用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 起身!
go

起身!

都13歲喏,仲要剷成個半鐘先肯起身!

咪唔好剷……我小二已唔理,自己起身~

引用:咪唔好剷……我小二已唔理,自己起身~

原帖由 Yanamami 於 15-10-25 發表
咪唔好剷……我小二已唔理,自己起身~
吾起身,今晚吾肯訓,星期一就無精神返學!

回覆:起身!

今曰星期日休息吓,幾時去留學?留學會自動自覺起身,原因到時小朋友講

引用:今曰星期日休息吓,幾時去留學?留學會自動

原帖由 brother4 於 15-10-25 發表
今曰星期日休息吓,幾時去留學?留學會自動自覺起身,原因到時小朋友講

...
起得晏,訓得晏!留學無咁快!儲多幾年$先!

訓得晏好,晚上温習容易入腦,去外國有獎學金

朋友孩子音樂叻,留學有獎學金

引用:訓得晏好,晚上温習容易入腦,去外國有獎學

訓得晏好,晚上温習容易入腦,去外國有獎學金
訓到11點先起身,乜都足夠啦!

有好劇看如star war 7早塲一定起身去,自己剛食早餐連午餐

引用:有好劇看如star+war+7早塲一定起身去,自己

有好劇看如star war 7早塲一定起身去,自己剛食早餐連午餐
Yes!

我女有样好,幾夜瞓都好,朝早自己弹起身番学~

引用:我女有样好,幾夜瞓都好,朝早自己弹起身番

原帖由 Yanamami 於 15-10-25 發表
我女有样好,幾夜瞓都好,朝早自己弹起身番学~
囡囡要3個鬧鐘齊響先起!

醒目開學勳章 王國長老

引用:都13歲喏,仲要剷成個半鐘先肯起身! +

原帖由 tonychan9 於 15-10-25 發表
都13歲喏,仲要剷成個半鐘先肯起身!
你可以唔剷架。

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

引用:Quote:原帖由+tonychan9+於+15-10-25+發表

原帖由 miriam 於 15-10-25 發表
你可以唔剷架。
吾剷?中午先識起身吖!

小学時都作息定時,自己起身番學,定同而家—样?若無由細訓練,佢唔会無端端升中13歲就会改変坏习慣吖~

回覆 Yanamami 的帖子

囡囡在英國,House mom 評語是整個House 50人,她是唯一會每天準時自動彈起身的一個孩子,永遠不會添麻煩。

多年前請了一位小秘書,學歷一般,每日是八時前到公司,幫忙copy 分fax,問她何以如此早上班,答道,慣左。原來她爸爸是沙展,教女如軍訓,小時有次頼床,剛好爸爸買了熱早點回家,叫兩聲無反應,即時把整窩熱粥潑往床上,從此眼睛睜開必起床。

此女孩后來移民加國在會計師樓工作,老闆因財務問題走佬,在老顧客的信任和支持下,接下公司的業務,現在員工超過一百多人,她那位在港任職飛虎隊的丈夫,改行幫佢打工。

每次見到早起和頼床的分享,總是想起她了。有位燥爸爸,是很嚇人,卻未必是壞事!

annie40 發表於 15-10-25 20:58
回覆 Yanamami 的帖子

囡囡在英國,House mom 評語是整個House 50人,她是唯一會每天準時自動彈起身的一個 ...
有規律既人係定時定候做应該要做既野~我女都係由BB开始七点醒~我暑假都唔会俾懶床,就算比番学夜瞓,頂多八点幾就叫醒佢地~係呀!习慣嘛~我自己都係曰曰如是~大女好d自己醒,細果个差d,要人叫,但一叫都即醒。

估現要上庭/要看精神科  ,可能妻離女散,以上行為,匆做

樓主,我不懂分享如何教孩子早起床。只是孩子的爸爸勁暴躁,也許在無形壓力和規律下,自動醒醒定定習慣左。

不是叫大家學習燥爸爸爸,而是秘書小姐的分享和日後的事業成功,有着紧密關連,讓我們成班當年是公司高級管理人汗顏。