用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中基vs聖公會鄧肇堅
樓主: BCHK
go

中基vs聖公會鄧肇堅 [複製鏈接]

BCHK 發表於 15-10-27 08:10
非常認同! 阿仔小一曽入了這樣一間"理想"新直資,説甚麼愉快學習,實情是一天十多樣功課,所有假期都要被迫做 ...
當年升小時,我都去過唔同學校,包括國際學校、直資、愉快學習學校等。最終都係覺得傳統學校好啲。
到升中時,又再去唔同學校,最終都係(除港同以外)只報傳統學校。

BCHK 發表於 15-10-27 09:26
回hkpapa852, 我不知道匯基與GT相約,還以為GT較優勝! 謝謝提醒!

我兒成績不差, 只是考試表現不穩定 ...
其實係東區只要keep到B1成績, 都應該一定可以係統一派位入到一線中學, 唔一定要去考直資.

王家爸爸   Agree  發表於 15-10-27 10:32
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-10-27 10:27
其實係東區只要keep到B1成績, 都應該一定可以係統一派位入到一線中學, 唔一定要去考直資.
...
按照舊年既情況,如果策略正確,B1最差都係去港島民生。即使考慮今年人數有所增加,B1最差最差應該都係去衛理中學。

醒目開學勳章 王國長老

東區B1生好穩陣

hkpapa852 發表於 15-10-27 10:27
...
為甚麼會這様?? 東區B1生?B1校多??

我會以兒子小學中的中西區報派位, 因為英中多, 我不想揀中中了。

BCHK 發表於 15-10-27 12:43

我會以兒子小學中的中西區報派位, 因為英中多, 我不想揀中中了。
數據上東區B1學位比例雖然無中西區高,但係需要留意,東區B1學位多數係非保留學位,即係只要係東區網都可以申請。中西區B1學位好多係保留(直屬/附屬)學位,即係唔係個個人都可以申請。

BCHK 發表於 15-10-27 12:43

男仔係中西區升中, 唔會好得過係東區升中. 因為中西區較多位可俾男仔揀個兩間英中, 一間係B1, 一間其實只係B2. 仲要近乎無其它B2學校可作保險
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

謝謝大家指教,有勞各位!
我沒你們想得週到,現我得好好三思而後行!

引用:Quote:BCHK+發表於+15-10-27+09:26+回hkpap

原帖由 hkpapa852 於 15-10-27 發表
...
考直資有部份可能係,唔係B1生吖嗎~~

hkpapa852  我以為你會話: 比錢一定好D添   發表於 15-10-27 15:21

hkpapa852  我以為你會話: 比錢一定好D添   發表於 4 小時前

比錢理論上好D都有D道理....但唔好用超級一號官津去Vs三線直資喎

王家爸爸  起碼心理上好啲  發表於 15-10-28 09:44

東區男仔,現就讀小五,全級考十幾名屬Band 1成積,基本上應該穩陣入區內英中,原心儀聖馬可、中國婦女會、港島民生,但上月去過中基又覺得理念不錯,但DSE成積又的確並非太標清、、、、老師提議佢可將目標定係張祝珊,但小兒有ADHD,我怕CCS太谷佢讀得辛苦、、、中基硬件好似好吸引,加上小兒對理科工程之類好有興趣、、、、請問各位高人有什麽意見。

hkpapa852  CCS真係堅谷, 諗清楚  發表於 15-11-18 14:06

引用:+本帖最後由+憫父+於+15-10-26+15:38+編輯+

選擇學校最重要選合適自已孩子的,鼓勵他自己選擇。我兩個孩子也愛科學,故他們都愛中基,中基提供全人發展,品德培養,服務他人,科學探究精神,有拔尖補底。至於hkdse的成績,中基選科自由度大,老師不會因為成績不好叫人不讀or drop 了它,已經盡心盡力教導,很難用比率作比較不同學校(考試人數不同), 但可以作參考。我覺得主要是乎孩子想讀又有得讀又有興趣,喜歡科學的同學又可以參加科學比實或大學課程,令孩子眼界大開,真係感謝學校。其實今年中基係有進步,今年同學們也入讀本地心儀大學和學科和很積極參加大學活動呀。同學們英數理文不錯,故出國的同學係有更好的學科選擇。希望解答Kiomama的問題。

kiomama    發表於 15-11-19 16:17

引用:+本帖最後由+goodwill+於+15-11-18+17:34+

原帖由 goodwill 於 15-11-18 發表

選擇學校最重要選合適自已孩子的,鼓勵他自己選擇。我兩個 ...

