用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中基vs聖公會鄧肇堅
go

中基vs聖公會鄧肇堅 [複製鏈接]

請問那間數理較強? 兩校功課量如何?催谷嗎?
thanks!!!

王家爸爸  差別不大,各有好處。我估中基成績可能比聖公會鄧肇堅好啲。  發表於 15-10-26 09:17
   10    1    0    0

BCHK 發表於 15-10-26 09:10
請問那間數理較強? 兩校功課量如何?催谷嗎?
thanks!!!

中基2015DSE:
http://www.cfss.edu.hk/pdf/2015HKDSE.pdf

醒目開學勳章 王國長老

中基資料太少, 得4以上睇唔出D咩WOR, 如果呢度係全部5**, 就真係算少
從舊年ANNUAL REPORT睇, 3322係59.7%, 得JUPAS OFFER係25.2%, 今年3322係62%, 比去年稍高, JUPAS OFFER數字就未有公佈了

Thank you all!
中基的DSE眞麻麻,我早就有開始留意了。奈何B1c學校的DSE成績, 都像不太好,TSK已算不錯, 高主教也不太似樣。 優オ是B1b嗎?它對投考入讀的要求很高,但DSE考出來的中文和通認都唔掂!
人揀校,校揀人,這場搏弈,太欺人了!

王家爸爸  高主教前兩年都幾好(尤其人均5**/5*/5率),今年低調左,校網無講DSE成績,唔知什麼原因。   發表於 15-10-26 14:25

BCHK 發表於 15-10-26 13:57
中基的DSE眞麻麻,我早就有開始留意了。奈何B1c學校的DSE成績, 都像不太好,TSK已算不錯, 高 ...
唔可以用B1A學校既標準睇B1C/B2A學校。呢啲學校一般都係公開既資料唔多,建議多去入學講座,實際了解情況。

BCHK 發表於 15-10-26 13:57
中基的DSE眞麻麻,我早就有開始留意了。奈何B1c學校的DSE成績, 都像不太好,TSK已算不錯, 高 ...
要小心睇優才公佈既成績,有一定水份:

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3156603&extra=page%3D3&page=4

以下科目取得 L4+ 的比率 (只列出優才、TSK 與中基共有的科目)
1. 中文------------------ (優才 52.4%) (TSK 35.1%) (中基 20.2%) (全港平均 24.6%)
2. 英文------------------ (優才 71.4%) (TSK 53.4%) (中基 46.2%) (全港平均 25.3%)
3. 數學 (必修部份)--- (優才 63.5%)  (TSK 66.7%) (中基 54.6%) (全港平均 37.2%)
4. 數學 (M2)----------- (優才 90.9%)  (TSK 83.3%) (中基 53.3%) (全港平均 62.5%)
5. 通識------------------ (優才 60.3%) (TSK 52.3%) (中基 42.9%) (全港平均 34.9%)
6. 物理------------------ (優才 87.5%)  (TSK 71.2%) (中基 34.1%) (全港平均 50.5%)
7. 化學------------------ (優才 79.4%)  (TSK 92.1%) (中基 54.0%) (全港平均 50.2%)
8. 生物------------------ (優才 100%)  (TSK 100%) (中基 48.0%) (全港平均 43.2%)
9. 中史------------------ (優才 88.9%)  (TSK 27.8%) (中基 60.0%) (全港平均 33.1%)
10. 經濟----------------- (優才 74.2%) (TSK 53.0%) (中基 45.2%)(全港平均 43.7%)
11. 地理----------------- (優才 66.7%)  (TSK 50.0%) (中基 34.8%) (全港平均 35.3%)
紅色數字代表低於全港

優才資料來源:http://www.gtcollege.edu.hk/assets/high-flyers.pdf (第 18 - 19 頁)
中基資料來源:http://www.cfss.edu.hk/pdf/plans_reports/ASR_1314.pdf (第 14 頁)
TSK資料來源:http://ds.icampus.hk/tsk/upload/ ... d4ad97ed7190dd9.pdf (第 3 頁)

按 DSE 必修科成績來比較 (即中、英、數、通識)
優才 > TSK > 高主教 > 中基

高主教資料來源:http://www.raimondi.edu.hk/new/document/dse2014.pdf

憫父 發表於 15-10-26 15:14
以下科目取得 L4+ 的比率高於全港 (只列出優才、TSK 與中基共有的科目)
1. 中文------------------ (優才 5 ...
嘩! 前排仲有人同我講中基全港排名卅十幾,睇嚟都......應該唔可信!

