,在學校忙得不亦樂乎。我讚仔仔這樣就對了,萬事最要緊是態度,過程可以慢慢來嘛。