用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 民生,培正,高主敎,宣道
go

民生,培正,高主敎,宣道

大家會點排法及原因
因好像各有好壞

有OFFER 先煩次序啦
定面試全部撞?

培正民生未出正式面試日期時間嗰喎.....

回覆:vpo0615 的帖子

我知道未有,不過想各家長提供你們的
寶貴意見

之後睇學校距離屋企遠近吧
俾我揀民生排最前 (步行距離)
宣道、培正要開車十五分鐘內可以接受
高主教要過海所以排最後

引用:之後睇學校距離屋企遠近吧俾我揀民生排最前

原帖由 hippogod 於 15-10-26 發表
之後睇學校距離屋企遠近吧
俾我揀民生排最前 (步行距離)
宣道、培正要開車十五分鐘內可以接受
多謝你!據理個人了解德育學術次序呢!唔該

回覆:SCK824 的帖子

我女讀緊民生,好滿意。培幼程度淺,好處係直升。睇下你自己想要咩

回覆:SCK824 的帖子

不排次序,只分享個人知道的:
培正:大多直上培小,培小升培中睇全校成績,但唔差也可直上。

民新:前年朋友仔告知,8成可到民小,但民中好似不是band 1。

宣小:宣幼生不是所有可升上宣小,宣小沒有中學,但好多宣小生升到band1中學。

回覆:porkbau1 的帖子

高幼:可直入高小的2nd in,約不到6成可入高小,高中是津校,高小入高中約50%。

引用:不排次序,只分享個人知道的: 培正:大多

原帖由 porkbau1 於 15-10-27 發表
不排次序,只分享個人知道的:
培正:大多直上培小,培小升培中睇全校成績,但唔差也可直上。
培幼升小:100%;民幼升小:約6x%;宣幼升小:~50%(宣幼120學生;60個可升宣小,不設後補位,如有宣小offer的宣幼生另升其他小學,沒宣小offer的宣幼生亦不會補上)

回覆:keep-calm 的帖子

多謝你們,功課及德育有家長知道嗎

回覆:porkbau1 的帖子

民中應是band 1B, 可睇返學校升學數據或之前hkpa852 post 的資料。

回覆:民生,培正,高主敎,宣道

樓主,比較傷感情,好快會變鬧交post....建議你去各龍幼、龍小EK專頁睇下真正家長的分享。題外話:如只計三年幼稚園課程,「龍幼」一般語境/學術不及「名幼」;但「龍幼」的課程是以9年、甚至15年去睇的,因為無需裝備小一戰,所以步伐好似較慢(或者說是符合番正常小朋友的developmental milestones), 較多時間放在德育、宗教教育。有人說不夠競爭力,亦有人覺得這才最切合小朋友需要。另外建議樓主去EK小一版爬下文,考小一最磨人是uncertainty,整個考小一過程 要玩足k2/K3:要上興趣班、N體sN藝s、考certs(你有starter人地有mover)丶刨小學資料、整portfolio 、報名,interviewsssss, 考英普學術演說合羣禮貌自理及運氣(最重要)之後是等待、等待、等待、再抉擇。期間要承受不安、後悔、憤怒、失望etc....親子/家庭關係冇無可避免變得緊張。

引用:樓主,比較傷感情,好快會變鬧交post....建

原帖由 keep-calm 於 15-10-27 發表
樓主,比較傷感情,好快會變鬧交post....建議你去各龍幼、龍小EK專頁睇下真正家長的分享。題外話:如只計三 ...
多謝你,我可能寫得唔好,因為我覺得德育同功課量係好重要,因為太多功課的話,我怕小朋友辛苦大壓力

引用:Quote:原帖由+keep-calm+於+15-10-27+發表

原帖由 SCK824 於 15-10-27 發表
多謝你,我可能寫得唔好,因為我覺得德育同功課量係好重要,因為太多功課的話,我怕小朋友辛苦大壓力

...
當年我仔有宣幼、民幼及高主教。最後揀了宣幼,因為近家、宗教濃重德育及happy school

引用:Quote:原帖由+SCK824+於+15-10-27+發表多謝

原帖由 mrs.frog 於 15-10-27 發表
當年我仔有宣幼、民幼及高主教。最後揀了宣幼,因為近家、宗教濃重德育及happy school

...
你小朋友好叻呀

引用:Quote:原帖由+SCK824+於+15-10-27+發表多謝

原帖由 mrs.frog 於 15-10-27 發表

...
多謝你!我見其他帖講高主敎德育一般,但我最近就是它,當然它未收我小朋友啦

四間都爭崩頭,入到都要多謝祖上庇佑
學術先後都只係差個馬鼻位 (退一步諗,貴子弟到果一刻是否仍然能跟得上都未可知?)
至於德育,香港學校D所謂德育都係三流,只要你仔女成績標青,無犯咩大鑊事,佢哋會「好包容」

點解冇人提德望,玫瑰岡,真光嘅?今年反而多左人提宣道嘅?