用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小四中文差,怎算?
go

小四中文差,怎算? [複製鏈接]

3    0    0    0

回覆:小四中文差,怎算?

回覆:Gary_family 的帖子

我會陪小朋友一齊做練習,只用口問,用口答,咁樣一來速度快,二來有趣,三來唔辛苦,四來容易掌握孩子弱點,可以即時教返佢。

SHERMEN 發表於 15-10-26 22:12
我有2小孩,感到很吃力
我也有兩個小孩,分別小三及小六,仲分開兩間唔惹小嘅學校讀,我仲係全職返工,吃力就緊啦!鬼叫我要做呀媽咩?唯有頂硬上啦!

引用:我有2小孩,感到很吃力

原帖由 SHERMEN 於 15-10-26 發表
我有2小孩,感到很吃力
老公幫到忙嗎?

引用:本身中文不好,怎樣可改進小女中文程度,尤

本身中文不好,怎樣可改進小女中文程度,尤其重組句子。
唔知樓主女兒多朗讀嗎?多讀會增加語感,而且初小句子大多不難,讀多啲會熟能生巧。

引用:本身中文不好,怎樣可改進小女中文程度,尤

書店有本專做重組句子的練習,只需寫數目字排序,小朋友大多怕寫字,呢本好好用

SHERMEN 發表於 15-10-26 19:46
重組句子, 我覺得多做練習是有用的.
以我為例, 有一日同囡囡做重組句子練習, 我們都錯了, 做過的話起碼下次唔會錯.

引用:我相信大把人會叫你看書/閱讀什麼的! 但我

原帖由 Gary_family 於 15-10-26 發表
我相信大把人會叫你看書/閱讀什麼的!
但我覺得:讀極都差唔多!咁又點算呢!

...
有同感

我女小一時,中文都係差,果時我經常比我女做重組句子的練習,做得多對佢作文都有幫助,佢現在d中文成績進步左

本身認中文字ok嗎 ?如果唔認得d字, 好難重組句子.

little_yolky  小四了,有乜可能認唔到?  發表於 15-10-27 12:46

suzuki12 發表於 15-10-26 23:08
老公幫到忙嗎?
唔好提老公, 中英數可以全部教錯晒

Gary_family 發表於 15-10-26 20:56
我相信大把人會叫你看書/閱讀什麼的!
但我覺得:讀極都差唔多!咁又點算呢!

...
買D重組句子練習, 日日溫幾句。只叫佢寫次序的數字, 唔好寫字咁辛苦。做完一題叫佢讀出嚟, 因為錯咗會唔順耳, 所以點解要多閱讀, 因為讀得多, 就好快理解順唔順耳的問題。

回覆 謙仔媽咪 的帖子

請問哪間出版社的?

catlam1314 發表於 15-10-28 14:19
回覆 謙仔媽咪 的帖子

請問哪間出版社的?

樂思
http://pl.popularworldhk.com/zh/home/product/primary/chinese/primarychidetail.do?id=237

回覆 bakusensei 的帖子

THX

我小朋友今年小三,中文難左好多,全部的教學形式都以TSA作為藍本,尤其是閱讀理解,勁深,選擇題的答案,個個都似,不知選那一個。自問讀書成績不差,但而家睇佢的中文功課,有時會錯佢,真係有D懷疑自己是讀寫困難,勁挫敗!!
都唔知閱讀理解咁深的作用在那,阿仔學校有一半時間以上,每星期做2課預習,(即一星期教2課書),教咁快,學生又學到什麼,消化都黎不切。

回覆:SHERMEN 的帖子

只係睇書唔夠,要針對式同個小朋友train,舉個例子,我仔不嬲唔like睇中文書,佢只愛英文,我自己一直都教小朋友中文,不過我覺得佢中文未開竅,所以唔急,到要考小一,明知陳守仁1st in要考重組句子,於是即時由淺入深用左唔夠一個月時間做過過百題重組句子,玩住嚟做,排卡仔,咁咪過到關囉,講真,要中文好,當然係睇書,愛上中文,但考試成績唔夠好,事實係要針對式搵技巧去操

回覆:小四中文差,怎算?

多閱讀其一,我買練習佢做,入面有教技巧的,例如先將形容詞配名字,辛勤的/乖巧的/爸爸/兒子,咁問你細路,辛勤會形容爸爸定兒子。

盡量將要重組的句子逐部分組起,  辛勤的爸爸/乖巧的兒子,咁樣已由四組詞語變成兩組詞語,咁樣小朋友會無咁亂,易啲摸到頭緒

‹ 上一主題|下一主題