用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 港同3rd in
樓主: wongdeborah
go

港同3rd in   [複製鏈接]

回覆:g心批 的帖子

Waiting too .

感恩,錄取。in頭幾日

回覆:港同3rd in

感恩,有offer, 但會放位,waiting的小朋友仍然有希望,加油

回覆 澄澄7_16 的帖子

Thanks

Thanks God we got offer too! Also interviewed on the first 2 days.

大家會註冊嗎?  如註冊, 還會等邊間offer?

取錄!頭一日面見。聽聞那天是先面見在校弟妹。遇見好幾個同學仔的細佬妹。緊張了2個月……終於一天都光晒!!!

恭喜有另外心儀學校取錄!請問可否八卦下小朋友最後決定入那一間小學?

ooooohk 發表於 15-11-24 15:35

恭喜有另外心儀學校取錄!請問可否八卦下小朋友最後決定入那一間小學? ...

我都想知為左邊間~放了港同...^^

ooooohk 發表於 15-11-24 15:30
取錄!頭一日面見。聽聞那天是先面見在校弟妹。遇見好幾個同學仔的細佬妹。緊張了2個月……終於一天都光晒 ...
你有小朋友在港同讀~~一定很喜歡先再為妹妹報~~可以分享下港同有咩令你甘吸引? 我尤其關心佢地語文(中英程度),因有我有另一間很近家的英小OFFER,要決擇。
我都很感恩~有OFFER~這間學校好有HEART~理念很好~當初只抱著一試不後悔的心情去報名 ~ 但要考慮路程同接送問題。大家有offer 一齊交流下呀~恭喜哂所有OFFER 既朋友們....

回覆:littlestar_2009 的帖子

恭喜曬咁多位!請問可否分享下面試形式?分三次進行,頭兩次小朋友自己in, 第三次連同父母?面試內容?感謝!!

好開心,有OFFER,也有另一間學校的OFFER,要短時間做決擇,真係好希望有多D資料參考。

回覆:港同3rd in

其實我都好喜歡港同,我地3rd in早到咗,撞啱同學仔小息,見佢地好活潑、同佢地傾計,佢地好有禮貌、好健談,同學仔仲主動帶我地去參觀佢地既花棚,見到同學們好愛學校、又好享受校園生活,相信老師、校長花了很多心機去教導,學校真係好有heart,真係好希望女女可以成為一份子,同女女傾完,她較喜歡另一學校,唯有放棄

我和爸爸也很喜歡港小,小四的大女好肯定同我們說很喜歡上學,對學習有興趣,完全沒有壓力下開心的成長。但家長們要認清自己對小朋友的期望,及指導他們如何平衡溫習及玩樂。學校用心教導,但不給予壓力,所以某程度我覺得家長需要就自己小朋友學習進度,自行計劃溫習

回覆 littlestar_2009 的帖子

我覺得英文程度普遍比中文高。其實一般來說,中文科要取好成績比英文科難好多。港小有普教中,個個滿口流利普通話,中文課程小三後明顯深好多,大女只靠平時上堂就去考試,結果係75分至80分左右。班中屬中等。對我來說,她已經在課堂中自然吸收了知識。但要取得更好成績,就必須要為她計劃溫習。一般官律校,每天操練,家長要跟著每週默寫,背抄,測驗……港小雖是愉快學習,學校亦會因程度分組教學,但我覺得家長也要留意自己小朋友的弱點,多加提點,家校合作是必須的。

回覆:ooooohk 的帖子

ooooohk, thank you for the sharing and it is very helpful. May I know how the kids English in terms of speaking/oral?

醒目開學勳章 王國長老

引用:其實我都好喜歡港同,我地3rd+in早到咗,撞

原帖由 澄澄7_16 於 15-11-25 發表
其實我都好喜歡港同,我地3rd in早到咗,撞啱同學仔小息,見佢地好活潑、同佢地傾計,佢地好有禮貌、好健談 ...
港同學生係咁架,好攪笑。N前年帶女女去另一間傳統女校面試,當年個同學見到我地,係立定、點頭、再繼續行。當時感覺佢好乖好好。而家唸返,我都係鐘意「港同式」跳跳下埋黎介紹自己果種,rather than傳統倒模乖乖式。

欣賞你咁快決定放位,祝你女女在另一間小學讀得開心

回覆 purpleLover 的帖子

港同既小朋友基本全部都活潑,主動,愉快。在無壓力學習下,我覺得小朋友最易學好的就是語言及溝通。我印象中既港同學生,無論英語及普通話都可以靈活對答。就我大女,幸運地3,4年級的雙班主任其中一位是native英語老師,大女的英文的確進步不小。每次作文考試,最頭痛反而是字限問題,有太多東西想寫出來,好攪笑!

回覆:ooooohk 的帖子

Thx!!!

明年成為港同小學生一份子,仔仔好期待
‹ 上一主題|下一主題