用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中基vs聖公會鄧肇堅
樓主: BCHK
go

中基vs聖公會鄧肇堅 [複製鏈接]

睇住個數據表, 真係好難作出比較, 因為不少學校沒有刊出最有參考價值的"本地學士"數據, 只得"本地學位"這個大數,

"本地學位"原來包括埋學士, high diploma, 副學士, 真係不講不知.  

王家爸爸  真係要去入學講座親自問老師  發表於 15-11-21 17:52

回覆 sum-yan 的帖子

但係我記得中基校長在早幾年訪問時提及到收生大部分都是band 1

引用:回覆+sum-yan+的帖子但係我記得中基校長

原帖由 Snakesmall 於 15-11-20 發表

但係我記得中基校長在早幾年訪問時提及到收生大部分都是band 1 ...

呢幾年是多B1生,尤其龍仔龍女年!我大囡便是中基第一年自主收生時入讀的。
之前我的長氣文章是講以前啊,主要回應其他家長以這兩年中基差了的DSE成績而懷疑學校水平;2010年前收生真的很被動的,有幾多家長對一間不足十年學齡、不知名(當年)教學團體亦無名校背境和聯繫學校的中基有信心?他們為什麼不選一些認識的東區傳統名校。
眼見他們努力向上,會考高考都有好成績,校際和國際屢屢攞獎,尤其科學更數次與QC看齊,大囡參觀後很喜歡,而我們更欣賞區校長,主任和在不同課室內招呼和介紹的老師和同學,他們的真情對話到現在都仍記得,事實囡兒這幾年都讓我們知道大部份老師有教學熱誠和跟學生打成一篇。

CFSS & SSGC

sum-yan 發表於 15-11-20 19:01
呢幾年是多B1生,尤其龍仔龍女!我大囡便是中基第一年自主收生入讀的。
之前我的長氣文章是講以前啊,主要 ...
好同意你睇法,唔明家長總把好學校等於dse入U率成正比,我也覺得仔女讀得開心和校風好的大前提

引用:Quote:sum-yan+發表於+15-11-20+19:01+呢幾

原帖由 ernestchow 於 15-11-20 發表
好同意你睇法,唔明家長總把好學校等於dse入U率成正比,我也覺得仔女讀得開心和校風好的大前提 ...
多謝支持! 真的很多家長過分著重DSE成績而忽略仔女是否合適,免強升呢越級升中有機連年在尾段甚至留級,這會影響自信心的。

CFSS & SSGC

明白。只是好奇中基為何跌了咁多,因為早幾年參加過簡介會感覺非常好,校長亦十分有信心

王家爸爸  舊年都有去,但感覺佢好似信心跌咗。  發表於 15-11-21 17:51
王家爸爸  我估你喺三年前去,我都印象深刻。  發表於 15-11-21 17:49

‹ 上一主題|下一主題