王家爸爸  卅十幾應該無可能  發表於 15-10-26 17:31

回覆 penpen 的帖子

中基DSE的確不太理想,但坊間的排名亦不可信

penpen  佢講果時我都呆一呆,不過人哋個囝讀緊,我費事再講咁多  發表於 15-10-28 12:41
王家爸爸  左校好少中文比全港平均差  發表於 15-10-26 17:33

請問有没有家長知道為何中基DSE跌了?我記得它會考時是不錯的

Snakesmall 發表於 15-10-26 17:23
請問有没有家長知道為何中基DSE跌了?我記得它會考時是不錯的
我都覺得奇怪,記得三、四年前既中基入學講座,好多人去聽(禮堂樓上都坐滿),中基校長還很有信心,話會做得更好。點解呢兩年成績跌左?

嘩! 多謝大家寳貴資料和意見! 我很認同!
新的直資學校,講得很吸引,但是否能對現就很成疑。
看來, GT也値得一報,減除浮誇成份,還在數理有點份量!

參觀過中基,學校理念好吸引,以學費計facilities 算係咁,小朋友望落都好鍾意自己間學校,可惜DSE成績有待改善。

王家爸爸  看見他們的DSE成績後,興幸當時無報。  發表於 15-10-26 21:36
王家爸爸  當年我也差啲報,後來因為遠,所以無報。  發表於 15-10-26 21:34

熱血勳章

引用:Quote:Snakesmall+發表於+15-10-26+17:23+

原帖由 王家爸爸 於 15-10-26 發表
我都覺得奇怪,記得三、四年前既中基入學講座,好多人去聽(禮堂樓上都坐滿),中基校長還很有信心,話會做 ...
好多新派直資講就無敵,理念好,又有愛心,對將來成績充滿信心,聴眾受落,就信以為真,而加唔係跌左,係以前吹大左,對現唔到。

熱血勳章

引用:+本帖最後由+憫父+於+15-10-26+15:38+編輯+

原帖由 憫父 於 15-10-26 發表

以下科目取得 L4+ 的比率 (只列出優才、TSK 與中基共有的科目) ...

熱血勳章

回覆:憫父 的帖子

你心水最清,數據不會騙人。

王家爸爸  數據不會騙人,但係數據既演繹係最常用既騙人工具。  發表於 15-10-27 09:47

EASTCOAST 發表於 15-10-27 07:45
好多新派直資講就無敵,理念好,又有愛心,對將來成績充滿信心,聴眾受落,就信以為真,而加唔係跌左,係以 ...
非常認同! 阿仔小一曽入了這樣一間"理想"新直資,説甚麼愉快學習,實情是一天十多樣功課,所有假期都要被迫做指定親子活動,上堂又甚麼科也要把成績鬥一番, 非常不對勁! 結果小ニ即轉校了!
還是經得時間考験的學校較可信!

BCHK 發表於 15-10-27 08:10
非常認同! 阿仔小一曽入了這樣一間"理想"新直資,説甚麼愉快學習,實情是一天十多樣功課,所有假期都要被迫做 ...
你住東區, 點解唔諗港同 (雖然港同書院係南區)? 雖然港同3322率同中基差唔多, 但入U率好一點, 過去三年平均水準都keep得唔錯.

另外, 可以諗下直資中學匯基(東九龍), 水平同優才差唔多.

王家爸爸  老實講如果住東區,又無太大必要去九龍讀。  發表於 15-10-27 09:45
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回hkpapa852, 我不知道匯基與GT相約,還以為GT較優勝! 謝謝提醒!

我兒成績不差, 只是考試表現不穩定。如有好成績(没太大期望 ),我會首選KC>SPC;但萬一考試滑鐵爈,我得搏些次選,我正是煩這些選擇! 港同只有40個位,如我兒成績出來一般,大概他不會是港同杯茶!
thx!

BCHK 發表於 15-10-27 09:26
回hkpapa852, 我不知道匯基與GT相約,還以為GT較優勝! 謝謝提醒!

我兒成績不差, 只是考試表現不穩定 ...
男仔好多都係考試表現不穩定,我相信都係唔小心。當年我兩個都係,試券越淺,級內排名越低。
‹ 上一主題|下一主題