用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局陸慶濤小學 2016/17 小一 1st-in
樓主: Hillkymama
go

2016/17 小一 1st-in [複製鏈接]

引用:Quote:SWEETANN+發表於+15-10-25+00:56+In+

原帖由 Hillkymama 於 15-10-25 發表
睇上年post, 如果入到2-nd in 要中、英讀句子, 都未必易。
我仔話尋日in都要讀中英各2段野喎

Hillkymama  係,今日先知,尋日in完無門問太仔細。  發表於 15-10-26 00:17

引用:Quote:原帖由+Hillkymama+於+15-10-25+發表

原帖由 polliebb 於 15-10-25 發表
我仔話尋日in都要讀中英各2段野喎
sorry, 各1段先岩

回覆 polliebb 的帖子

你個仔好叻, 可以講番咁多考D左咩出嚟. 我過個剩係識講玩左老師話, 一條減數, 讀左1個英文字. 其餘我都係睇你留言再問佢有冇問讀咩學校, 點返學放學, 住邊, 搵岩顏色圖形. 佢先講話有, 我話問咩圖形, 佢話紅色三角形, 不過唔知係咪真. 呢間佢係咁多間IN完, 算識講番最多俾我聽考左咩野的一間.

引用:回覆+polliebb+的帖子 你個仔好叻,+可以講

原帖由 waiwaileung1 於 15-10-25 發表

你個仔好叻, 可以講番咁多考D左咩出嚟. 我過個剩係識講玩左老師話, 一條減數, 讀左1 ...
我都係問佢引導佢講咋, 佢係識講番出黎, 最閉佢中英文都唔係好識啲字, 數學題又唔識呢, 玩學術唔夠人fight

唔緊要, 平常心啦! 我小朋友次次都話識, 但次次都考唔到. 我見BK 其他FORUM的姊妹都有話佢小朋友考其他學校唔係題題都識,都入到2nd-in, 所以我想學校可能有時預左D小朋友係唔識, 但係想睇下小朋友的反應同表達能力. 我小朋友學術係唔差, 但始終要咁細個小朋友入到去一個陌生環境, 平時識, 亦都不代表佢臨場一定發揮到出來同埋佢表達能力係麻麻的.每個小朋友都有佢長短處, 你小朋友話學術唔識, 但可能其他方面做得好好呢! 有時真係唔知學校點選自己合適的學生, 所以不一定唔夠人FIGHT, 加油!

考了中、英讀句子。
數學: 找三角形,紅色
遊戲: 老師話、糖痴豆

回覆 Hillkymama 的帖子

Thank you! 都真係考的題目差唔多. 我想問你小朋友講唔講到中英文讀咩句子? 我過個講唔到, 剩係話英文讀Jelly. 我問佢有冇考普通話, 佢話冇, 但唔知係咪真. 你知唔知中文是否用廣東話讀句子?

waiwaileung1 發表於 15-10-26 01:10

Thank you! 都真係考的題目差唔多. 我想問你小朋友講唔講到中英文讀咩句子? 我過 ...

講到部分中,講唔到英,因為佢圖像學習型小朋友,睇英文字未訓練夠。如果考對答反而無問題,但讀句子凍過水。

引用:回覆+Hillkymama+的帖子 Thank+you!+都真

原帖由 waiwaileung1 於 15-10-26 發表

Thank you! 都真係考的題目差唔多. 我想問你小朋友講唔講到中英文讀咩句子? 我過 ...
多謝你, 大家一齊加油。。。。我仔講到少少中文話爸爸帶我去公園, 唔知咩鼠, 老師就話俾佢聽係松鼠。。英文就話只識the同cook字

Hillkymama  好, 一起加油!  發表於 15-10-26 10:28
Hillkymama  一起加油!   發表於 15-10-26 10:24

回覆:2016/17 小一 1st-in

我仔都話無問普通話

數學問7粒糖加5粒糖=幾多粒糖, 平時應該識, 但佢答唔識。。。仲有有張紙, 有個心形, 心形入面有個黃字, 就叫佢搵哩個顏色嘅形狀, 好彩咁岩識黃字, 如果係藍字就閉, haha

Thanks all of you! 所以有時面試成功與否, 真係好多因素加埋, 運氣都係其中一個原因. 哈哈!

我女話有英文字卡,淨係話好易,佢仲話識左個新朋友,一齊拖住出嚟,好搞笑

我女都in左幾間,都係做炮灰,希望今次得,得,人人期望可達到
😅😅

我都想知英文內容, 小朋友英文字卡就OK, 句子太難了

tracylam911 發表於 15-10-27 00:50
我女都in左幾間,都係做炮灰,希望今次得,得,人人期望可達到
😅😅 ...
係啦! 真心祝福次次都唔得D小朋友, 今次得啦!

引用:我都想知英文內容,+小朋友英文字卡就OK,+句

原帖由 catlam1314 於 15-10-27 發表
我都想知英文內容, 小朋友英文字卡就OK, 句子太難了
我仔就話係一段野, 佢講得出有the字, 應該都唔係字卡

回覆:polliebb 的帖子

甘可能我個女亂講,我信你仔仔多啲

引用:甘可能我個女亂講,我信你仔仔多啲 +

原帖由 SWEETANN 於 15-10-27 發表
甘可能我個女亂講,我信你仔仔多啲
可能佢連the都認錯

回覆:polliebb 的帖子

我女話中英文各一張紙,英文係講werewolf story 月下人變狼,人狼咬人所有人都變成狼變唔返人⋯大慨係咁⋯

我女話有問普通話併音⋯

好開心咁

‹ 上一主題|下一主題