中基高form選科真的以學生為中心,基本上選擇了的選修科大多有得讀,所以有些科目有三十多人1班(有些2班),有些科目只有十多人1班,只要有6位同學便一定開班,今年中四便有中文文學班!而冷門科如音樂、視藝、運動等,學校會聯絡同區學校安排在其他學校上堂,所以學生讀得開心。
中基大部分老師很有熱誠,有部份更和學生打成一片,而放學後老師一定要留校最少一小時給學生問功課和跟進課程(補底班以外),而在中三開始,有些老師更會安排及親身帶學生參加一些課外活動令他們見識很多課堂以外事物。

CFSS & SSGC

引用:Quote:Snakesmall+發表於+15-10-26+17:23+

原帖由 王家爸爸 於 15-10-26 發表
我都覺得奇怪,記得三、四年前既中基入學講座,好多人去聽(禮堂樓上都坐滿),中基校長還很有信心,話會做 ...
這兩年成績跌咗是事實,但中基完全沒有隱瞞,這幾年的年報格式沒有大不同,不似很多傳統學校會忽然報告簡單化,甚至有些會只有大數。
至於成績差了,並不只大囡的中基,細囡的聖提女亦是,這間傳統名校又因何跌了呢?訪問過其他同學,有部份他們的中學亦有相同下跌問題啊。

CFSS & SSGC

回覆:中基vs聖公會鄧肇堅

撰校要撰一間合適的學校!每間學校都只會比好的一面出去!所以參觀之外最好問吓現場學生或者小學的師兄師姊!

引用:請問有没有家長知道為何中基DSE跌了?我記得

原帖由 Snakesmall 於 15-10-26 發表
請問有没有家長知道為何中基DSE跌了?我記得它會考時是不錯的

其一原因是中基在4年前改變了不參與派位,即是之前經大抽獎被派了不合水平的學生都要接受。
正如大家所知所說,肯定是B1生的在東區有非常多選擇,那麼為什麼要付學費入讀一間唔知乜料的千禧年新學校呢,而東區邊緣人亦會搏B1校。
這兩年DSE考生即2007、2008入讀,當年中基只7、8歲,只有2年會考生,試問有幾多擁有好成績學生的家長會冒險?而且中基並没有自己小學亦沒有連繫小學,比起同類型港同完全輸蝕,收到的只是普通水平學生甚至會有參差。
至於神校和B1頭中學,連年盡收成績頂尖學生,高水平是應該的但並不見得有100%JUPAS;雖然中基收生因先天不足而比不上B1校甚至可能亦比不上B2頭校,但他靠的是校長和老師團隊的熱誠和努力,以及學生的奮鬥,令學校爬上B1;這兩年實在是有點驚訝和失望,希望明年以後可回覆水平。

CFSS & SSGC

引用:Quote:原帖由+王家爸爸+於+15-10-26+發表我

原帖由 EASTCOAST 於 15-10-27 發表
好多新派直資講就無敵,理念好,又有愛心,對將來成績充滿信心,聴眾受落,就信以為真,而加唔係跌左,係以 ...

唔清楚學校的努力和奮鬥,請看我的回覆。
一間傳統名校盡收B1學生,六年後有超過一半JUPAS是最基本的成績,中基座落一個有足夠B1學位的校網,導致收生可能一半B1都無,除了這兩年下跌了,之前的可比美B1的成績是全靠師生的努力。
請問他們真的只是自我吹捧嗎?一間千禧年學校,教學團體是獨立的並沒有其他院校亦沒有宗教背境,只用了十年時間做到B1成績不是容易事。

CFSS & SSGC

引用:Quote:BCHK+發表於+15-10-27+08:10+非常認

原帖由 hkpapa852 於 15-10-27 發表
你住東區, 點解唔諗港同 (雖然港同書院係南區)? 雖然港同3322率同中基差唔多, 但入U率好一點, 過去三年平均 ...
如果學費不是問題,港同是較好選擇,但返學是一個問題

CFSS & SSGC

回覆 sum-yan 的帖子

多謝您的分享和分折,當年中基收生不是全部學校直接收生,故同學水準係有較大差異的,但在六年的學習中,老師誠意可嘉,同學將勤補拙,最後學生所有增益,各展所長,所以喜愛的家長不妨同中基學生傾下計。每所學校有其特色,適合孩子就是最好的。
‹ 上一主題|下一主題